3 zeer bijzondere Rum’s van El Dorado!

Afgelopen week kregen wij 3 zeer bijzondere Rum’s binnen van een van onze favoriete rummerken; El Dorado! “El Dorado, a truly unique rum”

De internationaal bekroonde El Dorado Rums worden door Demerara Distillers Limited in Guyana geproduceerd. Hier wordt sinds 1670 de traditionele teelt van suikerriet gecombineerd met het distilleren van rum met het kenmerkende El Dorado-aroma.

Demerara Distillers combineert lokale tradities en vakmanschap met moderne en verfijnde verwerking- en distilleertechnieken. De veelzijdige El Dorado Rums worden o.a. gedistilleerd in de beroemde en unieke houten distillatiekolom.

HET UNIEKE ERFGOED; DE STILLS!

In de Demerara Distilleerderij zijn een aantal en unieke stills in gebruik, elk van origine afkomstig van verschillende suikerplantages in Guyana. De bekendste stills van de distilleerderij zijn echter de drie houten Stills, te weten:

  • Enmore – Wooden Continuous Coffey Still
  • Port Mourant – Wooden Double Pot Still
  • Versailles – Wooden Single Pot Still

Deze drie bijzondere ‘stills’ zijn gemaakt van Guyanees hardhout, genoemd Greenheart.
Het feit dat de stills van hout gemaakt zijn draagt bij aan het unieke karakter van de El Dorado Rum, omdat het hout van de stills een unieke smaak toevoegt aan de rum!

THE RARE COLLECTION 

Bij de Demerara Distillers Ltd. zijn ze er trots op dat ze de juiste balans hebben weten te vinden tussen traditie en moderne tijden. Met de historische stills heeft Demerara Distillers Ltd. als enige distilleerderij de capaciteit en het onderscheidend vermogen om unieke rums te creëren en ze van verschillende historische kenmerken te voorzien. De unieke historische rums zijn vanaf dag één, de basis geweest voor de aged El Dorado serie. De verschillende historische rums worden normaal gesproken met elkaar vermengd door de Master Blender om zo de aged El Dorado expressies te creëren.

De Rare Collection serie is een ongeëvenaarde collectie van zeldzame en kostbare single marque aged El Dorado rums, cask strength, non blended en non-chill filtered, deze serie zal nu voor de eerste keer ooit, voor de consument beschikbaar zijn.

De Rare Collection is een bijzondere traktatie voor de doorgewinterde rumkenners. Alle Rare Collection rums worden onder tropische omstandigheden in de Demerara magazijnen in Guyana gerijpt op ex-bourbon vaten. De non blended botteling op vatsterkte gebeurt ook in Guyana. Deze historische rum serie wordt non-chill gefilterd om zo alle unieke individuele smaakprofielen zo veel mogelijk te behouden. Voor deze eerste beperkte vrijgave van de “Rare Collection” zijn 3 historische rum marques geselecteerd, allen gemaakt met behulp van de houten historische stills. En voor de toekomst…………. kijk alvast uit naar nog meer releases. rare-collection-el-dorado-DH17

PORT MOURANT 1999 
Gedistilleerd in 1999, gebotteld in 2015, vatsterkte 61,4%. Rokerig, aardse en kruidige aroma’s met een grote intensiteit, met tal van rijpe zoete vruchten, zoals gebakken appels, kruiden zoals vanille en kaneel, op de achtergrond tonen van zoethout en gedroogde vruchten zoals amandelen en noten, in balans gebracht met de citrustonen. € 175,- p/fles

ENMORE 1993 
Gedistilleerd in 1993, gebotteld in 2015 op vatsterkte 56,5%. Een intense geur van hout en specerijen, met hints van zoethout, vanille, espresso koffie, bruine suiker en gedroogde vruchten zoals noten en amandelen. Zeer complex. Met zachte tonen van eikenhout, rijpe zoete vruchten, zoals abrikoos en perzik, met een vleugje vanille en honing die de bitterheid van het eiken in balans brengen. Een evenwichtige rum en zeer aangenaam om te drinken, warm maar niet pittig. € 165,- p/fles

VERSAILLES 2002 
Gedistillerd in 2002, gebotteld in 2015, vatsterkte 63%. Zeer verleidelijk aroma van zoete vanille, honing en suikerkaramel, veel specerijen zoals kaneel en zoethout. Warm en droog, maar diep in balans met de zoete tonen van droge abrikozen, vanille en toffee, mooie tonen van eikenhout, gedroogd fruit, amandelen. Een ronde en zoete afdronk. € 155,- p/fles

Alle drie deze rum’s zijn zeer beperkt verkrijgbaar en alleen bij e rum-specialisten van Nederland te koop. Natuurlijk heeft DH17 ook enkele flessen kunnen bemachtigen. Op = op.

rare-collection-el-dorado-DH17