Kilkerran 12 years old

De Glengyle Distillery is de nieuwste Schotse distilleerderij op Campbeltown. Het is ook, paradoxaal genoeg, de oudste…

De Geschiedenis

De originele Glengyle Distilleerderij werd in 1872 opgericht door William Mitchell, maar de wortels gaan terug tot diep in de legendarische geschiedenis van whisky productie op het schiereiland Kintyre en zijn nauw verweven met de geschiedenis van de Springbank Distillery en de familie Mitchell. Vandaar de typische beschrijving van de distilleerderij als ‘de nieuwste, oude distilleerderij in Campbeltown. ”

Ergens rond de jaren 1660, verhuisde de familie Mitchell van de Lowlands naar Campbeltown en begon met het produceren van illegale whisky. Niets is meer van hen gehoord, tot in 1825, toen een Archibald Mitchell partner in de bestaande Riechlachan Distillery werd. Drie jaar later, in 1828, begonn de familie Reid (schoonfamilie van de Mitchell’s) de Springbank Distillery op de plaats waar Archibald Mitchell destijds nog steeds illegale whisky stookte. Springbank werd de 14 vergunde distilleerderij in Campbeltown.

In 1837, Archibald Mitchell’s zonen John en William namen de Springbank Distillery over van de Reids. Zowel John als William stapten uiteindelijk uit de Distilleerderij, en William vertrok en begon bij de Riechlachan Distillery. In 1872 richtte hij, vlak naast de deur, de Glengyle Distillery op. Het was de derde & laatste distilleerderij gebouwd in Campbeltown.

Daarna gebeurde er van alles, waaronder ook WW1. Ook bracht John zijn zoon Alexander onder in de distilleerderij en gingen zij verder onder de naam J & A Mitchell (dit bedrijf bestaat tegenwoordig nog steeds) In 1925 werd de Glengyle Distillery gesloten. Daarna zijn er diverse eigenaren geweest van de distilleerderij, maar geen van allen kregen zij het voor elkaar de distilleerderij opnieuw op te zetten.

De Wederopbouw

In november 2000, zo’n 75 jaar nadat de oorspronkelijke Glengyle distilleerderij werd gesloten, kondigde J & A Mitchell aan dat het Mitchell’s Glengyle Ltd. had georganiseerd om de oorspronkelijke distilleerderij te kopen en weer te heropenen. En zo geschiede! De distilleerderij begon met de productie van whisky op 25 maart 2004, waardoor het de eerste nieuwe distilleerderij in Campbeltown werd, in 125 jaar.

Helaas was het J & A Mitchell niet gelukt om de rechten op het merk Glengyle te kopen, zodat ze ervoor gekozen hebben om een nieuw merk te creëren “Kilkerran.” Het woord “Kilkerran” is afgeleid van de Gaelic “Ceann Loch Cille Chiarain” (hoofd van het meer van St. Kieran’s cel). Dit was de naam van de oorspronkelijke nederzetting gesticht door Saint Kieran. Men is van mening dat de stad Campbeltown nu op die plek is gevestigd.

De whisky

De eerste release van Kilkerran Single Malt whisky was in 2007. Latere versies, genaamd “Work in Progress,(WIP)” zijn daarna uitgekomen. Elke versie is uitgekomen in 9.000 genummerde flessen en waren steeds bijna onmiddellijk uitverkocht. De distilleerderij heeft geëxperimenteerd met sherry-, rum- en portvat finishes. Het heeft ook geëxperimenteerd met drie- en viervoudige distillatie, en met verschillende turf-niveau’s. In het begin werd gekozen voor een turfgehalte van ca. 45 ppm. (parts per million), maar momenteel is dit teruggebracht tot ca. 8-10 ppm. Heel lichte turfinvloeden dus!

Work in Progress was een feest om te volgen, het niveau steeg en de verwachtingen voor deze twaalf jaar oude whisky waren dus hooggespannen. De whisky lijkt hieraan moeiteloos te voldoen volgens de eerste commentaren… (deze whisky kreeg 5 sterren / 90 punten van Serge Valentin op whiskyfun.com!) De proefnotities van deze whisky:

Kilkerran 12 Years Old

klkob.12yo

Vatrijping: een mengsel van 70% first-fill ex-bourbon vat en 30% sherry vat werd gebruikt voor de rijping van de whisky.

Kleur: Een warme, licht gouden kleur.

Geur: Op de neus zijn er droge tonen van honing met aanhoudende florale aroma’s, gevolgd door hints van butterscotch, droge heide en wat ontbijtgranen/shortbread elementen. Er is ook een lichte hint van pekel, zoals een warme zomer zeewind. Met een klein beetje water wordt een deel van de door het sherryvat geïnspireerde gedroogd fruit steeds meer merkbaar.

Smaak: In de mond een romige textuur en een meer substantiële gevoel in de mond dan zijn uiterlijk doet vermoeden. Er is peper, maar met een beetje zoetheid zoals in een sweet chili spread of een peper doordrenkt marmelade. Gevolgd door lichte citroentonen, met ook kaneel en vanille. Er zijn hints van rook en licht medicinale tonen.

Finish: De afdronk is lang, met een kenmerkende droge peper-toon tegen een iets zoetige achtergrond. De combinatie van vanille tonen en droge peper geven de whisky een beetje een ouderwets karakter, op een goede manier!

Conclusie: Dit is een uitstekende whisky! Een combinatie van nuance en complexiteit met een lichte, geurige stijl.  Een combinatie van zoetheid en droge peper, in combinatie met een lichte, geurige tonen. De perfecte whisky als je een hint van Islay malt wilt zonder omver geblazen te worden!

De whisky is gebotteld op 46% alcohol en verkrijgbaar vanaf vandaag bij DH17 Dranken Speciaalzaak voor € 51,99 per fles. Ook online te bestellen natuurlijk 🙂