Ferdinand Saar Gin – een klasse apart

Ferndinand’s Saar Dry Gin dankt zijn naam aan de koninklijke Pruisische District Forester Ferdinand Geltz, de historische figuur die ook mede-oprichter was van het VDP Mosel-Saar-Ruwer Zilliken landgoed, een van de mooiste wijngaarden van Duitsland. De wijngaard is gelegen op de grand Saarburger Rausch site, die alom bekend staat om zijn rijke minerale bodem. Het merendeel van de ruim 30 verschillende ‘botanicals’ (botanische kruiden) welke gebruikt worden voor de Ferdinand Saar gin komen hier vandaan.

De makers achter Ferdinand’s Saar Dry Gin zijn Andreas Vallendar en zijn Avadis Distillery in Wincheringen, Dorothee Zilliken van het VDP Forstmeister Geltz-Zilliken landgoed in Saarburg en het marketing bedrijf Capulet en Montague in Saarbrücken. Niet echt namen om makkelijk te onthouden, maar hun producten zullen je zeker bij blijven 🙂gin-map

De drie partners kwamen samen om een gin te creëeren die hun thuisregio -de Saar- weerspiegelt. De botanicals uit de prachtige regio, vermengd met bekroonde wijnen van wijngoed Zilliken. De fruitige en zoete Rieslings die op deze 11 hectare wijngaard worden geproduceerd, worden volledig gerijpt in houten vaten en daarna opgeslagen drie verdiepingen onder de grond. Gezien de familie know-how in het maken van wijn en de kennis op het gebied van sterke dranken van de Avadis Distillery leek deze ongebruikelijke combinatie van wijn en gedistilleerd een perfecte match!

FERDINAND SAAR DRY GIN

Andreas Vallendar, de Master Distiller, maakt gebruik van meer dan 30 botanische kruiden en planten, lokaal geteeld op het landgoed waar de Gin gemaakt wordt. Bijzondere botanicals als sleedoorn, tijm, kweepeer, rozenbottels, lavendel, hop bloesem, engelwortel en ook kruiden als koriander en gember geven deze gin een enorme rijke smaak, en een geheel eigen karakter. Uiteraard wordt er ook jeneverbes gebruikt in de Gin (anders is het geen Gin) maar deze is meer naar de achtergrond verdrongen.

15539-540x335

Andreas begint het distillatie-proces door het creëren van zijn eigen basis ‘spirit’ van hun eigen geoogste graan. Deze spirit wordt gestookt tot ca. 90-95% alc. en daarna verdund met water (tot ca. 85% alc.). Hierna wordt een selectie van ongeveer 30 van hun eigen, hand-geplukte, kruiden  en specerijen toegevoegd voor maceratie, waarna het geheel wordt gestookt. In tegenstelling tot vele andere stokers wordt bij Ferdinand Saar Gin(s) gebruik gemaakt van een bijzondere manier van distilleren. of eigenlijk een combinatie van distilleren en infusen 🙂

De met botanische kruiden gemengde spirit wordt gestookt in een pot-still ketel, maar daarnaast wordt er ook een ‘mandje’ met andere botanische kruiden en specerijen in de ketel gehangen waardoor de dampen uit de ketel de smaak opnemen van deze kruiden en op deze manier in de gin terecht komen. Een unieke manier van stoken, iets wat nauwelijks gedaan wordt onder distilleerders!

Na het stoken van de gin wordt het pas écht interessant wat Ferdinand Saar doet; datgene dat hun gin zo anders maakt dan anderen en echt uniek. Wanneer de Ferdinand Saar gin gestookt is, wordt er door Andreas een kleine hoeveelheid Schiefer Riesling wijn (2009 Spätlese) toegevoegd aan het geheel. Deze semi-zoete Riesling van wijngoed Zilliken staat bekend om zijn elegante en fruitige klasse, en deze kwaliteiten komen terug in de gin. Na het blenden van de twee distillaten laat hij het geheel ca. 4 weken rusten alvorens het wordt terug verdund tot 44% alc. DH17 heeft de Ferdinand Saar Dry Gin te koop voor € 44,99 per fles.

“In de neus heeft de Ferdinand Saar gin bloemige en drassige tonen met hints van citrus, en ook de druiven en jeneverbes zijn present. In de smaak komt de gin pas echt tot leven met lavendel en rozenblaadjes, waarna de Riesling tevoorschijn komt! De jeneverbes is niet zozeer naar de achtergrond verdreven, laswel heel subtiel aanwezig. Maar mooi, heel mooi! Een werkelijk unieke gin voor de echte levensgenieter. Met zijn bijzondere botanicals en complexe smaak zeker geen alledaagse drank, maar zo bijzonder smaakvol, deze gin moet je een keer geproefd hebben!!”

FERDINAND SAAR ‘GOLDCAP’ DRY GIN

ByNnTkJIIAAktbrIn Oktober 2014 kwam er een heel bijzondere limited edition Gin uit van Ferdinand Saar. Voor het stoken van deze zeer exclusieve gin zijn oa. toegevoegd Riesling druiven, acacia uit hun eigen bos en peren uit het Saar-gebied. Deze extra small-batch gin wordt daarna ‘geïnfuseerd’ met Zilliken Auslese Goldkapsel. Een wijn die oa. 97 punten kreeg van bekend wijnschrijver Robert Parker. De rolls royce onder de Gin’s. Een Gin voor de gevorderde liefhebber.

Er zijn slechts 600 flessen van deze bijzondere Gin gemaakt waarvan er 24 in Nederland te koop zullen zijn. DH17 heeft de Ferdinand Saar Goldcap te koop voor € 105,-

“Wauw, wat is ‘ie goed!! Met zijn 49% alc. best een stevige jongen. De Riesling komt hier heel mooi naar voren en het deed ons nog het meest denken aan een magnifieke Grappa. Wat een finesse, wat een complexe smaakbeleving. Wat mooi!”