Ga naar de inhoud

2 bijzondere topwijnen van Gaja; de evangelist van de Barbaresco!

Angelo Gaja (1940) is een begrip in de wijnwereld. Zijn inzichten zijn van onschatbare waarde geweest voor Italië als wijnland en voor Piemonte in het bijzonder. Zijn aantreden in het familiebedrijf in 1961, na stages in Frankrijk en Californië, was het startsein van een opzienbarende reeks vernieuwingen. Gaja beperkte oogstrendementen rigoreus, voerde het gebruik van barriques in en plantte voor de streek ‘vreemde’ druivenrassen aan. In 1996 breidde Gaja uit naar Toscane, waar hij het wijngoed Ca’Marcanda verwierf. Ook hier werkte hij met onbegrensde energie aan wijnen die hun gelijke in Italië nauwelijks kennen. Inmiddels spelen ook Gaja’s dochters Gaia en Rosanna een (steeds belangrijker) rol in het bedrijf.

De importeur voor Gaja in Nederland (Kwast Wijninkopers) was onlangs op bezoek bij Gaja en proefden samen met Angelo en Gaia Gaja Barbaresco’s uit 2013. Werkelijk alles zat mee in dat oogstjaar en 2013 is dan ook een legendarisch jaargang geworden!

darmagi

Gaia Gaja: “Wat een epische jaargang is 2013 geworden! Werkelijk alles zat mee. In 2012 hadden we nog te maken met koud en onstuimig weer en hebben we hard moeten werken om aantrekkelijke wijnen te maken, geschikt voor de korte termijn. In 2013 was het groeiseizoen veel stabieler en hadden we bij wijze van spreken geen omkijken naar de wijngaarden. Maar het waren vooral de warme dagen en koele nachten in de cruciale maand september die van 2013 een legendarische jaargang hebben gemaakt. De Barbaresco’s zijn rijk, krachtig en intens, maar ook elegant en harmonieus. En ondanks dat ze absoluut niet streng overkomen, zijn het echte bewaarwijnen.”

“Wat vooral bijzonder is en waar we zelf ongelooflijk blij mee zijn, is dat we voor het eerst sinds jaren de single vineyard wijnen weer van 100% nebbiolo hebben kunnen maken. De fantastische oogst stelde ons in staat om het kleine percentage barbera achterwege te laten en het pure karakter van de nebbiolo in zijn volle glorie te laten zien. Trouwens, ook onze Darmagi 2013, gemaakt van Bordeauxdruiven, is dankzij de uitzonderlijke weersomstandigheden rijker en zachter dan ooit tevoren.” 

DH17 heeft van 2 van de toppers van Gaja één kist mogen inkopen, zo zeldzaam zijn deze wijnen op de wijnmarkt… We hebben deze week binnen gekregen de Gaja Barbaresco 2013 en de Gaja Darmagi Langhe 2013:

  • Barbaresco 2013
    11357

Bijna een Bourgogne

De Barbaresco van Gaja, van oudsher dé kenmerkende wijn van het huis, combineert de karakteristieken van 14 verschillende nebbiolo gaarden. Mooie Barbaresco’s kunnen gemakkelijk tot 25 jaar opgelegd worden, onder de juiste bewaarcondities.

“Elegante neus en een mooie, pure smaak. Heel erg clean. Harmonie, precisie, finesse en een verfijnde complexiteit. Aroma’s van citrus – met name mandarijn – en bergamot, een mooie structuur en zijdezachte tannines. Deze Barbaresco is bijna een Bourgogne.” – € 200,- p/fles

  • Darmagi 2013

Als een grootse Bordeaux 1401354128

Het unieke terroir van Barbaresco komt prachtig tot uitdrukking in deze wijn, ook al is hij grotendeels gemaakt van cabernet. Angelo’s vader Giovanni steekt in 1978 zijn scepsis niet onder stoelen of banken als hij met zijn zoon langs één van de wijngaarden rijdt waar op dat moment de nebbiolo druiven vervangen worden door cabernet sauvignon. “Darmagi” moet hij fiducieloos gemompeld hebben, ofwel ‘wat zonde!’. Angelo gaf de wijn vervolgens die naam.

“Cabernet sauvignon, aangevuld met wat cabernet franc & merlot uit het Barbarescogebied. Intense neus met onder andere zwarte bessen. Vol, compact en vlezig, maar ook superzacht en romig. Elegante zuren zorgen voor frisheid. Goede lengte en enorm bewaarpotentieel. Doet denken aan een grootse Bordeaux.” – € 230,- p/fles

Heeft u interesse in deze wijn(en)? Mail ons voor beschikbaarheid, we hebben tenslotte  niet veel helaas!