Actie: Benromach 10 years old

Benromach De kleinste distilleerderij van de Speyside… Benromach bevindt zich iets ten noorden van de plaats Forres. De naam is afkomstig uit het Gaelic en betekent “ruige berg”. De distilleerderij werd gebouwd in 1898 door Duncan MacCallum, en geopend in 1900 onder de naam Benromach Distillery Co. Na vele sluitingen en overnames werd Benromach in 1983 definitief gesloten. In 1992 kocht de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail uit Elgin de lege gebouwen en de nog overgebleven voorraden van United Distillers. Na de overname (door Gordon & MacPhail in 1992) startte men in 1997 met de herbouw en werd de distilleerderij in 1998 door de Prince of Wales weer heropend. De rijping vindt hoofdzakelijk plaats op sherryvaten maar ook op refill en bourbon vaten. Gordon & MacPhail brengt de gehele productie als single malt op de markt.

De range van Benromach bestaat uit een aantal vaste whisky-expressies zoals de Benromach Traditional, de 10 years old, de Organic en de Peatsmoke, maar ook brengen zij verschillende eenmalige varianten op de markt zoals bijvoorbeeld de Origins serie. Het paradepaardje van Benromach, de Benromach 10 Years is onlangs gerestyled en wordt opnieuw onder de aandacht gebracht. onder andere door een groep bloggers en whisky-liefhebbers een sample toe te sturen om een review van te maken onlangs, een schot in de roos want iedereen was even enthousiast!

BENROMACH 10 YEARS OLD benromach10newlrg

De Benromach 10 years old is een whisky die al vele prijzen heeft gewonnen. Een single malt whisky die met de hand vervaardigd is in de kleinste distilleerderij van Speyside. Hij rijpt voor 80% in ex-bourbon vaten en voor 20% in ex-sherry vaten en krijgt vervolgens een 2e rijping in Oloroso sherry vaten. Hierdoor ontstaat een mooie whisky met een rijk sherry karakter.

Geur: dit is prachtig voor een 10 jarige whisky! Zeer aromatisch, met zoete vruchten op de voorgrond. Appels, perziken. Gestoofd/gebakken fruitigheid, overgoten met kaneel en chocolade fudge. Bruine suiker. Een beetje mint en zoethout. Moutig koekjes. Hout en leer, en subtiele rook in de achtergrond. Zeer complex.

Smaak: medium zoet, full-bodied, aanvankelijk nogal rokerig. De fruitigheid komt daarna, met sinaasappelen, zwarte bessen, rozijnen en honing. Hints van boter en gebak. Zachte nootachtige tonen en zachte kruiden. Complexe en evenwichtige opnieuw.

Finish: vrij lang, verwarmend, met zacht hout, mineralen en slepende sherry… Een van de beste whisky’s in zijn prijsklasse op dit moment te koop. Een must-have voor de echte whisky-liefhebber en voor onder de € 40,- te koop! Wauw.

Deze heerlijke whisky zal ook te proeven zijn op het Zoomer Whisky & Rum festival, maar is vanaf nu al te koop bij DH17 voor de zeer fijne prijs van € 35,99 per fles! -online bestellen-