Tomatin Cuatro-serie & Cù Bòcan Sherrycask

De distilleerderij van Tomatin is gelegen tussen de plaatsen Aviemore en Inverness. Tomatin ligt op zo’n 315 meter boven de zeespiegel en is de op drie na hoogst gelegen distilleerderij van Schotland. De naam Tomatin is afkomstig van de gelijknamige plaats in de buurt en wordt uitgesproken als “Tomaat-in” Ongeveer tachtig procent van Tomatin’s whisky gaat in blended whisky’s, met inbegrip van de eigen merken van The Antiquary en The Talisman. De distilleerderij is met name de afgelopen 5 jaar druk in de weer geweest om naam te maken als producent van goede single malts en heeft hierbij haar kernassortiment flink uitgebreid. In 2003 werd basic 10-jarige malt Tomatin’s vervangen door de 12-jarige. In 2009, werd een 15 jaar oude whisky toegevoegd aan de line-up, en ook een 18-jarige en een 25 jaar oude. Ook komen er veel Limited Releases uit, waaronder een 30-jarige, een 40-jarige en een single-cask aanbod. Ongeveer een jaar geleden is de distilleerderij begonnen met het op de markt brengen van een licht geturfde single malt genaamd Cù Bòcan.

NIEUWE LIMITED EDITIONS; CUATRO SERIES & CÙ BÒCAN SHERRYCASK MATURED!

De Tomatin Cuatro Series presenteert vier unieke limited edition uitingen van Tomatin Highland Single Malt Scotch Whisky. Allemaal gedistilleerd op dezelfde dag! De whisky heeft daarna negen jaar (samen) gerijpt in traditionele Amerikaanse eiken vaten (ex-bourbon) en werd vervolgens overgebracht naar vier verschillende soorten Sherry butts voor een periode van meer dan drie jaar. Elk van de vier uitdrukkingen hebben hun eigen unieke kenmerken ontwikkeld. Zo is er de 12yo. Fino, 12yo. Manzanilla, 12yo. Oloroso en 12yo. Pedro Ximenez.
Met zijn Spaanse sherry inspiratie, de naam ‘Cuatro’ is passend als het Spaanse woord voor “vier” (6.000 flessen wereldwijd, 1.500 per soort)

Tomatin-Cuatro

De in 2013 gelanceerde geturfde whisky van Tomatin, Cù Bòcan, wordt gerijpt in een combinatie van Sherry, Virgin Oak en Bourbon vaten. Maar nu wordt er een heel  exclusieve limited edition uitgebracht van de Cù Bòcan welke volledig heeft gerijpt op ex-sherryvaten! Dit toont de invloed die Sherry heeft op de licht peated single malt van de ‘normale’ Cù Bòcan. Bijzonder! Rijk en fruitig met hints van rook en zoete paprika, zal deze volledig op sherryvaten gerijpte limited edition niet teleurstellen! (6.000 flessen wereldwijd)

tomatin-cu-bocan-the-sherry-edition