Bowmore 27yo. Timeless Series

Deze week binnen; de gloednieuwe Bowmore 27yo. uit de Timeless Series. Deze 27 jaar oude Islay Single Malt heeft 15 jaar lang gerijpt op een mix van ex-Sherry en ex-Bourbon vaten. Daarna werd de whisky overgestoken in ex First Fill Oloroso Sherry-butt’s.  Gebotteld op Cask Strength 52,7% en individueel genummerd (oplage; 3.000 flessen wereldwijd)

De Bowmore 27yo. Timeless Series is de eerste uitgave in deze nieuwe serie, en kost € 1649,- per fles. {online bestellen}

PROEFNOTITIES:

  • NEUS Fruitig gekookte pruimen en pruimenjam. Korinthe rozijnen en sultana-tonen met een sterke Oloroso-invloed.Toffee en ahornsiroop, zoethout, gegrilde sinaasappelschil en gerookt zeewier.
  • SMAAK Zoet met kastanjehoning en sterke bijenwas, vers leer en Montecristo-sigaartabak, gebrande koffie bonen en pure chocolade met een vleugje eikenhouten tannines.
  • FINISH De afdronk is lang met geurende tonen van verbrand hout, droog fruit en een vleugje wierook.

Over Bowmore

Bowmore werd officieel opgericht in 1779, en is de eerste distilleerderij op Islay die een vergunning kreeg. Het is waarschijnlijk dat de oprichter van de distilleerderij, David Simpson, in Bowmore had gedistilleerd sinds kort na zijn aankomst op Islay in 1766.

De distilleerderij werd later overgenomen door James Mutter, die boer en distilleerder was, evenals Ottomaanse, Portugese en Braziliaanse vice-consul in Glasgow. Mutter breidde de distilleerderij aanzienlijk uit en naarmate de naam Bowmore begon te reizen, groeide de vraag naar de whisky. De familie Mutter hield de distilleerderij tot 1887, toen hij werd verkocht aan John Sheriff van Campbeltown en de Bowmore Distilling Company werd.

In 1963 werd de distilleerderij overgenomen door Stanley P. Morrison, en terwijl Morrison de distilleerderij ingrijpend verbouwde, behield hij de oorspronkelijke vloermouten en traditionele whiskyproductiemethoden.

Tegenwoordig is de distilleerderij eigendom van Beam Suntory, die al enkele jaren in het bezit was van een partnerschap tussen Beam Suntory, voordat ze in 1994 ronduit werd gekocht.

Whisky van Bowmore Distillery staat bekend om zijn rokerige, zeezout en tropische fruitkarakter, met een citrus randje en subtiele zoetheid die door het rijke gehemelte snijdt.