3 heel bijzondere Tomatin whisky-sets!

In het afgelopen jaar zijn we meerdere malen verrast door Tomatin met bijzondere whisky’s en ‘whisky-experimenten’ zoals bijvoorbeeld de Cuatro serie en de licht geturfde Cù Bòcan specials (sherrycask, virgin oak & bourbon cask)

Afgelopen week is daar een 3-tal super mooie whisky-sets bijgekomen van deze in de Highlands gelegen distilleerderij:

TOMATIN DISTILLERY

De distilleerderij van Tomatin is gelegen tussen de plaatsen Aviemore en Inverness. Tomatin ligt op zo’n 315 meter boven de zeespiegel en is de op drie na hoogst gelegen distilleerderij van Schotland. De naam Tomatin is afkomstig van de gelijknamige plaats in de buurt en wordt uitgesproken als “Tomaat-in” Ongeveer tachtig procent van Tomatin’s whisky gaat in blended whisky’s, met inbegrip van de eigen merken van The Antiquary en The Talisman. De distilleerderij is met name de afgelopen 5 jaar druk in de weer geweest om naam te maken als producent van goede single malts en heeft hierbij haar kernassortiment flink uitgebreid. In 2003 werd basic 10-jarige malt Tomatin’s vervangen door de 12-jarige. In 2009, werd een 15 jaar oude whisky toegevoegd aan de line-up, en ook een 18-jarige en een 25 jaar oude. Ook komen er veel Limited Releases uit, waaronder een 30-jarige, een 40-jarige en een single-cask aanbod. Ongeveer een jaar geleden is de distilleerderij begonnen met het op de markt brengen van een licht geturfde single malt genaamd Cù Bòcan.

WHISKY MEETS SHERRY

Voortbordurend op het principe van de Cuatro-serie (verschillende sherryvaten gebruikt voor de rijping van de whisky) wordt nu de Whisky Meets Bodegas Tradicion serie gebracht.

Deze twee Whisky & Sherry sets gaan een stapje verder dan de Cuatro-serie en laten zien wat een bepaald sherryvat voor invloed heeft op de whisky van Tomatin. In de set zitten 2 flesjes, één met Tomatin whisky gefinisht op een ex-sherry vat. En één met de sherry uit het sherry vat waarin de whisky 2,5 jaar gefinished werd. Gaaf! (Daarvoor heeft de whisky overigens gerijpt in hogsheads, de Oloroso finish deed dat 12 jaar, de PX finish 10 jaar.)

Een prachtig resultaat! De oude sherry’s zijn fantastisch. En het zijn niet zomaar sherry’s, deze V.O.R.S. sherry’s van Bodegas Tradicion zijn eigenlijk een heel stuk ouder dan de leeftijd die op de fles vermeld staat. De 30 years old is bijvoorbeeld eerder 45 tot 50 jaar oud!

Er zijn 2 verschillende Whisky & Sherry sets uitgekomen. Van beide sets zijn er slechts 1.500 beschikbaar (wereldwijd).

Set 1 – Tomatin Pedro Ximenez meets Bodegas Tradicion V.O.S. 20 years

Tomatin Double Sets

Deze Tomatin Pedro Ximenez Edition Sherry Cask Finish werd gedistilleerd op 18 januari 2002 en gerijpt in een ex-bourbon vat tot 17 september 2012, de dag waarop deze whisky werd overgestoken in ex-Pedro Ximenez sherry vat 36130 voor een narijping van ruim 2 jaar.

Gebotteld op 23 februari 2015 op vatsterkte (cask strength) van 53,4% in een 35cl fles, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Samen met deze fles komt een 37,5cl fles Pedro Ximenez sherry V.O.S. 20 years uit hetzelfde sherry vat 36130. Een sherry van Bodegas Tradicion. (20% alc.) -online bestellen-

Set 2 – Tomatin Oloroso meets Bodegas Tradicion V.O.R.S. 30 years

Tomatin Double Sets

De Tomatin Oloroso Edition Sherry Cask Finish werd gedistilleerd op 22 september 2000 en gerijpt in een ex-bourbon vat tot 17 september 2012, de dag waarop deze whisky werd overgestoken in ex-Oloroso sherry vat 36132 voor een narijping van ruim 2 jaar.

Gebotteld op 23 februari 2015 op vatsterkte (cask strength) van 57,9% in een 35cl fles, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Samen met deze fles komt een 37,5cl fles Oloroso sherry V.O.R.S. 30 years uit hetzelfde sherry vat 36132 (gemiddeld wel 45 tot 50 jaar oud!) Een sherry van Bodegas Tradicion. (20% alc.) -online bestellen-

Beide sets kosten € 99,- per set. Op = op, slechts beperkt aantal sets verkrijgbaar in NL!

TOMATIN CONTRAST

De Tomatin Contrast is nóg een nieuwe set van Tomatin. Een werkelijk fantastische vergelijking tussen op bourbon en op sherry gerijpte whisky! Elke set bevat twee 35cl flessen, waarvan de één volledig gerijpt op ex-bourbonvaten, en één volledig gerijpt op ex-sherryvaten. De whisky is een vatting van single malt whisky uit 1973, 1977, 1988, 1991, 2002 en 2006.  tomatin-contrast-whisky

Van al deze whisky’s is telkens 1 vat uit bovenstaande jaargangen gerijpt op ex-bourbon vat, en 1 gerijpt op ex-sherryvat. Heel gaaf, in de basis was het dus dezelfde whisky die het vat in ging, maar door de invloed van de vaten krijg je twee compleet andere whisky’s. Die je nu ook nog eens naast elkaar kunt proeven! Dat is zeer bijzonder.

De sets zijn uitgebracht in een gelimiteerd aantal van 5.400 stuks (genummerd). Het gaat om een doos met 1x 35cl. ex-bourbon cask matured en 1x 35cl. ex-sherry cask matured whisky van Tomatin. € 139,- per set. -online bestellen-

DH17 heeft alle drie deze toffe sets op voorraad. Op = op.