Ga naar de inhoud

Een bezoek aan de Rutte Distilleerderij

Afgelopen zondag was een druilerige dag. Een beetje grijs buiten en veel regen. Een perfecte dag om een bezoekje te brengen aan de Rutte Distilleerderij in Dordrecht. Deze middag was er een workshop likeur maken gepland, en wij vonden het leuk hier aan deel te nemen. Een topmiddag!

Al sinds 1872 distilleert Rutte jenevers en likeuren. Dat gebeurt vandaag de dag nog op dezelfde wijze, “met passie voor ambacht”. Er worden geen smaak- of kleurstoffen gebruikt. Alle smaak en kleur is afkomstig van vers fruit, kruiden en noten. Het historische pand in de oude binnenstad van Dordrecht is nog in de originele staat. Nog steeds worden hier de distilleerketels gestookt en worden kleine producties zelfs nog met de hand afgevuld. Op de eerste verdieping waar eens de familie woonde, is nu een sfeervolle Proefkamer.

In deze Proefkamer werden we vriendelijk ontvangen met koffie/thee en iets lekkers waar na we plaats mochten nemen. Een gezellige ‘huiskamer’ boordevol historie. Oude flessen Rutte jenevers en likeuren, foto’s van toen en nu, oude attributen en grondstoffen etc. Gezellig en sfeervol! We kregen na de koffie een korte uitleg over wat we vanmiddag gingen doen, daarna een stukje historie over het familiebedrijf en de ambacht die er na 8 generaties nog steeds bedreven wordt. Aansluitend zijn we even beneden geweest waar we de distilleerderij mochten bekijken, met de gloednieuwe stookketel als hoogtepunt. Weer bovengekomen volgde een korte proeverij, waar we de volgende producten mochten proeven:  IMG_9640

  • Rutte Jonge,
  • Rutte Oude,
  • Rutte Oude 12,
  • Rutte Black Berry Likeur
  • Rutte Gouden Amandel Likeur
  • Rutte Royal Orange Likeur
  • Rutte Augustijner Abdij Likeur
  • Rutte Cuban Coffee Likeur

Rutte heeft een lange historie; recepten zijn van generatie op generatie doorgegeven. Waar de industrie in de vorige eeuw zocht naar goedkopere methodes en grondstoffen, is deze “vernieuwing” aan de familie Rutte voorbij gegaan. Gelukkig maar; hierdoor zijn oude recepturen en vakmanschap bewaard gebleven. Ook nu de distilleerderij sinds de jaren ’90 van de twintigste eeuw niet meer in handen is van de familie Rutte, wordt de traditie in ere gehouden en distilleert men bij Rutte nog steeds op dezelfde eigenzinnige wijze als destijds voorvader Simon dat deed. Dat vakmanschap kwam ook heel duidelijk naar voren in de mini-proeverij. Een waar feest van smaken, waarbij de Abdij Likeur mijn absolute favoriet was. Een heerlijk verwarmend drankje met wel 40 verschillende kruiden in het recept. Stevig, kruidig, een geweldig scala aan smaken en erg goed in balans. Een topper!

Na de mini-proeverij werd het tijd dat we zelf aan de slag gingen. Met een duidelijk stappenplan en een heel serie aan attributen gingen we aan het werk om onze eigen likeur te maken. Je kon eerst bepalen wat voor soort likeur je wilde maken (fruitig of kruidig, citrus of noten etc.) en hoe sterk (alc.percentage) je deze wilde maken en volgde dan het stappenplan verder op. Een heel leuk proces, interessant ook, en gezellig 🙂

Ruim een uur later, na veelvuldig proeven uiteraard, had we allemaal een flesje eigengemaakte likeur in ons handen. Super leuk! Deze workshop is niet alleen leerzaam, maar bovenal ook heel gezellig en leuk. En je krijgt echt een gevoel van ambacht en vakmanschap mee wanneer je bij Rutte in de distilleerderij komt. Ga zeker eens een kijkje nemen ook n de winkel, waar al deze heerlijke producten verkocht worden. Uiteraard zal DH17 op zeer korte termijn ook vele producten van Rutte opnemen in zijn assortiment… kom gauw eens kijken.

De workshop likeur maken (of jenever maken, ook mogelijk ) kost € 34,- per persoon inclusief koffie/thee, proeverij van 8 Rutte producten en de workshop likeur maken waarbij je naar huis gaat met een flesje van je eigengemaakte likeur. Een 3-uur durend programma. Vol gezelligheid, een absolute topmiddag!

(meer foto’s vindt u op onze Facebook-pagina)