CLYDEBUILT COPPERSMITH; WAUW!

Opnieuw een nieuwe speler op de whisky markt, wat kunnen we hier van verwachten?

Een nieuwe speler met een nieuwe visie, dat horen we vaker tegenwoordig! Wij worden de laatste jaren getrakteerd op steeds nieuwe distilleerderijen met verschillende visies. Soms gebeuren er hele mooie dingen bij zo’n nieuwe distilleerderij, soms zijn zij nog een beetje zoekende.  In de afgelopen 20 jaar hebben e enkele bijzondere initiatieven voorbij zien komen die iets “eigens” hebben. Kijk bijv. naar Teeling uit Ierland, of wat John Glaser met zijn Compass Box heeft gedaan. Whisky’s met een goed verhaal, een goede visie en de smaak is kwalitatief uitstekend!

WAT NU MET ARDGOWAN?

Eerst de visie: Ardgowan wil een speciaal type whisky gaan produceren, die qua smaak eigen is. Een smaak die typisch Lowland is, maar met maritieme, zilte smaken. De Flagship uitvoering zal een 7 jarige uitgave worden die qua karakter deze smaken in zich heeft. 

Het verhaal: Ten westen van Glasgow, op het Ardgowan Estate bij Inverkip, wordt de Ardgowan Distillery gebouwd. De bedoeling is dat binnen 2 jaar de eerste ‘new make spirit’ geproduceerd kan worden. Alle plannen liggen klaar en de financiering is praktisch rond. De Master Distiller is Max McFarlane, die dichtbij de distillery woont, en zijn sporen verdient heeft in het jarenlang whisky creëren bij bijv. Highland Park en andere Highland whisky distillery’s.

Nog een verhaal: In deze tijd, waarin veel nieuwe distilleerderijen wereldwijd worden geopend, is bedacht dat het commercieel slim is om jezelf aan de whiskywereld voor te stellen met iets spraakmakends. Zoals bijv. Teeling heeft gedaan, door voordat ze met uitgaves van de eigen gestookte whiskey konden komen, al bekend en geliefd werden door de prachtige exclusieve limited editions die de laatste jaren uitgebracht zijn. 

WAT HEEFT ARDGOWAN BEDACHT?

Voordat de eerste whisky uit de ketels stroomt moet de naam Ardgowan bij de whiskyliefhebber al bekend zijn. Daarom is er besloten dat Max McFarlane een serie van 6 verschillende Limited Editions mag blenden. Deze whisky wordt gemaakt uit een selectie van buitengewone maltwhisky,  geproduceerd door buitengewone Highland en Speyside distilleerderijen. Deze serie wordt uitgebracht onder de naam Clydebuilt. Clydebuilt is in het Schots een woord dat gebruikt wordt om superieure kwaliteit, het neusje van de zalm, High-End aan te duiden.

In vroeger tijden waren de schepen die in Glasgow aan de River Clyde gebouwd werden altijd van zeer hoge kwaliteit, vandaar de naam Clydebuilt!

De eerste uit deze serie ‘Clydebuilt’ whisky is de Coppersmith. Met de bedoeling om iets speciaals te laten zien!

Nu, waar het om draait, de smaak: Ik mag jaarlijks best veel whisky proeven ( elke baan heeft zijn voordelen 🙂 ) Tijdens die zware taak zijn er echt heel veel lekkere whisky’s die mijn verwende smaakpapillen mogen beroeren. Maar ik mag u melden; deze eerste Ardgowan whisky is echt een waanzinnige whisky! Alles aan deze blender malt whisky is genieten; vol, krachtig en geweldig smaakvol. Genieten met een grote G. Zelden is een eerste uitgave en dus de kennismaking met een nieuw merk zoiets fraais. Max McFarlane heeft geweldig werk geleverd met dit pareltje onder de Schotse whisky’s! Dit beloofd heel veel voor de toekomst van de Ardgowan Distillery.

De blend van de Clydebuilt Copperfield is er een gemaakt van verschillende malt-whisky’s van verschillende distilleerderijen. Deze blend van verschillende single malt’s wordt vervolgens volledig gerijpt in ‘first-fill’ Oloroso-sherry vaten.

“A whisky to savour, oozing opulence and stunning cask maturation with a super balance of sweet and spicy, heather honey, sultanas and very dark chocolate”

DH17 heeft deze whisky als echte whiskyspecialist natuurlijk voor u in de winkel staan, deze gelimiteerde uitgave kost € 59,99 per fles (ter introductie!) en is ook online te bestellen. Natuurlijk kunt u ook even komen proeven als u wilt… op = op.