Inchgower, een perfecte whisky voor zo’n hete zomer!

Inchgower, een perfecte whisky voor zo’n hete zomer!
Deze zomer is een fantastische, prachtig subtropische en stabiel! Lekker genieten van de temperatuur, zwoele avonden en buiten leven. Normaal geen weer waar veel whisky gedronken wordt, maar meer verfrissende dranken. Maar heb je toch zin in een mooie dram whisky in deze periode heb ik de perfecte whisky voor zo’n zomer kunnen kopen; The Ultimate Inchgower 2007/10yo. Elegant en verfijnd, lekker vanille en fris citrusfruit in het palet, en op een subtiele manier een prachtige uitgebalanceerde, zeker niet opdringerige whisky. Deze whisky is een Single Cask van de Ultimate Collection. Deze Inchgower is gedistilleerd op 30 Augustus 2007 en gebotteld op 29 Januari 2018. Deze 10 jaar oude whisky komt van Hogshead #801156 en is gebotteld op 46% alcohol. Er zijn totaal 374 flessen van deze whisky gebotteld. Deze Ultimate Inchgower 2007/10yo. kost € 39,99 per fles en op =op. De whisky is natuurlijk even te proeven bij ons in de winkel 🙂 De whisky is ook online te bestellen  {klik op link}

PROEFNOTITIES

Geur: Smaak: Finish:

OVER INCHGOWER

De distilleerderij van Inchgower is in het noordoosten van de Speyside gelegen, aan de kust, even ten zuiden van de plaats Buckie. De naam Inchgower is afkomstig uit de omgeving, waar de distilleerderij zich bevindt. “Gower” heeft in het Schots de betekenis van “tuin”. De distilleerderij (uitgesproken als “inskauwer”) werd in het jaar 1871 gebouwd door Alexander Wilson, een neef van de oorspronkelijke oprichter. Hij verplaatste de oorspronkelijke distilleerderij van zijn oom, die gelegen was in de plaats Lintmill (ten zuiden van Cullen) naar de huidige plaats. Deze verhuizing kwam tot stand, daar de landeigenaars de huur van het land waar de oorspronkelijke distilleerderij op stond wilden verdubbelen. De nieuwe plek van de distilleerderij was goed uitgezocht, er was een goede waterbron voor het brouwen en een beek voor het koelwater in de directe omgeving, die nu nog steeds gebruikt worden. De vernieuwde distilleerderij werd in 1871 afgebouwd en was destijds een model distilleerderij, met complete kuiperij en smederij en ook een timmerbedrijf. In 1930 werd Inchgower overgenomen door het stadsbestuur van Buckie en in 1936 werd de distilleerderij door Arthur Bell overgenomen. De nieuwe eigenaren verbouwden in 1966 de distilleerderij, het aantal stills werd verdubbeld en de moutvloeren werden niet meer gebruikt, men ging deze als warehouses gebruiken. Er staan nu in het stillhouse twee wash stills en twee spirit stills, die met stoom verhit worden. Men gebruikt bij Inchgower voor de vergisting zes washbacks, gemaakt van Oregon pine. Voor de rijping worden zowel bourbon- als refill sherryvaten gebruikt. Het water voor het brouwen komt van een bron die in de Hill of Menduff ligt. Het koelwater haalt men nog steeds uit de langs de distilleerderij stromende Burn of Buckie. Van de totale productie wordt slechts 1 tot 2 procent als single malt gebotteld.