People, Profit, Planet, de Springbank filosofie!

Springbank is de meest bekende van de 3 distilleerderijen in de whisky regio Campbeltown (Glen Scotia & Kilkerran zijn de andere 2). Campbeltown is gelegen op het zuidelijke puntje van de Mull of Kintyre, in het Zuid-Westen van Schotland. Een plaatsje met rond de 5.000 inwoners, waar 100 jaar geleden nog meer dan 30 distilleerderijen waren!

Campbeltown is een plaats die het meest afgelegen van de “bewoonde” wereld is. Om vanuit Campbeltown naar de dichtstbijzijnde stad (Glasgow) te komen heb je een reis van 3 uur met de auto te gaan. Dit is een van de redenen waarom de eigenaar van Springbank het bedrijf op een eigen manier gestructureerd heeft. En waarom Springbank zijn eigen stijl van werken en stijl van whisky heeft!

Hedley Wright, de Springbank eigenaar, is dit geworden omdat zijn broer kwam te overlijden. Zijn broer zou de distilleerderij overnemen nadat zijn vader gestopt was. Een echt familiebedrijf, vanaf het begin dat de distilleerderij in 1828 officieel een licentie had om whisky te stoken. Hedley had in Glasgow gestudeerd en zou een leven buiten Campbeltown gaan leidden. Door de onverwachte dood van zijn broer kon hij het bedrijf verkopen en zijn eigen geplande leven gaan leidden. Maar Hedley deed dit niet. Hij vond dat de mensen van Campbeltown al generaties betrokken waren bij de distilleerderij, en wilde laten zien dat zijn familie net zo betrokken was bij hen, als zij betrokken waren bij het familiebedrijf Springbank. Deze filosofie vind je overal terug in het bedrijf, en ligt verankerd in de structuur.

De distilleerderij is een soort van museum waar ook whisky geproduceerd wordt. Op de manier zoals dat 100 jaar geleden al gedaan werd. De enige computer in het bedrijf is die om de facturen te maken en te versturen, verder is het gehele bedrijf nog ambachtelijk. Alles gebeurt zoals “vroeger”. De gerst is in de regio gekocht, nog ouderwets met de hand gekeerd en van de eigen maltvloer wordt nog alle whisky bereid. Er werken meer dan 30 mensen in de productie. Ter vergelijking, in de Caol Ila distillery bv. wordt een 30x zo grootte productie gemaakt met 5 mensen! In Springbank worden zelfs de kurken met de hand op de flessen gedrukt!

Omdat Hedley Wright inmiddels 84 jaar oud is geworden, en geen kinderen heeft aan wie hij de distilleerderij kan nalaten heeft hij de volgende constructie bedacht om de zaak niet in handen van de grote whiskyproducenten te laten vallen;

Naast het feit dat het niet zo interessant is om iets te kopen dat sterk ouderwets is, en ver van de bewoonde wereld is gelegen is er nog een blokkade voor de investeerders om Springbank te verkrijgen. Alle personeelsleden krijgen als bonussen een deel van hun salaris uitbetaald in voorraad. Dus in vaten rijpende whisky. Voor de personeelsleden een extra binding, voor de potentiele koper een extra barrière! Want wat koop je als je Springbank koopt: oude gebouwen en materialen, en er is geen whisky zonder dat het personeel dat wil.

Deze hele gedachte met als basis idee: een bedrijf dat goed is voor de omgeving, goed voor de mensen en goed voor de whisky. En waarvan de toekomst blijft zoals het verleden was, eerlijk voor iedereen!

homepage_bottle_image_new

Springbank maakt 3 types whisky, in meerdere variaties. Allemaal gemaakt in batches van gering aantallen liters, dus niet altijd van de zelfde smaak en kwaliteit. De charme van Springbank, als je het hele verhaal kent!

Springbank is het robuuste en licht geturfde type, in verschillende jaartallen en edities. Hazelburn is de drie maal gedistilleerde versie, zonder turf invloeden, verfijnd en rijk van smaak.

De zwaar geturfde versie van de Springbank distilleerderij is Longrow. 100 vaten per jaar worden hiervan gemaakt, met een eigen (geen duplicaat van Islay!) karakter.

Absoluut zeer de moeite waard, Springbank. Vroeger was alles beter, Springbank is anno nu nog steeds van vroeger…

Geniet Johan Rijnart