Nieuwe whisky’s binnen!

Zo net voor het weekend hebben we nog een paar bijzondere whisky’s binnen gekregen die we u niet wilden onthouden. Twee zeer gelimiteerde whisky’s van absolute topkwaliteit en een hele toffe geschenkkist van Glenrothes.

Deze geschenkkist hebben we al eens eerder gehad, in een andere uitvoering en met andere whisky’s erin. Deze nieuwe uitvoering van de Glenrothes Giftset bestaat uit 3x 10cl. Glenrothes whisky; de Select Reserve, de Alba Reserve en de nieuwe 2001 Vintage. Samen met 3 Glencairn glaasjes met opdruk in mooie kist voor maar € 30,- per giftbox.

foto

Dan de twee zeer gelimiteerde whisky’s welke we vandaag binnen kregen; als eerste een whiskey waar Johan zich al op verheugt sinds hij ‘m geproefd heeft in December 2013. De Teeling 26yo. Vintage Reserve. Deze whiskey mochten wij destijds proeven in een Twitter Tasting en liet een verpletterende indruk achter. Johan vond het een van de mooiste whiskey’s die hij ooit proefde. Wouter was het meer dan eens met hem. Zie hier de blogpost die Johan destijds schreef…

“Tot op heden een van de allermooiste whiskey’s die ik ooit proefde! Complexiteit, intensiteit, geuren en smaakprofielen zijn werkelijk onovertroffen. Voor Ierse whiskey  hebben de broeders Teeling een nieuwe norm weggelegd: Superieur! Niets domineert, niets wordt vergeten, de kracht en intensiteit zijn perfect gematcht met de elegantie en subtiliteiten van alles wat neus en mond beroert. De whiskey is voor het meest gerijpt in bourboncasks, met na blending een korte tijd in Chardonnay vaten uit de Bourgogne. Krachtige geuren van meloen, peer en zoete appel, hout en vanillecake. In de mond een steeds evoluerend smaakpatroon dat steeds verrast maar ook steeds prettiger wordt. De finish is lang, met prachtige fruitigheid en voor zo’n oude whisky een vitaliteit en levenskracht die buitengewoon is.” TWC-26-YO-Single-Malt-486x640

Inmiddels is hij dus -eindelijk- binnen, deze Teeling 26yo. Vintage Reserve. Zeer gelimiteerd uitgebracht, slechts 1.000 flessen zijn er wereldwijd gebotteld. Helaas hangt er aan deze zeer gelimiteerde, bijzondere whiskey ook een stevig prijskaartje van € 498,- per fles. Maar elke deelnemer aan de Twitter Tasting destijds vond het de prijs meer dan waard! Er was zelfs iemand die zijn nier af wilde staan voor een fles…  (overigens is er op aanvraag ook een nog oudere 30yo. Vintage Reserve beschikbaar. Nog beperkter verkrijgbaar, deze zou dan besteld moeten worden…)

De tweede bijzondere en zeer gelimiteerde whisky die we binnen kregen was de Tomatin Cù Bòcan 1989 Vintage. Op 7 juni 1989 werd er al geturfde whisky gedistilleerd door Tomatin maar jarenlang lag het in de pakhuizen als een ‘bijproduct’. Tot april 2014. Deze maand zijn de vaten 37470, 37471 en 37472 gebotteld als een lichtzoete en geturfde limited release Cù Bòcan. Een cask strength botteling van 53,2% met 15 PPM die niet koud gefilterd is en geen toegevoegde kleurstoffen bevat.

In vergelijk tot de standaard botteling is de rook prominenter aanwezig maar toch komt de typerende zoetheid van Tomatin ook goed naar voren. Er zijn van deze whisky slechts 1080 flessen gebotteld die naar alle waarschijnlijkheid zeer snel uitverkocht zullen zijn. De ene na de andere top recensie verschijnt online en dat zorgt er telkens weer voor dat de vraag naar dit soort whisky’s hard stijgt!cubocan1989vintage

De officiële proefnotitie van de Tomatin Cù Bòcan 1989 Vintage:

Neus: in het begin lichte rook aroma’s en tonen van heide en vers fruit als peer, citroen schil en zoete ananas. Later veel zoetere aroma’s met honing, vanille, kokos en custard en kruidige tonen van basilicum en rucola

Smaak: rook en bloemige heide tonen zijn prominent op de voorgrond omgeven door zoete tonen van vers fruit als sinaasappel en grapefruit gevolgd door zwarte en blauwe bessen, wat gember en een vleugje kruidnagel

Afdronk: erg zacht en lang met een aardse en licht zoete rook

De prijs van deze limited edition Cù Bòcan 1989 Vintage bedraagt € 249,- per fles. Wij hebben er een aantal op voorraad maar twijfel niet te lang want dan kunnen ze wel eens weg zijn 😉

Al met al een mooie aanvulling op ons toch al brede assortiment whisky’s. Genoeg om uit te kiezen voor World Whisky Day 2014 lijkt ons zo! (zaterdag 17 mei 2014 – www.worldwhiskyday.com)

Als extra aanbieding voor deze World Whisky Day hebben we alleen op zaterdag 17 Mei 2014 de Glenmorangie Original nog eens extra scherp afgeprijsd naar € 30,- per fles! 

 

Leave a Reply