Ga naar de inhoud

Ardbeg Embassy

Beste Whisky liefhebbers!

Zeer trots mogen wij u melden dat DH17 Bergen op Zoom gevraagd is om Ardbeg Embassy te worden. Een privilege dat slechts een select aantal speciaalzaken ter wereld wordt gegeven!  Als Ardbeg Embassy zullen wij altijd een up-to-date aanbod Ardbeg whisky’s op voorraad hebben, proberen we een zo breed mogelijk assortiment Ardbeg’s te  etaleren ( niet altijd makkelijk, gezien de core-range bestaat uit 5 expressies momenteel ) en krijgen wij als eerste in Nederland de mogelijkheid speciale bottelingen als bijvoorbeeld de aankomende Ardbeg Alligator te verkopen. Een maand lang exclusief, voordat deze bij andere retailers besteld kan/mag worden!

ARDBEG ALLIGATOR

Voor diegenen die (nog) niet bekend zijn met de Distilleerderij; Ardbeg staat bekend om zijn heavily peated, intens rokerige stijl van malt whisky’s. Typisch voor het eiland Islay, waar de distilleerderij is gevestigd.  Wanneer je fan bent van Laphroaig of Lagavulin, zul je de whisky’s van Ardbeg zeer zeker waarderen!  Voor diegenen die nog nooit een geturfde, rokerige whisky geproefd hebben is het misschien raadzaam eerst de fruitige en licht geturfde Ardbeg Blasda eens te proberen, alvorens over te stappen op het zwaardere werk 😉

De Ardbeg Alligator is de nieuwste Ardbeg release, voor Committee leden verkrijgbaar vanaf 1 Juni 2011 ( bij de distillery ). De officiële release van deze whisky in Nederland staat gepland voor oktober 2011. Ardbeg Embassy’s zullen deze whisky een maand lang exclusief mogen verkopen en deze whisky zal vanaf begin september in de Embassy’s staan!

Tasting notes;

Een Ardbeg waarin verborgen diepten op de loer liggen… Extreem felle verkoling van het vat geeft de Ardbeg Alligator een unieke kruidige ‘bite’ die u zal verrassen! Deze wilde, ongetemde release is gerijpt in nieuwe, zwaar verkoolde vaten van lucht-doorgewinterde Amerikaanse witte eik, waardoor tonen van  rokerigheid, kruiden en barbecue smaken worden meegegeven aan deze whisky.

Neus: Onmiddellijke kruidige, fruitige noten, met daarbij eikenhout, BBQ houtskool, gestoofde appelen, witte peper en hints van sterke thee en verse bourbon. Met een scheutje water in de whisky komt deze pas echt tot leven met prachtige rijke vanille tonen, chocolade sinaasappel notities en hints van koper.

Smaak: Big! Resonerend en droog, wat leidt tot meer van de chocolade en sinaasappeltonen, zoete vanille, hints van kruiden en nog veel meer appel(moes). En dan komt de rook! Zacht en aromatisch in het begin, waarna deze aanzwelt, hierdoor ontstaat een prachtige complexiteit.

Finish: De zoete vanille vermengt zich met de zachte rook voor een zeer lange en aangename finish.

Algemeen: Wat een mega whisky! We waren kritisch over de laatste committee botteling (Rollercoaster) en het schijnbare gebrek aan consistentie en overdreven jeugdige tonen hiervan. Maar de Alligator is gewoon briljant. Rijk, complex en kruidig​​, Ardbeg weet hoe je een zeer drinkbare en complexe rokerige whisky maakt, met een waanzinnige opbouw… Mis deze whisky op eigen risico… ( tasting notes vertaald vanuit blogpost op www.caskstrength.net )

ARDBEG DISTILLEERDERIJ

Als we de verhalen mogen geloven (en waarom niet?), dan genoten de bewoners van Islay al jaren voor de oprichting van de Ardbeg distilleerderij van de effecten van ‘sterke wijnen en levenswaters’. Zelfs de pogingen om de onhandelbare eilandbewoners onder de duim te krijgen met een zware belastingheffing op malts waren onsuccesvol. Niets kon illegale stokers en smokkelaars weerhouden van hun bezigheden rond Ardbeg’s rotsige inham. Dit was wellicht een onvermijdbare consequentie voor een afgelegen eiland, zo moeilijk te bereiken voor de belastinginspecteurs, en tegelijk gezegend met een overvloed aan al wat nodig is om whisky te kunnen produceren – vruchtbare grond, veenmoerassen en ongelimiteerde aanvoer van zacht water. Op één of andere manier, temidden van plunderende Noormannen, clan vetes en Engelse belastingen, is Ardbeg naar voren gekomen als “ongetwijfeld de beste distilleerderij op aarde” (Jim Murray).

Nip van je Ardbeg en waan je op Islay. Je proeft de wildheid van de zee en de wind die inbeuken op de frisse, witgekalkte muren van de distilleerderij, genesteld in een rotsige inham op het zuidpuntje van Islay. Je proeft de turf waarmee de gerst wordt gedroogd. En je proeft het unieke leven, het gebrek aan haast en de befaamde eigenzinnigheid van Islay zelf.

Wie kan geloven dat in 1981 de distilleerderij stilviel en sloot, waarna pas weer in 1989 op zeer kleine schaal geproduceerd werd. Tussen 1990 en 1996 sloot en heropende de distillerderij met bijna monotone regelmaat tot een laatste, naar het zich liet aan zien definitieve, sluiting in 1996. Gelukkig werd de distilleerderij in 1997 overgenomen door Glenmorangie Company en is Ardbeg als een feniks uit de as herrezen. 

Om eventuele toekomstige sluitingen te voorkomen heeft een groep Ardbeg liefhebbers zich, in ware Islay traditie, verenigd in een Committee in het jaar 2000. Inmiddels telt deze Ardbeg Committee meer dan 50.000 leden uit ruim 100 landen. Nederland telt meer dan 2500 leden momenteel. Ook Committee Member worden? Klik dan hier…