Ga naar de inhoud

Compass Box Circus & Enlightenment

Afgelopen maandag mochten we bij een heel exclusieve masterclass zijn van Compass Box. Compass Box is een onafhankelijke whisky-‘maker’, met aan het hoofd John Glaser. John Glaser is een Amerikaanse whisky-pionier die whisky blend zoals in de wijn-industrie heel gebruikelijk is. Maar in de whisky-wereld voor een hoop ophef heeft gezorgd 🙂 Wat John deed was destijds ‘not done’… De whisky’s van Compass Box worden geblend tot een bepaald smaakprofiel, in plaats van dat op de markt brengen wat ‘toevallig uit de ketel komt’. Compass Box doet dit nu ruim 15 jaar met enorm succes en inmiddels is hun naam gevestigd in whisky-land, en zijn ook andere whiskydistilleerderijen aan het kijken naar John’s manier van whisky maken!

Begin dit jaar lanceerde Compass Box een campagne waarin zij meer transparantie in de Schotse whisky-industrie willen creëren. [klik hier voor campagne] Zij willen met deze campagne de regels in Schotland aangepast hebben betreffende het bekend maken van welke whisky’s gebruikt worden in welke blended whisky. Speciaal voor deze campagne hebben ze limited edition blended malt uitgebracht; Enlightenment genaamd.  getimage.php

Deze nieuwe whisky werd geïnspireerd door het tijdperk van de Verlichting, met de naam ook als gevolg van de lichte stijl. In tegenstelling tot eerdere Compass Box releases zoals ‘This is not a Luxury Whisky’ en de ‘Flaming Heart-15th Anniversary Edition’ waarbij het transparantie debat ontstan is, mochten er geen leeftijden worden vermeld bij de gebruikte single malt whisky’s in deze blend.

‘Volgens de wet is het niet toegestaan ​​om de leeftijden van de gebruikte whisky’s in deze blend  kenbaar te maken aan de consument’  aldus Compass Box oprichter en whiskymaker John Glaser. ‘We kunnen u wel vertellen dat de Enlightenment een mix is van malt whisky’s uit de Clynelish, Glentauchers, Balblair en Mortlach distilleerderijen’.

‘Wij kunnen u vertellen dat u op de neus heldere tonen van appel, peer, zacht geel fruit kunt vinden. Met tonen van zachte kruiden en lichte citrusvruchten in de mond en een heerlijke finish, vol, met een verleidelijke fruittoon.

‘Wij kunnen u vertellen in welke vaten de whisky is gerijpt – maar, cruciaal!- we mogen je niet vertellen hoe lang.’

De Compass Box Enlightenment komt volgende week op de markt, is gelimiteerd tot 5.922 flessen en wordt gebotteld op een sterkte van 46% alc. De whisky zal € 69,99 gaan kosten en is beperkt verkrijgbaar. [online bestellen] max. 2 per klantcompass-box-circus

Ook nieuw gelanceerd is de Compass Box ‘Circus’. The Circus, geïnspireerd door een stomme film met Charlie Chaplin uit 1928. Een blend op basis van oud single malt en single grain whisky’s die al geblend in vaten hebben gerijpt. Zo goed en zo complex dat ze voor Compass Box fungeren als componenten van een nieuwe blend. Van de distilleerderijen en afkomst van de blends weet men weinig tot niets en dus zijn de vaten puur op kwaliteit gekozen.

Voor The Circus zijn deze whisky’s samen geblend en gerijpt in sherry butts. Aan deze blend is een klein gedeelte op sherry vaten gerijpte Speyside whisky toegevoegd waar na The Circus een feit was. Gebotteld op 49%, non chill filtered en zonder toevoeging van kleurstoffen. Een gelimiteerde release van 2.490 flessen. Slechts zeer beperkt in NL verkrijgbaar, € 249,- p/fles [online bestellen] Max. 1 per klant!