Bezoek Schotland; Glenmorangie Distillery & House

Op zondagochtend 11 maart was het eindelijk zo ver. De trip waar we al lang, heel lang, naar uitkeken ging beginnen! Door Moët Hennessy Nederland werden alle Ardbeg Embassy’s uitgenodigd de distilleerderij ‘live’ te gaan bekijken en alles, maar dan ook echt alles, te leren over de Ardbeg Distilleerderij. Omdat Ardbeg & Glenmorangie beiden van één eigenaar zijn werd deze trip ook meteen de Glenmorangie distilleerderij bezocht en mochten we overnachten in het prestigieuze Glenmorangie House ( aka Cadboll House ) De eerste dag in Schotland brachten we door bij Ardbeg. Over het bezoek aan de Ardbeg Distilleerderij heb ik eerder al een uitgebreide blogpost geschreven. geweldige ervaring, geweldige dag, geweldige whisky. Behoorlijk geweldig dus 😉 De volgende dag gingen we op weg naar de Highlands. Na een vrij lange busreis vanuit Glasgow naar Tain ( Glenmorangie ) kwamen we aan bij Glenmorangie House. Ook wel Cadboll House genoemd. Een prachtig landhuis, en de ideale plek om de Glenmorangie Single Malt Whisky's uitgebreid te leren kennen. Op het land waar het wordt gemaakt, met de mensen die geholpen hebben om het te maken. Een unieke ervaring voor elke whiskyliefhebber... Meteen bij binnenkomst is het een bijzondere ervaring. We krijgen kamers toebedeeld welke allemaal anders en allemaal even prachtig en bijzonder zijn. Heel authentiek, maar met een modern tintje zoals een Bose iPod dock (handig!!) En natuurlijk stond er een lief karafje met Glenmorangie voor ons klaar... Het zijn die kleine dingen die het maken, en dat geldt zeker voor Glenmorangie House. Alles was even mooi, gemoedelijk, echt huiselijk. Nadat we de koffers op onze kamer hadden gezet ( deze konden niet op slot, het is tenslotte net als thuis... ) hebben we genoten van een lunch en werden we met busjes naar de Glenmorangie Distillery gebracht. De Glenmorangie is het totaal tegenovergestelde van de Ardbeg Distilleerderij. Meteen als je het terrein op loopt merk je dat dit even iets anders is... Een waanzinnig grote distilleerderij, enorm strak, netjes en 'commercieël'. Niet op een verkeerde manier, maar echt heel anders dan Ardbeg met zijn rauwe, ruige en stoere uiterlijk. Groot ook! En supermooi allemaal. De rondleiding ging vrij snel, geeft niks want we hadden de dag ervoor een zelfde soort rondleiding gehad. Hier was alles alleen 10x groter en meer 😉 Aan het einde van de rondleiding werden we meegenomen in een van de warehouses waar natuurlijk weer een paar glaasjes voor ons klaar stonden... Ja, het was een zware trip 🙂 Het warehouse waar we in terecht kwamen was er eentje met enorm veel aandacht voor detail.
De verschillende vaten voor de Glenmorangie woodfinishes
De wanden waren betimmerd met duigen uit de verschillende vaten welke gebruikt worden voor het rijpen van de Glenmorangie whisky's en aan één kant stonden drie verschillende vaten, van de drie verschillende wood finishes waar Glenmorangie zo om bekend staat; Sherry ( Lasanta ), een iets kleiner Port vat ( Quinta Ruban ) en een nog iets kleiner Sauternes vat ( Nectar d'Or ) Gaaf om zo naast elkaar te zien, de vaten waren ook gevuld en we konden ze openen om de verschillen te ruiken. Ook kregen we 2 cask samples te proeven, een met Glenmorangie op first-fill bourbonvat en een met Glenmorangie gerijpt op second-fill bourbonvat. Heel verschil, de meningen waren verdeeld maar beiden heel goed en typisch Glenmorangie. Dat is sowieso iets wat enorm opvalt bij het proeven van de verschillende whisky's van Glenmorangie. Er zijn veel verschillende whisky's, er wordt geëxperimenteerd met heel veel verschillende finishes en houtsoorten en toch hebben ze állemaal hetzelfde, uitzonderlijk goede, Glenmorangie karakter! Bijzonder en knap. En enorm lekker. Zo ondervonden we ook toen we als afsluiting nog een leerzame en interessante proeverij kregen voorgeschoteld in het proeflokaal. Gegeven door Andy MacDonald ( Distillery Manager ) wat natuurlijk superleuk was! We hebben hier de Glenmorangie Original, Glenmorangie Quinta Ruban, Glenmorangie 18yo. en de Glenmorangie Astar geproefd. Ik vond (en vind) de 18yo. de beste uit de serie. Een whisky met enorm veel fruit, peer en ander zacht fruit, en ook heel veel  diepgang. Een whisky met body, maar toch heel mooi zacht. Een whisky die echt boven de rest uitsteeg vond ik. De 18yo. is sowieso altijd al favoriet geweest 😉 Na deze  proeverij en wat uitleg over verschillende manieren van whisky finishen, iets waar Glenmorangie bekend om staat en ook befaamd om is, en wat leuke weetjes over de distilleerderij zijn we weer richting huis gegaan. Ehm, Glenmorangie House bedoelde ik... Het voelde al snel als thuis, dus bij aankomst zijn we eerst even de huiskamer in gegaan om lekker onderuitgezakt eens te bekijken wat de kleine huisbar te bieden had. Dat was niet niks! Na opgefrist te zijn werden we wederom verwacht in de huiskamer voor een aperitief, de Glenmorangie Signet Sonic Tasting. Een unieke whiskybeleving waarbij de Glenmorangie Signet wordt geproefd onder begeleiding van een audio-presentatie welke we allemaal individueel -met koptelefoon op- ondergingen. Heerlijk  en ontspannend en een geweldige whisky met heel veel lagen en smaken. Na de Sonic Tasting wachtte de volgende verrassing alweer, een heuse bagpiper welke ons eerst enkele liedjes ten gehore bracht en ons daarna meenam naar de dinerkamer. Genoten van een voortreffelijk diner, met een geweldig leuke groep mensen en in een heerlijke ruimte. Dat was echt genieten... En als afsluiter hebben we de rest van de avond genoten van diverse mooie whisky's uit de kleine bar in de huiskamer. De bar was niet groot, de whisky's die er in stonden wel! Zo hebben een paar van ons de Glenmorangie Pride 1981 mogen proeven ( fabuleus ) en de (in Nederland niet verkrijgbare ) Glenmorangie 15yo. Sauternes Finish. Een avond vol gezelligheid en lekkere drankjes. Een die veel te snel voorbij was eigenlijk. Buiten de sfeer en lekkere drankjes was het ook heel fijn om met collega's, allemaal Ardbeg Embassy's, eens lekker te kunnen praten over onze winkels en de leuke dingen die we mee (gaan) maken als Embassy.  De volgende dag, de laatste dag alweer, genoten we van een Full-Scottish Breakfast en was het tijd voor een laatste stevige wandeling door het ruige Schotse landschap. Op weg naar Cadboll Stone. Cadboll Stone is een van laatst overgebleven de Keltische stenen, en deze Cadboll Stone heeft een symbool op de steen staan welke elke Glenmorangie liefhebber wel herkent... Helaas was het hierna alweer tijd voor de terugreis. Maar zoals jullie in beide blogposts hebben kunnen lezen waren het een paar heel; bijzonder fijne dagen en hebben we met volle teugen genoten van elk moment. We hopen in de toekomst nog eens terug te mogen gaan. Natuurlijk hebben we veel inspiratie opgedaan voor leuke dingen in de winkel, en zijn we al volop bezig met de voorbereidingen voor World Ardbeg Day op 2 Juni 2012. een dag waar we iets super leuks van gaan maken, én een dag waarop een speciale Ardbeg Day whisky zal worden uitgebracht. Alleen te koop bij de Ardbeg Embassy's en alleen te koop op deze Ardbeg Day. Zorg dat u de website in de gaten houd voor verdere informatie en / of aankondigingen betreffende deze dag! Via deze weg wil ik nog maar eens een keer de mensen van Moët Hennessy bedanken voor de geweldige trip. Enno, Malu, John, Lisanne & Edo, het was top!!