Ga naar de inhoud

Bruichladdich Octomore 13

Deze week komen de nieuwe Bruichladdich Octomore whisky’s uit, batch 13 alweer! De oplages van deze whisky’s zijn behoorlijk klein (voor NL sowieso) en wij zijn trots dat we één van de winkels zijn die een aantal flessen zullen krijgen! Batch 13 bestaat uit 3 verschillende, zwaar geturfde whisky’s van Octomore, te weten;

OCTOMORE 13.1

Deze Octomore 13.1 is gemaakt van 100% Schotse Concerto-gerst, geoogst in 2015 en gedistilleerd in 2016. De whisky is 5 jaar oud en 100% gerijpt op Islay, in first fill Amerikaanse whiskyvaten (na 5 jaar rijping in deze vaten werd de whisky in 2021 overgezet naar nieuwe first fill Amerikaanse whiskyvaten). 137,3 ppm, 59,2% alc.

  • Neus: De eerste indrukken zijn van zoete nootachtige rook, geladen met gerstesuiker en rijp fruit. Stroperige abrikoos en rijpe peer samen met moutige vanilletonen van gerstebloem en Crème Brulee, honing en tablet. De Amerikaanse eik brengt kokosnoot, amandelen en verkoolde eik. De turfrook is delicaat maar krachtig en brengt samen met het verkoolde eikenhout schoenpoets, leer en aardse tonen naar voren.
  • Smaak: Een stroperige textuur in de mond, het gevoel is van dicht gerookt graan dat naar voren komt als gerookte granola met honingzoet fruit. Een tweede slok biedt de mogelijkheid om de complexiteit in de mond te ontcijferen, met gerookte abrikozenjam, gerstebloem, turfsintels en gebrande heide in evenwicht met kruisbessencitrus en zoet Turks fruit. Eikenchips, gesuikerde amandelen en chocolade-limoenen met pittige anijs komen naar de afdronk. Een druppel water intensiveert de rook en brengt de mineraliteit van de whisky naar boven.
  • Afdronk: In de afdronk vervaagt de zoetheid en blijft er een aardse, bemoste toon in de mond, omhuld met droge heide-veenrook. Zoute citrus en bloemige noten van geranium en roos komen rustig naar voren om een ​​andere prachtige uitdrukking van de Octomore-paradox af te ronden.

 

OCTOMORE 13.2

De Octomore 13.2 werd gemaakt van 100% Schotse Concerto-gerst, geoogst in 2015 en gedistilleerd in 2016. De whisky is 5 jaar oud en 100% gerijpt op het eiland Islay, in first-fill ex-Oloroso sherryvaten van Bodega Fernando de Castilla (Jerez de la Frontera). 137,3 ppm 58,3% alc.

  • Neus: Zeer aromatisch, deze dram opent met een nootachtige, zoute rook met melkchocolade en leerachtige tabak. De Oloroso-vaten hebben deze whisky gevormd met een rijke stroperige sinaasappel- en grapefruitcitrusvrucht, samen met hints van kruidnagel en kaneel met walnoot en praline. Naarmate het verder opengaat, komen bruine suiker, rozijnen, gedroogde appel, meloen en rijpe peren naar voren, met zachte turfrook prachtig verweven.
  • Smaak: Er is een prachtige viscositeit en aanwezigheid in de mond. Tonen van gerookte noten en leer, warme sinaasappelmarmelade op verse scones. Gedroogde abrikoos en hints van peperige kruiden naar de afdronk.
  • Afdronk: Na een tijdje komt aardse turfrook naar voren, samen met het fruit en de nootachtige aroma’s van de oloroso-vaten. Een ziltig vleugje zeebries zorgt voor een levendige combinatie van smaken om af te werken.

 

OCTOMORE 13.3

Deze Bruichladdich Octomore 13.3 werd gemaakt van 100% Concerto-gerst van Octomore Farm op Islay, geoogst in 2015 en gedistilleerd in 2016. De whisky is 5 jaar oud en heeft voor 100% gerijpt op het eiland Islay. De whisky werd gerijpt in een combinatie van first-fill ex-Amerikaanse whisky en second-fill ex-Europese eikenhouten vaten die voorheen wijnen uit de regio Rivesaltes (Frankrijk) en Ribera del Duero (Spanje) bevatten! 129,3 ppm, 61,1% alc.

  • Neus: Aroma’s van moutsuiker en zachte turfrook leiden je naar de dram. Daarna volgen lagen vers groen fruit, gevolgd door roos, geranium, abrikoos en eucalyptus. Marsepein, gemberkoekjes en honingmeloen kunnen ook doorkomen, waarbij het moutige fruitige karakter met een beetje tijd naar voren komt. Door een druppel water toe te voegen komt de turfrook prachtig naar voren.
  • Smaak: Zacht en delicaat in de mond, zoete honing en bruine suiker maken plaats voor een vleugje turfrook. De tweede slok brengt citroenschil en schelpen, een delicate maritieme hint samen met moutige biscuittonen en marsepein en kokosnoot. De turfrook heeft hints van schoenpoets en as, maar is zacht genoeg om de subtiele bloemige mouttonen te laten schitteren.
  • Afdronk: Het maritieme karakter ontwikkelt zich en de rook neemt toe in de mond, honing en citroen met warm zand en marsepein. Laatste fruitige sporen van perzik en gestoofde peren brengen een beetje zoetheid in de afdronk.