Westland American Single Malt

Op woensdag 28 september j.l. werd in Nederland de single malt lijn van Westland Whiskey gelanceerd.  We volgen Westland al een tijdje op Instagram en Facebook en werden enthousiast gemaakt door mooie plaatjes en enthousiaste reacties van whiskyliefhebbers over de hele wereld. Niet lang daarna mochten we de whiskey’s proeven uit een proefset die Wouter een keer mee naar huis nam (hij werkt bij de importeur van deze nieuwe whiskey, vandaar :-)) Top!

WESTLAND AMERICAN SINGLE MALT

Receptuur:

Alle single malt whiskey’s die gemaakt worden in de wereld moeten bestaan uit een ingrediënt; gemoute gerst. Bij Westland hebben ze besloten te werken met een ‘five-malt’ receptuur, waarbij gebruikt gemaakt wordt van de volgende ingrediënten;

– 70% Pale malt uit Washington State
– 10% Munich malt uit Washington State
– 12% Extra Special Malt uit Wisconsin
– 4% Brown malt uit Groot Brittanië
– 4% Pale Chocolate malt uit Groot Brittanië
Het gebruik van meerdere ‘malts’ in een whiskey zie je nauwelijks in Schotland en wordt vaker gebruikt in bijv. speciaalbier of bourbon. Bij Westland zijn ze van mening dat elke type malt zijn eigen karakter met zich meebrengt en daarom van toegevoegde waarde is in hun malt whiskey.
Uniek in de wereld:

Zoals wellicht opgevallen gebruiken ze veel ingrediënten uit hun ‘home-state’ Washington. Wat bijzonder is aan dit gebied (buiten het feit dat ze een klimaat hebben dat veel lijkt op ons Europese klimaat) is dat ze veel graanboeren hebben die kunnen experimenteren met verschillende soorten graan. In Washington State wordt nauw samengewerkt met bier-producenten, whiskey-makers, graanboeren en wetenschappers om zo nieuwe malt-soorten te ontdekken en verbouwen. Westland heeft bijv. al vaten in hun Warehouse met whiskey gemaakt van malt-soorten die niemand anders op de wereld ooit heeft gebruikt!

Peated malt wordt hierboven niet vermeld, momenteel gebruikt Westland voor zijn peated whiskey soms malt uit Schotland en soms uit Washington State. Hun ppm-level ligt rond de 55!
Houtrijping: 

Westland rijpt zijn whiskey in nieuw eikenhouten vaten, en ze gebruiken hiervoor uitsluitend langzaam-drogend, ‘air-dried’ hout dat minimaal 18 maanden heeft gedroogd voordat er whiskey in gaat. Hun sherryvaten (PX & Oloroso) halen ze uit Spanje, en laten ze in zijn geheel overkomen (dus niet losse staven die later in elkaar gezet worden zoals veel andere distilleerderijen doen) vanuit Spanje omdat ze vinden dat het karakter en de diepgang van het vat zo beter in tact blijft.westland-distillery-e1466439785698

Onlangs is er ook een bijzondere en pionierende whiskey uitgekomen van Westland gerijpt p Quercus Garryana; dit type hout groeit uitsluitend in de gebieden rondom Vancouver, Seattle en Portland.

Alle vaten whiskey van Westland worden gerijpt in een warehouse  net buiten Seattle, in het plaatsje Hoquiam waar de luchtvochtigheid hoog is, veel regen valt en het nooit warmer wordt dan 23 graden!

DE WHISKEY’S!

Westland vindt balans het allerbelangrijkste in een whiskey. Houtrijping is belangrijk, maar mag niet overheersen! Westland vindt dat het karakter van whiskey en de smaak van whiskey moet komen uit de volgende 3 componenten; de malt, de gist & fermentatie en de houtrijping.

Er zijn momenteel 3 whiskey’s op de markt van Westland American Single Malt:

WESTLAND AMERICAN OAK:

De neus is vol van rijke malt tonen, gestoofde appels en peren, licht citrus en gebak bestrooid met kaneel en suiker. Evenwichtig en ‘gezellig’ 🙂

De smaak is zoet, rond en romig bij binnenkomst, met enkele vette tonen die onmiddellijk worden gevolgd door een massale malt aanval. Die zwaardere geroosterde/donkere mouten  barsten hier goed door, met smaken van chocolade, koffiebonen, chocolademelk en geroosterde noten. Iedereen die een fan is van een goed donker bier (of zelfs de Glenmorangie Signet) zal deze whiskey fantastisch vinden! [online bestellen]

WESTLAND SHERRY WOOD:

De sherry invloed is direct merkbaar op de neus hier! Wat meer zoetigheid dan bij de American Oak, ook hier de mooie mout-tonen en gemengde gedroogde vruchten (gedroogde appels en abrikozen inbegrepen!)

Ook hier weer zoet, rond en romig bij binnenkomst, meer terughoudendheid als het gaat om de mout-tonen. Er zijn nog steeds hints van de geroosterde noten (vooral op de finish), maar het lijkt zachter, meer evenwichtig in de mond dan bij de American Oak expressie. Vloeibaar gebak met een hint van pruimen en kersen-chocolade brownie… [online bestellen]

westland-peated-whiskey

WESTLAND PEATED: 

Moutig en vettig op de neus met een onderliggende zachte rook-toon, houtskool, gegrilde peren en citrus. Het is nogal een droge neus. De smaak is romig, zoete en vet bij binnenkomst, maar aangevuld met een pittige, aardse turf die snel naar voren komt. Niet zozeer rokerig als whisky’s van Islay, maar meer volwassen en aards. Met in de finish tonen van geroosterde noten & chocolade naast de turfrook. Een echt mooie evenwichtige whiskey! [online bestellen]

Zoals Westland zelf zegt willen ze niet gewoon Schotse whisky namaken, maar een authentieke single malt whiskey uit Amerika, met eigen malt, eigen hout voor de rijping en een geheel eigen karakter. En dat is ze zeker goed gelukt! De whiskey’s zijn nog relatief jong, maar nu al zo goed en dit beloofd alleen nog maar meer voor de komende jaren.

————-

Deze blogpost is tot stand gekomen met behulp van de post van The Whisky Ledger. Ook de foto naast dit artikel is van hem en heb ik mogen ‘lenen’ 🙂 Alle informatie uit zijn (en mijn) blogpost is rechtstreeks van de distilleerderij afkomstig en ook bevestigd door Matthew Hofman, Master Distiller van Westland die 2 dagen in Nederland was voor de lancering van de whiskey’s!