Voor U geproefd: Quinta das Amoras

Portugese wijnmakers, ware meester-blenders!

Portugal is een voor ons wat onbekend wijnland. We weten dat ze Port maken, en dat er wijn vandaan komt. Maar omdat onbekend vaak onbemind maakt, en door de, voor ons “vreemde” benamingen van de wijnen zijn we er vaak niet echt in thuis. Daarbij komt dat er in Portugal vaak soorten wijn geschonken worden die niet helemaal bij onze smaak past. Maar Portugal heeft als wijnland twee hele grote pluspunten: de wijnen zijn, mede door wat hiervoor al genoemd werd in verhouding erg goedkoop, en Portugese wijnmakers maken van huis uit altijd cuvees, blends samengesteld uit wijnen van verschillende druivensoorten. Die voor ons ook niet heel bekend zijn. Maar doordat Portugese wijnmakers erg ontwikkeld zijn in het blenden van wijn kunnen ze wijnen samenstellen die precies bij de vraag van de consument aansluiten. Door de “crisis” van de laatste jaren is ook in de Portugese wijnbouw behoefte aan extra verkoop markten. Daarom zijn de meester-blenders nu gedreven om wijnen te creëren die aansluiten bij wat de consument zoekt. Voor ons is dat niet alleen culinaire wijnen die alleen bij eten lekker zijn, maar ook veelal sappige, vriendelijke wijnen die lekker als aperitief zijn. Omdat Portugese wijnmakers gewend zijn om verschillende wijnen samen te stellen vanuit het eindproduct gedacht,  maken zij nu zeer mooie, complexe wijnen die harmonieus samengesteld zijn en als totaal product passen bij de moderne wijndrinker. Deze wijnen worden dan geblend van voor ons onbekende druivensoorten als Touriga Nacional, Tinta Míuda of Camarate. Maar de wijnen zijn precies zoals ze bedoeld zijn, sommige als fluweel zo zacht, andere mooi sappig en fruitig, of krachtig en smaakrijk. Voor elke smaak wat wils. En voor mooie lage prijzen bij de vakhandel te koop.

Ik heb geproefd een prachtige wijn uit deVinho Regional Lisboa.  Quinta das Amoras Vinho Tinto 2012. Een rode wijn gemaakt voor de liefde, kan het mooier! Deze wijn is licht houtgerijpt, en gemaakt van bovengenoemde druivenrassen. De ene druif voor de kracht, da ander voor de balans, de derde voor de sappigheid. Maar door de kunst van het maken van fantastische Cuvee’s is dit een perfecte wijn geworden bij de maaltijd, maar ook als aperitief. Fluweel in het begin en het eind, kracht fruitgedreven in de smaakbeleving en met een kruidige sappigheid, zoals een goede rode wijn behoort te zijn. Deze wijn is mooi bij kaas, bij verschillende hamsoorten, bij tapa’s, bij alles! En dat kan verkocht worden voor maar € 5,00 per fles!

Ook als witte variant mooi en zuiver van smaak, crispy droog met muscat tonen, fraai!

Geniet,

Johan Rijnart