Akkeshi lanceert eerste Single Malt whisky!

De Akkeshi-distilleerderij, gelegen op het prachtige Noord-Japanse eiland Hokkaido, distilleert sinds 2016 whisky. De oprichter van de distilleerderij, Keiichi Toita, koos het eiland als locatie voor zijn whisky-onderneming dankzij zijn liefde voor Islay single malts. Het klimaat op Hokkaido is zowel koel als nat en daarom zijn de omstandigheden perfect om een ‘spirit‘ te produceren die lijkt op die gemaakt op het beroemdste whisky-producerende eiland van Schotland.

De stad Akkeshi ligt aan de kust, waar Hokkaido de Stille Oceaan ontmoet, en wordt landinwaarts omringd door de Bekan-Beushi wetlands. Dit gebied wemelt absoluut van dieren in het wild en daarom is het een beschermd natuurgebied, wat betekent dat de distilleerderij zich moet houden aan strikte ‘milieuvriendelijke’ regels bij het produceren van hun whisky.

De afgelopen jaren heeft Akkeshi de serie ‘New Born Foundations’ uitgebracht, die ons op een reis van ‘spirit’ naar vat heeft gebracht, met veel aspecten van wat we in de nabije toekomst van de distilleerderij kunnen verwachten.

Deze releases waren nog niet echt ‘whisky’, ze waren in feite een nieuw merk, waarbij elk van de vier uitdrukkingen in de serie iets anders over hen had, van het hout waarin ze verouderd waren tot het aantal jaren dat ze waren gerijpt. Ze lieten ons veel verschillende aspecten van de processen van de Akkeshi-distilleerderij verkennen en gaven ons een goed idee van wat komen gaat. Bovendien waren ze, ondanks dat ze jong en rauw waren, best lekker, en scoorden ze allemaal hoog in Jim Murray’s Whiskey Bible!

Nu is de eerste single malt hier en het brengt veel delen van de “New Born Foundations”-serie samen om een goed afgeronde, elegante en smaakvolle whisky te creëren. Met de titel ‘Akkeshi Sarorunkamuy’, wat zich vertaalt als ‘Japanse kraanvogel met rode kroon’, een dier dat synoniem is met de betekenis ‘God of the Wetlands’, is het gemaakt van in 2016 gedistilleerde whisky en gerijpt in bourbon, rode wijn, sherry en Mizunara-vaten.

Het is een fascinerende, goed afgeronde whisky die wordt verpakt in de uniek gevormde fles, met de lange hals en gedrongen cilindrische basis, die een soort handtekening is geworden voor de releases van de distilleerderij. Ze zien er ongelooflijk uit in uw whiskykast en vallen echt op tussen de massa met hun minimalistische, maar elegante labelontwerpen en het feit dat ze een kwaliteitswhisky bevatten draagt alleen maar bij aan hun aantrekkingskracht!

Van de Akkeshi Sarorunkamuy zijn in Nederland slechts een zeer beperkt aantal flesjes beschikbaar (60x) en wij hebben er daar een mooi aantal van kunnen bestellen. De whisky werd gebotteld in 200ml. flesjes op 55% alc. en een flesje kost € 135,- per stuk

[online bestellen]