Gouden Carolus, de cirkel is rond

Gouden Carolus, de cirkel is rond
Maandag 29 juni j.l. mocht ik op uitnodiging van Hans Bresser en Auke Timmer (van importeur Bresser & Timmer) op “werk”bezoek bij Gouden Carolus. Een familie bedrijf dat al sinds de 16e eeuw hele mooie bieren maakt, en mooi gedistilleerd (jenever) produceert. Dit deden zij op de Molenberg in Blaasveld op 7 km van Mechelen. Eerst mochten we de brouwerij ( Het Anker ) in Mechelen bezoeken, een prachtig oud pand waar de bieren gemaakt worden en de whisky opgeslagen ligt om te rijpen. De whisky wordt gemaakt van de ongerijpte Gouden Carolus Tripel, maar dan zonder hop en kruiden. Deze hoge kwaliteit bier is een fantastische basis voor een superieur gemaakte whisky. Deze basis wordt na productie in de bierbrouwerij naar het totaal gerenoveerde pand in Blaasveld gebracht. Daar wordt de whisky gestookt. Dit gebeurt in spinternieuwe prachtige Potstill, gemaakt door Forsyths,uit Schotland, het beste Potstill productiebedrijf ter wereld. De bouw en de opstart van de whisky productie werd begeleidt door Dr Jim Swan, een whiskyexpert die betrokken is bij verschillende whiskyproducenten, zoals Penderyn, de Welsch Whisky, en Kavalan, de Taiwanese whisky die momenteel verschillende prestigieuze whisky prijzen wint. Ook mensen van Bowmore distillery en andere praktijk mensen die bekend zijn met het opzetten van distilleerderijen over de gehele wereld hebben aan dit project meegewerkt. De eigenaar van Gouden Carolus, Charles Leclef, 5e generatie in een rechtstreekse lijn van eigenaars, is zelf veel bezig geweest met het mogelijk maken van deze Belgische distilleerderij. Hij heeft consequent gekozen voor het hoogst haalbare, en heeft zich goed de benodigde kennis eigen gemaakt om echt goede single malt whisky te produceren. Wat is het geheim van deze whisky? Dat is geheim! Maar de reden waarom deze Gouden Carolus een bijzonder smaakrijke, krachtige single malt is, die pas drie jaar oud is, ligt in het feit dat Charles Leclef en zijn ploeg samen met een Portugese vatenleverancier het Anker Vat ontwikkeld hebben. De huidige whisky’s die geproduceerd worden zijn eerst, net als veel Schotse whisky soorten alleen gerijpt op First Fill Bourbon casks die allen persoonlijk getest en geselecteerd werden. Dit gebeurt 36 maanden. Hierna wordt de whisky overgestoken op Anker Vaten. Dit zijn vaten die in Portugal speciaal geprepareerd worden om de whisky na 6 maanden een rijpheid en volwassenheid te geven die de indruk geven dat de whisky veel ouder is dan de drie jaar die ze werkelijk zijn. Aan het einde van deze smakelijke dag mocht ik Charles bedanken. En feliciteren met de zeer mooie whisky die in Stokerij De Molenberg gemaakt wordt. Stokerij de Molenberg, waar 500 jaar geleden al gedestilleerd werd. Na de verhuizing van de Brouwerij naar Mechelen ( waar mooi bier, en nu dus ook de wort voor de whisky gemaakt wordt) werd het pand aan de Molenberg klaargemaakt om een nieuwe successtory , de whisky productie van Gouden Carolus Single Malt te realiseren. Dus de cirkel is rond. En ik ben fan! Geniet! Johan RijnartGouden Carolus Discovery Box-400x400 De Gouden Carolus Single Malt is bij DH17 te koop voor € 39,99 p/fles deze maand (en ook te proeven!) Ook hebben we een heel toffe Gouden Carolus cadeaubox met 4 flesjes Gouden Carolus Tripel (bier) én een 20cl. Gouden Carolus Single Malt met voor beide dranken een mooi glas. Ook deze zijn € 39,99 p/stuk.