‘Liefde voor Bourgogne!”

‘Liefde voor Bourgogne!”
‘Liefde voor Bourgogne!”  Getekend: Maison Louis Jadot, Beaune DH17 Drankenspeciaalzaak is bekend om de pareltjes die wij uit het wereldwijde aanbod van alcoholische dranken selecteren. Of het nu om Champagne ( Krug, Dom Perignon ), Whisky ( Alle limited editions en speciale uitgaves ), Vodka ( Beluga, Belvedère ) of de Top van de internationale Wijnhandel gaat. De keizer van de Italiaanse wijnen ( Gaja ), de beste Spaanse toppers ( Numanthia en Matsu ) en sinds kort ook een van de meest gerenommeerde Bourgogne huizen. Maison Louis Jadot. Wat is er zo speciaal aan de Bourgogne? De Bourgogne wijnen zijn bijna allemaal gemaakt van maar één druivenras per kleur ( Chardonnay voor wit en Pinot Noir voor rode wijn ) en binnen dit gegeven bestaan er toch heel veel verschillen binnen de geproduceerde wijnen. Het grote geheim ( tegelijkertijd de reden waarom Bourgogne vaak als een moeilijke wijnstreek gezien wordt!) ligt in het feit dat de Terroir ( Grond samenstelling en micro klimaat ) vaak per wijngaard anders is. Er zijn er tot 1000 verschillende Terroir soorten bekend in de Bourgogne. De ondergrond ( Steen, klei, zand, leisteen, marmer, vulkanisch en allerlei verschillende samenstellingen hiervan ) en de verschillende klimaatomstandigheden brengen per wijngaard andere wijnen voort. Hier wordt dan ook niet, net als in de Bordeaux of andere grote wijngebieden per Chateau een wijntype gemaakt. Maar de wijnhuizen hebben per wijngaard vaak eigen bottelingen, die alleen van dat specifieke gebied komen. Met ieder hun eigen identiteit!   Wat is er zo speciaal aan Maison Louis Jadot? Een bedrijf dat sinds 1859 in de Bourgogne bouwt aan hun naam. “Each year offers a new adventure” zegt Pierre Henry Gagey, de huidige directeur van Maison Louis Jadot. Elk jaar hebben ze de drive om beter te worden om erkent te worden als de vakmensen die ze zijn. Anders dan anderen die samenwerken in coöperaties, heeft Louis Jadot de stelregel dat die typische Bourgogne verscheidenheid vooral onderstreept en gecultiveerd moet worden.  Eens zienswijze die haaks staat op het moderne denken van schaalvergroting en synergie in handelingen. Maar er wel toe leidt dat Louis Jadot 150! verschillende Bourgognes uitbrengt die allen hun eigen identiteit hebben! En allen een zeer hoge kwaliteit hebben. Is een jaar of type eens wat minder dan de hoge norm die Louis Jadot hanteert, dan wordt de wijn hiervan verwerkt in de “ gewone “ Bourgogne AOC die uitgebracht wordt, en dus eigenlijk rijker en beter is als die van collegae Bourgogne makers! Deze AOC Bourgogne ( Chardonnay of Pinot Noir ) heeft een ongekend hoge kwaliteit en wordt Couvent des Jacobins genoemd. Naast de Chardonnay wordt door Louis Jadot ook een hoge klasse Alligoté Doré geproduceerd. Doré wil zeggen dat de wijnen zachter en ronder zijn dan de gewone Alligoté. Deze wijn heet Bouzeron. De druiven worden pas geplukt als de druif zo rijp is dat de kleur verandert van geel in goudbruin. Domaine Ferret is de Poully Fuissé van Louis Jadot. Deze wijngaard is in 2007 gekocht van de weduwe Colette Ferret, en de afspraak was gemaakt dat Louis Jadot de wijngaard en verkoop zo veel mogelijk authentiek te laten blijven. Gezien de hoge kwaliteit en de bekendheid van Domaine Ferret was dat geen probleem voor Maison Louis Jadot. Deze Poully Fuissé is in de USA de meest geïmporteerde witte wijn. De rode wijn die in de USA het meest scoort is een ander aangekocht huis in de Beaujolais: Chateau des Jacques. Daarmee was Maison Louis Jadot het eerste Bourgogne huis met zoveel aanzien die een groot belang nam in de Beaujolais. DH17 Drankenspeciaalzaak zal een groot deel van het omvangrijke assortiment van Maison Louis Jadot, uit de gehele Bourgogne streek, van Chablis, Côtes de Nuits, Côtes de Beaune, Côtes Chalonnaise en de Beaujolais opnemen en u de kans geven  hiervan te genieten. Geniet, Johan Rijnart DH17 Dranken speciaalzaak