Meteen naar de inhoud

Chartreuse: de eeuwige jeugd in een fles!

In 1605 ontvingen de Kartuizer monniken in Frankrijk een oud manuscript met daarin het recept van een elixer voor de eeuwige jeugd. Het duurde tot 1764 voordat het elixer als drank op de markt kwam. De monniken noemde het: ‘likeur’. Chartreuse is daarom met recht de likeur der likeuren.

De productie van Chartreuse is met geheimen en mythen omgeven. Twee dingen weten we zeker: het recept bestaat uit 130 verschillende planten, kruiden en specerijen en is in bezit van slechts twee monniken. 

De eeuwenoude verrassende en complexe drank is aan een ware opmars bezig. Met Chartreuse is namelijk iets bijzonders aan de hand. Hoe ouder het wordt, hoe rijker en complexer de drank. Een sensatie waarvan je heerlijk kunt genieten op een prachtige zomeravond. Vintage Chartreuse wordt over de hele wereld herontdekt en bijzondere bottelingen zijn gewilde verzamelaars objecten. 

Bij DH17 zijn vanaf nu een aantal bijzondere en schaarse edities te verkrijgen! Bestel in webshop >>

Jonge Chartreuse rijpt 2 tot 3 jaar op eiken vat, en is verkrijgbaar in de gele en groene versie. Groene Chartreuse (55%) kenmerkt zich door krachtige kruidenaroma’s in het begin, waarna het overgaat in een mooie warme en frisse finish. Gele Chartreuse (40%) heeft een wat zachter en licht zoeter smaakprofiel. Beide zijn heerlijk als digestief op ijs én werken fantastisch in cocktails. Een Chartreuse met tonic bijvoorbeeld, of met witte port, gin & orange bitters. 

Chartreuse M.O.F.

Ieder jaar mogen de 9 beste sommeliers van Frankrijk een unieke Chartreuse blenden. Het resultaat: de Cuvée des Meuillers Ouvriers de France. De M.O.F. heeft een fijne smaragdgroene gloed en een verrassend bouquet. Aroma’s van gentiaan, gember en mango blijven lang in de mond, vervolgens komen gekonfijte citrusvruchten in beeld, waarna een vluchtige menthol, venkel en zoethout naar voren komt. Een ware smaaksensatie!

Chartreuse Liqueur de 9E Centenaire

In 1084 richtte Sint Bruno de Kartuizerorde op. In 1984 is ter ere van het 900-jarig bestaan van de orde de Chartreuse 9E Centenaire uitgebracht. Ieder jaar komt er een beperkte oplage in genummerde flessen uit. De 9E Centenaire wordt 5 jaar in eikenvaten gerijpt en zit qua smaakprofiel tussen groene en gele Chartreuse in. Herkenbaar aan de grote L op het etiket en aan de vorm van de fles die Chartreuse gebruikte tussen 1840 en 1878. 

Een juweeltje in het Chartreuse assortiment!

Chartreuse V.E.P.

Het neusje van de zalm! Een ervaring met de Chartreuse V.E.P. doet je versteld staan. Verkrijgbaar in zowel een groene als gele versie. V.E.P. staat voor Vieillissement Exceptionnellement Prolongé. De V.E.P. is in recept en productiemethode identiek aan de jonge Chartreuse, maar wordt minimaal 10 jaar in de kelders van de kartuizerorde in Voiron op eikenvaten gerijpt. 

Chartreuse V.E.P. geeft je de kans om vintage Chartreuse te proeven op z’n best! 

Juni 2020, geschreven door Lennart de Winter.