Ron Botrán, top-rum’s uit Guatemala!

Ron Botrán, top-rum’s uit Guatemala!
Ron Botrán is een mooi rum-huis uit Guatemala. Perfect gepositioneerd tussen Noord- en Zuid-Amerika en geflankeerd door de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan, Guatemala is een land rijk aan biodiversiteit en gevarieerde ecosystemen. Door de vulkanisch verrijkte bodem heeft Guatemala een ideaal klimaat voor de teelt van suikerriet, de grondstof van Botrán premium rum. De rum's uit Guatemala onderscheiden zich door hun unieke, hoog gelegen rijpingsproces in de hooglanden. De hoogte en de koelere temperaturen beperken het verdampen van de 'spirit', zodat de rum zijn individuele smaakprofiel kan vaststellen. Het maken van "high-rum" op deze manier is een unieke kunst die zorgvuldig bewaard is gebleven en door de jaren heen is verrijkt. Al meer dan zes decennia lang maakt Casa Botrán rum volgens deze Guatemalese traditie. De familie Botran's compromisloze toewijding aan kwaliteit en superieure smaak is aanwezig in elke stap van het proces, van de suikerrietvelden door middel van destillatie, rijping en tot de uiteindelijke vermenging. Botrán rum's worden gedistilleerd van uitsluitend maagdelijke honing, een suikerriet-concentraat uit de eerste persing van het riet sap. Rijping van Ron Botrán rum geschied volgens het solera-systeem. Een systeem waarbij oudere rum's uit eerdere batches worden vermengd met jongere rum's voor een constante, zo hoog mogelijke kwaliteit rum. Zie hiervoor ook deze afbeelding: ron-botran-solera-process
Protected Designation of Origin (PDO)
Een Protected Designation of Origin (beschermde oorsprongsbenaming), is vernoemd naar een regio of geografisch gebied en wordt gebruikt om een product te beschrijven, te onderscheiden en te beschermen op basis van hun bijzondere kenmerken. In wezen afgeleid uit het gebied waar het is gemaakt, rekening houdend met natuurlijke- en menselijke factoren en het klimaat. Zo valt Ron Botrán onder de PDO 'Ron de Guatemala', die de kwaliteit en de kenmerken van oude rums uit Guatemala controleren, die slechts mogelijk zijn dankzij de samenloop van natuurlijke en menselijke factoren die bestaan in het land.
De rum's van Casa Botrán:
DH17 heeft sinds kort 3 varianten van Ron Botrán toegevoegd aan zijn assortiment; Botran-Rums---Rum-of-Guatemala
  • Botrán Reserva Blanca:  wordt gerijpt volgens het Solera System in de bergen van Guatemala, in Amerikaanse wit eiken vaten die eerder zijn gebruikt voor de rijping van Amerikaanse Whiskey. Zijn delicate tonen en kristal heldere kleur bieden de perfecte balans voor een perfecte mix of cocktail! Aangenaam zacht en explosief in de mond. Fruitige tonen en een ongewone complexiteit voor een witte rum! € 27,99 p/fles
  • Botrán Reserva 15yo.; wordt gerijpt volgens het Solera System in de bergen van Guatemala, in Amerikaanse wit eiken vaten die eerder zijn gebruikt voor de rijping van Amerikaanse Whiskey, sherry en port. Rum's tussen de 4 en wel 15 jaar oud werden hiervoor gebruikt. Mooie complexiteit met duidelijke aanwezigheid van geroosterd eikenhout en een vleugje vanille. Verleidelijk, droog en explosief. In perfecte balans met de tonen van de eikenhouten vaten, waar gekonfijt fruit-smaken en kruidigheid in zijn ontstaan. € 34,99 p/fles
  • Botrán Solera 1893: een mooi verfijnde blend van rum's tot wel 18 jaar oud, ook deze gerijpt volgens het Solera Systeem in de gebergten van Guatemala. Volwassen en verfijnd, de perfecte 'sippen' rum om puur van te genieten. Vriendelijk, elegant en met onderscheidende expressiviteit. Robuust en sappig, maar ook droog en explosief, met elegante tonen van gekonfijte vruchten en kruiden, geroosterde cacao en delicate citrusvruchten. € 41,99 p/fles
Alle rum's van Casa Botrán zullen ook geproefd kunnen worden tijdens het Zoomer Whisky & Rum Festival op 29 Augustus a.s.! Kijk voor meer informatie hieromtrent op www.zoomerfestival.nl botran_reserva-large2012