Bunnahabhain Heavily Peated Single Cask!

Bunnahabhain Heavily Peated Single Cask!
Zoals de meeste whiskyliefhebbers inmiddels weten zijn wij geselecteerd als een van de ca. 20 slijters in Nederland die whisky's verkopen van The Specialist’s Choice. Onder de noemer 'The Specialist's Choice' komt 1 a 2 keer per jaar een whisky uit die exclusief gebotteld is voor een aantal slijterijen in Nederland die zich inzetten voor mooie en bijzondere whisky’s, een echte speciaalzaak zoals wij zijn zeg maar 🙂 In het verleden hebben we al heel mooie dingen binnen gekregen van 'The Specialist's Choice' en deze week komt daar weer een plaatje van een whisky bij! IMG_0267

DUNCAN TAYLOR 'THE OCTAVE' BUNNAHABHAIN HEAVILY PEATED SINGLE CASK

Nieuw binnen deze week is de Bunnahabhain 2011 Single Cask - heavily peated- Deze whisky heeft 5 jaar gerijpt op eikenhouten vaten en daarna een finish gekregen van 6 maanden in een speciaal 'Octave' vat. Een vaatje waar max. 70 liter whisky in kan, waardoor meer contact met het hout ontstaat en dus een krachtigere & snellere rijping plaatsvindt. De whisky is gebotteld op vatsterkte, 53,1% alc., en er zijn uit vatnummer 3813306 slechts 77 flessen gebotteld! (Voor deze botteling zijn 3 Octaves gebruikt die ieder zo’n 80 flessen opleveren. In totaal rond de 240 flessen speciaal voor Specialists Choice NL) De whisky kost € 69,99 p/fles en we hebben slechts 18 flessen kunnen krijgen dus wees er snel bij als je geïnteresseerd bent! PROEFNOTITIES: Zonder water; lekker stevige turf, met tonen van kampvuur en rook, licht zoetig en een klein beetje zilt. Met water: tonen van zwarte bessen, jam, lichte rook en zilt, zeewier en abrikoos.

DUNCAN TAYLOR 'THE OCTAVE' SERIES

Al enkele jaren heeft de onafhankelijke bottler Duncan Taylor de Octave Whiskys in zijn portefeuille. Deze releases hebben een speciale finish: Na de rijping op "normale" vaten, rijpende single malt whisky enkele maanden in zeer kleine vaten van 50 liter volume genaamd "Octaves" om aromatisch af te ronden. Het contactoppervlak tussen whisky en hout is veel groter bij die kleine vaten ten opzichte van hun volume dan bij klassieke Sherry butts, hoghsheads of Amerikaanse standaard vaten. Zo gaat de rijping van de whisky sneller, maar de angels share (het gedeelte dat vervliegt) is ook groter.