Meteen naar de inhoud

Compass Box Myths & Legends trilogie

Opnieuw een prachtige release van één van onze favoriete onafhankelijke bottelaars; Compass Box. De Compass Box Myths & Legends Trilogy is deze week uitgekomen en staat nu in de winkel!

Een limited edition reeks van 3 bottelingen Myths & Legends 1, 2 en 3 genaamd. Deze komen gelijktijdig op de markt en staan voor drie misleidende ideeën/opvattingen over Schotse whisky. Allereeerst dat blended Scotch Whisky niet alleen maar over blends van veschillende distilleerderijen gaat. Distilleerderijen blenden ook hun eigen vaten voor 1 van hun single malt releases. De tweede mythe beslaat het feit dat de whisky regio de smaak van een bepaalde whisky zou bepalen en de derde dat je met de malts van bepaalde vooraanstaande distilleerderijen niet blend. Het moge duidelijk zijn dat Copmass Box dat graag wil ontkrachten met drie bottelingen!

Myths & Legends 1

Compass Box Myths Legends 2 front label

Deze release focust op het blenden van verschillende malts van dezelfde distilleerderij. Twee verschillende type whisky’s van dezelfde distilleerderij in de Noordelijke Highlands (Balblair) zijn bij elkaar gebracht in deze single malt release. First fill bourbon barrels (57,9%) en recharred American oak barrels (42,1%) van verschillende leeftijden waarbij de oudste vaten zorgen voor een romiger karakter met fruit tonen. Het jongere gedeelte zorgt voor moutachtige invloeden met citrus aroma’s. Samen vormen ze een complexe Highlands single malt.

Myths & Legends 2

Compass Box Myths Legends 2 front label

Deze tweede release is een single malt van een Speyside distilleerderij (Glen Elgin) die gerijpt heeft in refill sherry butts (3%), recharred American oak barrels (81%), refill bourbon hogsheads (8%) en recharred American oak hogsheads (8%). Een combinatie van verschillende malts van verschillende leeftijden van een en dezelfde Speyside distilleerderij. Aroma’s van tropisch fruit, butterscotch, wat hartige tonen en kruiden zijn de smaken. Dit specifieke karakter heeft echter niks met de Speyside regio an sich te maken maar is het resultaat van de vat types, de rijping en de blend.

Myths & Legends 3

Compass Box Myths Legends 3 front label

De derde release is een blended malt op basis van malts van diverse vooraanstaande distilleerderijen. Deze blended malt bevat malts van een niet nader te noemen distilleerderij op Orkney gerijpt in recharred American oak hogsheads (9,5%), Caol Ila uit refill sherry butts (6,5%) en Glen Elgin uit recharred American oak barrels (67,8%), refill bourbon hogsheads (8,2%) en recharred American oak hogsheads (8%). Een combinatie van ongeturfde malt aangevuld met geturfde malt van twee vooraanstaande distilleerderijen. Deze release heeft de aroma’s van tropisch fruit en butterscotch aangevuld met rokerige invloeden.

Alle drie de releases zijn gebotteld op 43% als limited edition van circa 4300 flessen per variant. Voor Nederland zijn er ca. 180 sets beschikbaar.

De prijs bedraagt € 155,- per fles en de set is te koop in onze winkel én online te bestellen door hier te klikken