Black Bull whisky; een echte BFYB!

Zo’n anderhalf jaar geleden schreven we al eens over Black Bull whisky…

“Black Bull is een whisky-merk dat nu ruim 150 jaar bestaat. Hun filosofie: een krachtige en dominante, intense whisky met 3 pijlers. De whisky wordt opgebouwd uit 50% malt whisky, 50% grain whisky en met een alcoholpercentage van 50%. Een stevige blended Scotch whisky. Vooral in de Verenigde Staten is het merk zeer bekend. De naam is wat toegankelijker dan de Schotse distillery namen en het karakter van de whisky is uitgesproken: whisky met ballen! In 2009 nam de onafhankelijke bottelaar Duncan Taylor het merk over en gaf het een nieuwe impuls, ook op de Europese markt.

Vaak wordt op de meeste blended whisky in Nederland door de echte liefhebbers neer gekeken. We hebben geleerd dat malt whisky’s beter zijn dan blended whisky’s. Dat is ook vaak zo, vooral bij de whisky waar prijs belangrijker is dan kwaliteit. Maar er worden altijd al voortreffelijke blended whisky’s uitgebracht. Belangrijk is dat het grain-aandeel bij jongere whisky vaak hard en scherp overkomt. En als je dan weet dat in sommige blended whisky’s wel meer dan 90% grain is verwerkt….. Daarentegen kan grainwhisky, als het wat langer rijpt, een zeer belangrijk deel van de smaak in de whisky bepalen. Het verhoogt de toegankelijkheid en fruitigheid van de whisky, mits met passie en liefde (en langere rijping op vat!) gemaakt! Deze Black Bull serie is zo’n juweeltje die eigenlijk door elke whiskyliefhebber een keer geproefd zou moeten worden. Dat kan bij ons!”

Inmiddels is de Black Bull range uitgebreid met 2 prachtige 10 jaar oude expressies. De ene is de 10 Years Old finished in ex-rum casks (midden op de foto).  Deze kwam begin 2018 uit, zou in eerste instantie eenmalig op de markt komen maar bleek zo’n succes dat het een blijvende expressie is geworden. Mooie tonen van tropisch fruit en munt, zacht en romig en toch lekker vol van smaak!


Sinds deze week(!) is er een 2e variant van de 10 Years Old uitgekomen, in retro-fles (links op de foto) Een Black Bull whisky waarvan het overgrote deel is gerijpt in first-fill sherryvaten. Dat geeft de whisky zijn uitgesproken karakter. Práchtige whisky, een echte BFYB! Bang for your Buck. Oftewel; een supermooie whisky voor een heel fijne prijs…

PROEFNOTITIES:

  • Neus: aromatisch, oranjebloesem, ontwikkelt met meer leerachtige tonen, een heel klein beetje rook
  • Smaak: rijk en romig, gestoofd fruit, melkchocolade, rood fruit, groot en toch elegant.
  • Finish: lang met wat vanille en hints van pepper

Beide 10 jaar oude whisky’s van Black Bull zijn de gehele maand Januari te koop voor slechts € 29,99 per fles!! 

Ook de overige expressies van Black Bull kunt u bij ons kopen (en proeven), wij hebben vast op voorraad

  • Black Bull 21 Years Old – € 125,-
  • Black Bull 12 Years Old – € 45,-
  • Black Bull 8 Years Old – € 34,99
  • Black Bull Kyloe – € 28,75