Voor u geproefd: Vista Alegre Tawny 10yo. Port

Deze week hebben wij voor u ( :p ) een versterkte wijn geproefd. Versterkte wijnen zijn wijnen die via verschillende productiemothodes bereidt zijn, waarbij altijd extra alcohol werd toegevoegd om het beoogde resultaat te halen. Voorbeelden hiervan zijn port, sherry en madeira wijnen. Door de toevoeging van alcohol kan de wijn langer rijpen op houten vaten dan normaal en wordt er een vaak wat zoetere, maar zeer intense wijn gemaakt.

Deze keer hebben wij gekozen voor een 10 jaar oude Tawny Port van Vista Alegre.

Vista Alegre is een klein porthuis, gelegen op de rechter oever van de Douro. Al 5 generaties maakt men hier al port en douro wijnen. Ook wordt er van de zelfde eigenaars een ander type geproduceerd, de Valle Longo wijnen. Het concern heet tegenwoordig dan ook Vallegre. Een naam waarin de beide poten terugkomen.

Vista Alegre kenmerkt zich door een speciaal smaakpatroon: alle portsoorten hebben een zeer verfijnde, elegante smaakbeleving met heel veel fruitigheid in zich. Naast andere porthuizen vallen zij altijd op door de vriendelijkheid en meegaandheid, wanneer gedronken bij gerechten.

Wij hebben de 10 jaar oude tawny gedronken bij jonge kaas, blauwschimmel kaas, druiven en brie. En elke keer paste de portsmaak zich aan en zorgde voor een zeer mooi totaalbeeld. Bij de brie was de port zeer romig en ingetogen, maar bij de blauwschimmelkaas kreeg de port een ongekende diepgang en ondanks de scherpe smaak van de kaas was de port zeer duidelijk aanwezig. Bij de druiven kreeg de port extra frisse fruitigheid, wat mooi harmonieerde met de druiven. Bij de jonge goudse kaas kreeg de port een diepere smaak van de geconfijte vruchte, dadels en vijgen mee die de port ook als deze solitair gedronken wordt eigen is.IMG_0533

Als de port als aperitief gedronken wordt, is de geur ingetogen en niet excpliciet. De lichte kleur geeft al meteen het belangrijkste kenmerk van de port weg: Rood fruit., kersen, maar niet de vaak bruinere kleuren die we bij 10 jaar oude port kennen. De smaak is in het begin zeer ingetogen vijgen en dadels, langzaam komt de diepgang en de complexiteit die hoort bij een 10 jaar oude port. Dan komt het rode en zwarte bosfruit, zwarte bessen en pruimen, maar altijd elegant en verfijnd.

Als je van verfijnd, elegant en vriendelijk houdt, is deze 10 jaar oude tawny van Vista Alegre zeker een aanrader! – € 21,99 per fles.[bestellen]

Geniet, Johan Rijnart

Leave a Reply