Ga naar de inhoud

125th Anniversary Single Cask van Tomatin!

Deze zeldzame single malt Oloroso Sherry butt is persoonlijk geselecteerd door Master Distiller, Graham Eunson ter gelegenheid van de 125e verjaardag van Tomatin Distillery

Deze Tomatin 125th Anniversary Single Cask 1993/28 Years Old kwam uit een single cask welke door Tomatin’s Master Distiller Graham Eunson zelf is gekozen. Het is een speciale release van Tomatin, ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum van de distilleerderij! De whisky komt uit een Oloroso sherry butt, met vatnummer #6810 die in totaal 501 flessen opleverde met zijn indrukwekkende vatsterkte van 57,3%. Deze fraai gepresenteerde Tomatin is een indrukwekkend krachtige symfonie van klassieke, meerlagige sherrysmaken en verdient serieuze aandacht in het glas!

Vergelijkbaar met het type vat dat zou zijn gebruikt in 1897, het jaar waarin de distilleerderij werd geopend, is dit een geweldig voorbeeld van een whisky die tijd nodig heeft om te openen. Diep en rijk, de neus is aanvankelijk erg zacht, maar in de mond barst hij van de smaak van het Oloroso Sherry-vat waarin hij is gerijpt.

  • Neus: Vergelijkbaar met het type vat dat in 1897 zou zijn gebruikt, is dit een geweldig voorbeeld van een whisky die tijd nodig heeft om te openen. Aanvankelijk is de neus erg zacht met hints van meubelwas, jute en motorolie. Opkomende tonen van zeer oude oloroso-sherry zorgen voor een complexe mix van fruit en noot; vijgen, rozijnen, pruimen, peer tarte tatin en frangipane. Aroma’s van koffielikeur, gevlamde sinaasappel, karamel en zwarte walnootbitters worden steeds brutaler en tonen een donkere kant voor kruidige tonen van pijptabak en eucalyptus.
  • Smaak: Massieve sherrytonen bedekken het gehemelte – walnoot-amandel-rozijnen (bijna zoals PX) en citrus in de vorm van mandarijn. Dit wordt gevolgd door een golf van Europese eiken kruidentoffee en donkere chocolade. Na verloop van tijd ontwikkelt zich een zoethoutsmaak samen met een vleugje Assam-thee.
  • Afdronk: diep en rijk. Een korte droogheid van de Assam Tea-noot wordt vervangen door opnieuw opkomende rozijnen en chocolade.

 

De Tomatin 125th Anniversary Single Cask 1993/28 Years Old  is zeer beperkt verkrijgbaar. Er zijn wereldwijd slechts 501 flessen verkrijgbaar, en wij hebben er daar een van kunnen bemachtigen 😉 De fles kost € 819,99 euro en wordt geleverd in een luxe houten kist. Je kunt de whisky hier online bestellen of natuurlijk komen bewonderen in de winkel!