Ga naar de inhoud

Ardbeg 19yo. Traigh Bhan Batch 5

Van de Ardbeg-distilleerderij tot Port Ellen en verder. Volg de rotsachtige kust en ontdek het hemelse uitzicht op Traigh Bhan (uitgesproken als trai-ven), het prachtige strand dat lokaal bekend staat als de Singing Sands. Zwemmen wordt er afgeraden in het schijnbaar tamme, kristalheldere water waar grillige, vulkanische rotsen het zand langs de kust doorboren, inspirerend voor het ontwerp van deze fles. 

De volgende batch Ardbeg Traigh Bhan komt uit op 19 september 2023 en is de vijfde editie van de 19-jarige Ardbeg. Traigh Bhan Batch 5 wordt door Ardbeg aangekondigd als de meest tropische dram die de distilleerderij verlaat. De reden hiervoor is niet alleen het hoge aandeel whisky uit Oloroso-sherryvaten dat in deze editie is gebruikt, maar ook de bijna tropische getijden tijdens het bottelen, zoals de homepage van Ardbeg humoristisch zegt.

Een focus op Oloroso sherryvaten

Sinds het verschijnen van de eerste Traigh Bhan in 2019 wordt voor het maken van de whisky gebruik gemaakt van ex-bourbon- en Oloroso-sherryvaten, maar de samenstelling en daarmee ook de aromatische expressie varieert altijd enigszins. Terwijl Batch 2 bijvoorbeeld voornamelijk first fill bourbonvaten kenmerkte, was er bij Ardbeg Traigh Bhan Batch 4 al sprake van een iets groter aandeel sherryvaten. Met Batch 5 ligt er nu een duidelijke focus op Oloroso sherryvaten.

Dit jaar toont Ardbeg Traigh Bhan de initialen van Gillian Macdonald, Ardbeg’s Master Blender en hoofd van Whiskey Creation. Ze zegt dat Ardbeg Traigh Bhan Batch 5 een levendig smaakprofiel heeft met tropische tonen, iets compleet nieuws voor Ardbeg en zijn fans en ze kijken ernaar uit dat deze release veel conversatie zal genereren en dat de balans ervan wordt vergeleken met fijne details uit eerdere batches.

  • Aroma: een uitbarsting van zoete, geurige houtrookgolven, vermengd met hints van stuifwater, alsof uitgevoerd op de adem van de wind langs een kustlijn. Vleugjes dennenhars, anijs, toffee en een suggestie van bloeiende lelies volgen op een briesje. Citrusschil en een vleugje cayennepeper stromen binnen. Een plotselinge plons water brengt bloemige wasachtige tonen voort, samen met houtskool en ten slotte een druppel klassieke Sherry- en lijnzaadolie. 
  • Smaak: een vloedgolf van rijke, sappige textuur wordt enkele ogenblikken later gevolgd door klassiek, zoet, rokerig, met teerachtig touw en treacle toffee die op het gehemelte dobberen. Anijswendingen in een tweede golf. Rook is nu ver weg maar aanwezig, terwijl gerookte bruine suiker, met suiker gecoate walnoten en zachte kruiden ebben en vloeden.
  • Afdronk: een lange, ongehaaste afwerking draagt bittere amandelen, lijnzaadolie, kruidnagel, peper en roet bij zich, langzaam wegdrijvend

VANAF 19 SEPTEMBER VERKRIJGBAAR, ZO LANG DE VOORRAAD STREKT!

Ardbeg 19yo. Traigh Bhan Batch 5 werd gebotteld op 46,2% alc. en is verkrijgbaar in de winkel én onze webshop vanaf 19 September 2023 zo lang de voorraad strekt. De prijs van deze limited edition Ardbeg is € 300,- per fles. U kunt de Ardbeg 19yo. Traigh Bhan Batch 5 hier online bestellen