Meteen naar de inhoud

Bruichladdich Black Art 10.1; 29 Years Old (2022 edition)

Sinds de introductie in 2012 wordt gezegd dat de limited edition Black Art-serie whiskyfans over de hele wereld ‘intrigeert’ met zijn ‘mysterieuze allure’… De serie is de antithese van Bruichladdichs traditionele inzet voor totale transparantie. In plaats van alle details van de productie te onthullen, van het type vat tot specifieke gerstvariëteit, zoals gebruikelijk is bij Bruichladdich, wordt Black Art in totale geheimhouding gecreëerd – alleen de vintage is onthuld.

Alleen hoofddistilleerder Adam Hannett kent het recept van Black Art 10. Hij legde uit: “Als whiskymerk dat zich inzet om onze klanten zoveel mogelijk informatie te geven, is onze Black Art-serie een echte sprong in het diepe.”

“De creatieve vrijheid die ik heb bij het maken van deze single malt is een voorrecht. Het stelt me ​​in staat risico’s te nemen en de mogelijkheden te verkennen. Het maken van whisky is gebaseerd op het harmonieuze huwelijk tussen vat en sterke drank, en Black Art 10 is een viering van de buitengewone dingen die kunnen gebeuren als we het detail achterwege laten en simpelweg de smaak waarderen en ervan genieten.

De ongeturfde 29-jarige single malt, een vintage uit 1993, is gemaakt met pre-renaissancevaten van de Bruichladdich-distilleerderij die al bijna drie decennia exclusief op Islay rijpen.

  • NEUS: Warm en uitnodigend, een heldere fruitige noot verwelkomt je. De geurige geroosterde eik brengt chocoladepraliné, cederhout, leer en subtiele hints van kruidnagel en nootmuskaat, alvorens over te gaan naar fruittonen van zoete abrikozenjam, rijpe meloen, donkere kersen en zwarte bessen. Er is een lichte toets van citrus met citroenschil en kruisbessen gedoopt in honing, met delicate bloemige tonen van geranium en kamperfoelie in balans met een vleugje jodium en leer.
  • SMAAK: Sinaasappelgerstsuiker, gembernootkoekjes en citroenschuimtaart worden gevolgd door zoete abrikozenjam en marsepein. Het geroosterde eikenhout zorgt voor zachte chocolade- en vanilletonen, mooi aangevuld met stroperig fruit, rozijnen, pruimen en meloen. Na verloop van tijd komen jodium en een vleugje kokosnoot naar voren, met delicate eikenkruiden van verwarmende gember en kaneel. Een fluwelen textuur, de diepte en balans van deze single malt glijdt over het gehemelte.
  • FINISH: Fluwelen textuur, de gladde afdronk heeft tonen van chocolade en fudge, met subtiele tabak en een vleugje gember.

 

De Bruichladdich Black Art 10.1 – 29yo. is zéér beperkt verkrijgbaar, op = op. De prijs van deze whisky is € 495,- en je kunt ‘m hier online bestellen