Bezoek aan de Teeling Distillery

Bezoek aan de Teeling Distillery
Afgelopen week zijn Wouter & ik op bezoek geweest bij de gloednieuwe -nog in aanbouw zijnde- Teeling Distillery. In het hart van Dublin, in de wijk The Liberties, wordt momenteel hard gewerkt om de eerste nieuwe whiskey distilleerderij van Dublin in 125 jaar klaar te maken. En het beloofd een heel mooie distilleerderij te worden! Met veel ruimte voor de bezoekers die een kijkje willen komen nemen bij de enige whiskey distilleerderij in Dublin zelf... We keken er al even naar uit en afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover. Een bliksembezoek aan Dublin, Ierland voor we verder reisden naar Glasgow voor een bruiloft. De Teeling distilleerderij was nog lang niet klaar voor bezoekers maar als trouwe fans mochten we alvast langs komen voor een 'sneak peak' en rondleiding door Brand Ambassador Cian. We werden hartelijk welkom geheten en meteen een (Teeling)helm en hesje aangedaan omdat er hard gewerkt wordt in het pand. Safety first! Cian liet ons de benedenverdieping van het nieuwe pand zien waar nu alleen nog maar een kale ruimte is. Dit wordt het Visitor's Centre. In deze ruimte wordt een café gerealiseerd, komt de Teeling shop met merchandise, flessen whiskey uiteraard maar ook allerlei lokale en bijzondere lekkernijen, thee-soorten en koffie's. Ook kun je hier straks verschillende kunstobjecten zien die iets te maken hebben met whiskey en/of Teeling. Dit vooral ook om lokale kunstenaars uit de wijk te steunen, en natuurlijk de bezoekers meer te laten zien over hoe de whiskey gemaakt wordt, wat voor vaten Teeling gebruikt etc. Vervolgens is er nog een even grote ruimte op de 2e verdieping waar ruimte is voor verschillende proeflocaties, een cocktailbar en uiteraard verschillende tours door de distilleerderij. Het beloofd gaaf te worden, wij zagen echter alleen nog enkele kale ruimtes, hier heb ik dan ook geen foto's van gemaakt 🙂 Nadat we het bezoekers centrum hebben gezien (of in ieder geval de ruimte waar dit allemaal gaat plaatsvinden :p) liepen we buitenom naar de distilleer-ruimte aan de achterkant van het gebouw. Hier ontmoeten we Pauric, 'apprentice' van Master Distiller Alex. Pauric vertelde ons hoe de whiskey die ze op dit moment aan het stoken zijn gemaakt wordt en waarom ze gekozen hebben voor datgene dat nu de distilleerderij is... De malt-molen is bijvoorbeeld anders dan wat er in Schotland in de distilleerderijen terug te vinden is omdat het mout welke Teeling gebruikt nat gemalen wordt i.p.v. droog. Dit doen ze omdat de graankorrels te hard zijn om goed te kunnen malen, op deze manier kan de molen het graan makkelijker en fijner malen. Er zijn 6 washbacks in de distilleerderij; 2 houten, 4 stalen. Dan de stills. De 'pride and joy' van de distilleerderij uiteraard. De stills werden speciaal -met de hand- gemaakt voor Teeling Whiskey Co. in  Italië. Er zijn drie Stills; de wash still, intermediate still en de spirit still. Er zijn inmiddels al diverse 'test-runs' gemaakt en Pauric en Alex zijn zeer tevreden over wat er nu al uit de ketels stroomt. Dat klinkt allemaal zeer veelbelovend! En bij een goede rondleiding hoort natuurlijk ook een proeverij! En we werden niet teleurgesteld 🙂 Ook al was de lokatie wat onconventioneel misschien (bouwkeet), de whiskey's die we te proeven kregen zorgden er voor dat we alles om ons heen even vergaten... Pauric en Cian hadden 7 single cask single malts voor ons gesampled welke we konden proeven. Nice! De eerste drie samples waren extra gaaf, dit zijn namelijk 3 single cask whiskey's welke dit jaar exclusief voor Nederland op de markt gebracht zullen worden! De ene een 2002/13yo. ex-madeiracask welke heerlijk vol en stevig was, met tonen van rood fruit, vijgen en dadels. Héérlijk! De ander twee waren 2 zuster-vaten; ex-rumcask finished whiskey uit 1999/15 jaar oud, heerlijk fris-fruitig, zacht en vol toffee, fudge, vanille en een fris zoetje aan het einde. 3 whiskey's om niet te missen dit jaar! Naast al dit lekkers hebben we ook nog kunnen genieten van een licht geturfde single malt uit 1991 (23 jaar oud 🙂 ) en enkele ex-bourbon single casks uit 2002 die allemaal helaas al verkocht waren aan een andere partij... DSC00217 Al met al hebben we een super toffe middag gehad. Het is bijzonder om een distilleerderij in wording te mogen bezoeken en het is heel erg interessant en leuk om te praten met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de whiskey's die uiteindelijk bij ons op de plank komt te staan. Een inspirerende middag, we hopen op korte termijn nog eens terug te mogen gaan wanneer de distilleerderij echt geopend is. Deze opening staat trouwens nu gepland voor eind Mei ergens... Voor meer info over het bezoeken van de Teeling Distillery kun je terecht op de website van Teeling Wij waren al fans van Teeling en zijn dat alleen nog maar meer geworden door dit bezoek. Het was helaas kort, en de distilleerderij is nog verre van af maar we kregen een duidelijk beeld van hoe het er uit zal gaan zien en waren onder de indruk. De whiskey's die we proefden waren wederom top en we kunnen niet wachten tot deze op de markt komen. Naast de bovengenoemde 3 single casks (speciaal voor Nederland gebotteld) zal er sowieso ook een Distiller's Reserve op de markt gaan komen ter ere van de opening van de distilleerderij. Deze whiskey zal waarschijnlijk alleen op de distillery te koop zijn... Cian en Pauric bedankt voor een interessante en leerzame middag! En de mensen van Teeling die de tour geregeld hebben zijn we uiteraard ook erg dankbaar. We kregen een indruk van hoe een en ander er uit gaat zien en kregen dingen te zien die je niet meer zult zien in de toekomst tijdens de tour. Dat was tof. Wij hebben genoten! Wouter & Elise van Tol (p.s. het plaatje boven deze blogpost is een digitale tekening van hoe de distilleerderij er uit zal komen zien als hij af is...) DSC00203