Colheita Port, het beste dat Tawny-port te bieden heeft

De meeste port drinkers weten wel dat er in de rode portsoorten twee hoofdsoorten bestaan, de Ruby (robijnrood van kleur) en de Tawny port. Tawny is het Engels voor tanig, de kleur die mensen krijgen als ze heel vaak in de zon zitten, doorleefd bruin dus!

Tawny port krijgt deze kleur door het rijpen in houten vaten, waardoor de rode tinten langzaam overgaan in bruine. Bij port willen de makers een product maken dat constant van smaak is. Om deze stabiliteit in smaak te krijgen, mengen portmakers meerdere jaargangen port om de betere en mindere oogstjaren geen grip op de kwaliteit te laten krijgen. Dus als voorbeeld meng je de oogst van 2006, 2007 & 2008 met elkaar voor een uitgave. Het jaar daarna meng je dan 2007, 2008 & 2009. Hierdoor zijn de smaakwisselingen minimaal!

Echter, soms is er een oogstjaar dat echt veel beter is dan de gemiddelde oogstjaren… Dan is de rijping van de druiven optimaal, en dus ook de potentie van die druiven. Dan besluit de wijnmaker dat deze jaargang als specialiteit op de markt komt. Dit noemt men Colheita, wat oogstjaar betekend. Dit gebeurt ongeveer 3 tot 4 keer in een decennia.

Deze portwijnen zijn door de superieure druivenoogst van dat jaar echt beter van smaak en kunnen langer op vat rijpen. Hierdoor krijg je een meer intense, diepe en langere smaakbeleving dan bij andere oude tawny-portsoorten. 

Momenteel hebben wij een partij zeer mooi Colheita port van 2003 van het Porthuis Vista Alegre. Deze partij heb ik voor een zeer goede prijs kunnen krijgen, daar kunnen onze DH17 klanten van meegenieten!

Normaal zijn de prijzen van Colheita’s van goede Porthuizen rond de € 40,- en hoger, naar gelang de leeftijd. Wij kunnen deze Colheita 2003 nu tijdelijk leveren voor maar € 28,50… [online bestellen] En heb ik deze prachtige drank voor je te proeven in de winkel! 🙂  

Geniet, Johan Rijnart