Glenmorangie Signet – The Sonic Tasting Experience

VIP-leden surpise whisky proeverij - 8 Februari 2012 Afgelopen woensdag -8 februari 2012- organiseerden we weer een whisky proeverij, onze eerste van dit jaar. Enthousiast werd er ingetekend op kaarten voor deze proeverij wat resulteerde in ruim 60(!) aanmeldingen. Een gezellige drukte dus ūüėČ Om onze deelnemers eens iets anders te bieden dan een 'gewone'proeverij hadden we gekozen voor een festival-stijl proeverij. Twee tafels vol met lekkers, ruim 30 whisky's¬†voor zowel de beginnende whiskydrinker als de gevorderde proever. Daarnaast vonden we het leuk mensen te verrassen met iets extra's. En dus verzonnen we een blinde proeverij waarbij we mensen 6 geur & smaak omschrijvingen meegaven welke zij moesten matchen met de 3 glaasjes die ze voor zich op tafel hadden staan. en pittige klus! Elk glaasje hoorde bij 2 smaak en geur omschrijvingen en dat is best moeilijk als je geen idee hebt wat je proeft. Diegene die uiteindelijk de meeste punten verzameld had door de juiste omschrijvingen aan de juiste glaasjes te koppelen, won een waardebon. Gelukkige winnaar deze avond was Mark Hardiek. Mark, nogmaals gefeliciteerd met je overwinning! ūüėČ (Nog even wat we geproefd hebben op een rijtje; 1. De Kuyper Limited Edition Jenever (ter ere van 100-jarige bestaan distilleerderij in Schiedam), 2. Ron Abuelo 7 yo. en 3. Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon.) Glenmorangie Signet - The Sonic Tasting: Het andere speciale deze avond was de "Sonic Tasting" van de Glenmorangie Signet. Geen proeverij, maar een beleving! We hadden¬†onze kluis ingericht tot Sonic Tasting room waar telkens 4 liefhebbers tegelijk mee konden doen. In deze kluis, sfeervol¬†en heel minimaal verlicht om zo het maximale uit de tasting te kunnen halen, kreeg men een koptelefoon op en werd je meegeleid in de wondere wereld van de Glenmorangie Signet.¬†Een man en een vrouw beschrijven -heel sfeervol!- wat de Signet is, hoe deze het beste te drinken, wanneer deze te drinken en¬†werd er beschreven wat er allemaal te proeven viel in de whisky. De beschrijving¬†van dit alles werd compleet gemaakt met muziek en geluidseffecten van golven, koffie schenken, regen etc.¬†¬†De spreker moet lid zijn geweest van de Royal Shakespeare Company, zo suggestief en expressief waren zijn woorden en getuigenissen, maar haast nog meer intrigerend was de mysterieuze¬†atonale vrouwelijke stem die zinnen als "donker en romig"¬† herhaald en in je oor fluisterd.¬†Op schijnbaar willekeurige momenten, bijna als een Grieks koor. Maar haar aanwijzingen, zoals later bleek, waren eigenlijk verre van willekeurig. Halverwege¬†het sonische proeven werden er (aan)bevolen om water toe te voegen aan onze glazen Signet.¬†Mensen reageerden vol¬†verbazing op¬†de daaruit voortvloeiende verandering van smaak, en de uitbarsting van de¬†'smoothness' op de achterkant van de tong,¬†welke plaats vond¬†precies op het moment dat het commentaar zei dat het zou doen... Signet's smeltende zoetigheid en explosieve kruidigheid is afgeleid van geroosterde "chocolade" gerstemout, opnieuw gerijpt in Amerikaans wit-eiken vaten, dit keer voor 30 jaar. De aroma's vari√ęren van chocolade, sinaasappel en koffie. Pecan pie en plumpudding, met een vleugje munt en citroen-groene citrus gegooid in voor een goede maatregel. Al met al een geweldige avond, bere-gezellig en lekker druk met een heel leuke groep. Heel gemeleerd gezelschap van beginnende whiskydrinkers, liefhebbers en vergevorderde whiskydrinkers die allemaal genoten hebben van heerlijke whisky's en lekkere hapjes. Iedereen bedankt voor een gezellige avond en we doen dit in het najaar nog eens over, okay?