Stauning Danish Single Malt Whisky
De meest interessante whisky distilleerderij ter wereld staat in Denemarken!
Een aantal weken geleden mocht ik aan een online tasting (en rondleiding) deelnemen, begeleid door Alex Munch, mede eigenaar van de Stauning Distillery. Een ontzettend interessante, leerzame en ook erg lekkere ervaring!
Deze distilleerderij is eigendom van 9(!) oprichters. Niet 9 mensen die gepokt en gemazeld waren in de whiskyindustrie, maar 9 mensen die qua opleiding niet diverser hadden kunnen zijn. Er is een slager, een helikopter-piloot, een arts, meerdere ingenieurs, een accountant, een Chef-kok en enkele doe-het-zelvers die deze uitdaging aangegaan zijn. Met alleen meerdere overeenkomsten op het gebied van doorzettingsvermogen, out-of-the-box denken, kiezen voor kwaliteit en de wens om hele goede whisky te maken. Niet gebonden aan tradities of hoe je anderen na kunt doen, uit angst om geen succes te hebben…
Naast deze 9 eigenaars en hun ambities is ook het gebruik van de gewassen die in deze regio groeien bijzonder. Gekozen is om alleen gewassen te gebruiken van deze regio in Denemarken, en echt alle granen in hun eigen distilleerderij te verwerken. Een malt-floor waar alle granen verwerkt worden, zeer bewerkelijk en intensief, maar de enige manier om echte streekgebonden authentieke eigen Deense invloeden te waarborgen. Verder is hun manier om een turf/peat smaak te creëren anders dan in Schotland. Bij het drogen van de gemoute granen wordt geen gebruik gemaakt van turfblokken zoals op Islay, maar de vlammen worden gevoed van heideplanten, waarover verkruimelde turfmolm gestrooid wordt. Daardoor weer een eigen, kampvuur-achtige rooksmaak die uniek en erg eigen is!
Niet alleen ik (en de overige deelnemers aan deze tasting!) vindt deze distilleerderij interessant… Toen Jim Murray op bezoek kwam bij Stauning en de distilleerderij bezocht werd hij zo enthousiast van wat hij zag en proefde en de eigen manier van whisky-maken dat hij spontaan de eigenaars van enkele -zeer bruikbare- adviezen voorzag. Één van die ideeën van Jim was om niet alleen gebruik te maken van gerst zoals in Schotland, maar ook rogge te gebruiken in Stauning’s whisky-receptuur. Er wordt heel veel rogge verbouwt in Denemarken omdat er veel roggebrood gegeten wordt. Dat is iets typisch Deens, en interessant om deze smaakrijke graansoort te gebruiken. Om een eigen, typisch Deense, whisky-identiteit te creëren zou rogge een grote rol kunnen spelen volgens Jim. En dan niet de typische Amerikaanse rye-whiskey stijl, maar een geheel eigen Deense creatie 😉
Die eigen Deense whisky-stijl is ook mede omdat de manier van distilleren die Stauning gebruikt een heel ander product oplevert. Men distilleerd vanaf de oprichting van de Distillery in heel kleine still’s. Stauning is namelijk op zeer kleine schaal begonnen in een voormalig abattoir en konden alleen een kleine still gebruiken, en indien nodig werd er bijgestookt in paella pannen! Doordat ze een geheel eigen manier van distilleren hadden in die kleine still’s, en omdat ze op open vuur stookten (zoals voor 1975 in nagenoeg alle distilleerderijen van Schotland) werd de wort een klein beetje gecarameliseerd. Mede hierdoor is het karakter van alle whisky’s ietwat zoeter, zachter, toegankelijker. En krijgt de malt- en rogge-whisky een eigen karakter. Een Stauning karakter!
Wat Stauning Distillery doet en wat hen uniek maakt bleef niet onopgemerkt in whisky-land; meerdere partijen werden enthousiast van de Stauning manier van werken. Diageo was zeer geïnteresseerd en dit leidde tot een samenwerking. Mede door de (financiële) hulp van Diageo kon Stauning in 2018 een splinternieuwe distilleerderij bouwen en openen. Helemaal gebouwd om de ideeën van de 9 eigenaren van Stauning tot in perfectie te kunnen uitvoeren. Geen stoom verwarmde ketels, maar 24(!!) kleine still’s die met open vuur verwarmd worden. Een gigantische malt floor, met wat mechanische hulp om de malt te keren wanneer nodig. Kortom, er staat nu niets meer in de weg om een van de beste, en meest eigen whisky te produceren tot een totaal van één miljoen liter per jaar!
Momenteel zijn er 5 soorten Stauning whisky te koop:
- STAUNING RYE, gemaakt van rogge, maar compleet anders van smaak dan de USA soorten. Peer, appel, kruiden en een romige halfzoete whiskybeleving – € 59,99 p/fles
- STAUNING KAOS, gemaakt in batches van 2 vaten Rye, 2 vaten Malt en 2 vaten Peated Malt whisky. Het resultaat is een zachte rokerigheid in een omgeving van kruiden, rood fruit en met een romige, citrusachtige afdronk – € 63,99 p/fles
- STAUNING SMOKE, gedroogd over heide en turf, gerijpt in ex-bourbon (Maker’s Mark), ex-rum (Plantation), virgin oak en ex-Madeira vaten – € 83,50 p/fles
- STAUNING BASTARD, Na jaren op Bourbon casks gerijpt te hebben heeft deze “bastaard” zijn opvoeding gehad in Mexicaans ‘Oro de Oaxaca’-Mezcal vaten. Deze verleidelijke en zwoele mezcal invloeden hebben een speciaal en uniek karakter gegeven aan de toch al unieke Stauning ervaring! – € 63,99 p/fles
- STAUNING EL CLASICO, Deze rogge-whisky heeft een rijping gehad in ex-virgin Amerikaans eikenvaten én spaanse Vermouth-vaten! Een mooie spaanse invloed resulteert in een whisky met warme kruiden, sinaasappel, kaneel en zoeten tonen van gedroogd fruit – € 55,99 p/fles
Klik hier voor het complete Stauning Whisky assortiment in onze webshop
Geniet, Johan
Online Stauning Whisky Tasting - vrijdag 21 Mei 2021
Op vrijdag 21 Mei a.s. organiseren we in samenwerking met Salud Distribution een online whisky-proeverij met de whisky’s van de Deense Stauning Distillery! Ruud van Salud zal de tasting begeleiden, samen met onze eigen Johan & Wouter. We gaan 5 whisky’s proeven én de new-make van Stauning. De volledige line-up ziet er als volgt uit;
- Stauning Curious (new make spirit)
- Stauning El Classico
- Stauning The Bastard
- Stauning Kaos
- Stauning Rye
- Stauning Smoke
Een proefpakket bevat 5 samples van 50ml. whisky en 1 sample van 25ml. new-make spirit. Het proefpakket kost € 30,- p/set en is te koop in de winkel en hier online te bestellen