Ga naar de inhoud

Ardbeg Heavy Vapours - Limited Release 2023

Op zaterdag 3 Juni wordt traditiegetrouw Ardbeg Day gevierd… Ontstaan in 2011 toen Ardbeg zijn festiviteiten rondom Feis Ile met de hele wereld wilde vieren. Elk jaar een groot feest, en elk jaar een dag genieten met mede Ardbeg liefhebbers! In 2023 zal de PLANET ARDBEG ‘HEAVY VAPOURS’ gepresenteerd worden tijdens Ardbeg Day op zaterdag 3 Juni 2023.

“Er wordt gezegd dat het kleinste vleugje klassieke Ardbeg je naar een andere tijd en plaats brengt. Het aroma van deze formidabele rokerige mout brengt je echter naar een heel andere dimensie. Want het beantwoordt de onwaarschijnlijke vraag: hoe zou Ardbeg zijn zonder de cruciale invloed van zijn legendarische luchtreiniger? Je staat op het punt om erachter te komen. Want deze dram is de meest complete Ardbeg ooit. Haal diep adem en neem dan een slokje. En volg Agent 46 de ARDverse in”

Ardbeg Heavy Vapours

Voor de allereerste keer werd bij Ardbeg zijn whisky gedistilleerd zonder zuiveringsinstallatie (purifier) – het apparaat op de ketel nog steeds verantwoordelijk voor het handhaven van Ardbeg’s ongeëvenaarde balans tussen extreme turf en bloemige fruitigheid.

Dit creatieve experiment van Dr. Bill Lumsden, Director of Whiskey Creation, heeft ervoor gezorgd dat de zwaarste en ongetemde dampen tijdens het destillatieproces in de distilleerketel kunnen opstijgen, voordat ze worden opgevangen, gerijpt en gebotteld. In de neus stijgt intense en aromatische rook op met hints van zoetheid. In de mond verstoren golven van bitterzoetheid asachtig kolenstof, pepermunt en kardemom, voordat wolken van pure chocolade en eucalyptus het iconische evenwicht van Ardbeg verhullen. De Ardbeg Heavy Vapours kost € 135,- per stuk en is verkrijgbaar vanaf 27 Mei 2023, zo lang de voorraad strekt. Klik hier om een fles te bestellen of kom naar de winkel (waar je ‘m ook wel even mag proeven indien gewenst ;-))

De proefnotities van Ardbeg zelf zijn als volgt: SCHERP. Aardsheid vult de longen. AROMATISCHE wolken van DONKERSTE CHOCOLADE en SCHERPE PEPERMUNT stijgen op. ANIJSZAAD en POEDERACHTIGE KANEEL golven, terwijl de geur van MENTHOL blijft hangen. Nu de ZUIVERINGSMIDDEL weg is, WIE zal de BALANS HERSTELLEN?