Ga naar de inhoud

Glenmorangie Allta

Glenmorangie Allta – Schots Gaelic voor ‘wild’ – wordt beschouwd als de allereerste Scotch whisky geproduceerd met behulp van wilde gist. De stam, Saccharomyces diaemath genaamd, zou zijn ontdekt door dr. Bill Lumsden (directeur van distilleerderij, whiskyproductie en whisky-voorraden van Glenmorangie) groeiend op gerst dicht bij de distilleerderij in Tain.

Lumsden zei dat de gist meer bloemige, briljante tonen aan Glenmorangie’s new make-spirit geeft, die ‘niet zo geaccentueerd zijn in de huis-‘spirit’, die meer kruiden-, fruit- en peren aroma’s heeft. Na een rijping van ongeveer acht jaar in 2nd fill en refill ex-Bourbon-vaten, zou Glenmorangie Allta (51,2% alc.) aroma’s hebben van anjers en viooltjes van Parma, gebakken brood en zeer zachte vanille, met tonen van boter en suikergoed, romige vanille, sinaasappelsiroop en een enigszins gistachtige achtergrond in de mond.

Lumsden zei: “Glenmorangie Allta is een waardige whisky waarmee het tienjarig jubileum van de Private Edition wordt gevierd” en “De invloed van gist op smaak is jarenlang over het hoofd gezien, maar het is een gebied dat rijp is voor verkenning. Idealiter had ik de whisky graag langer willen laten rijpen, maar ik was bang dat we door de steeds toenemende invloed van hout de impact van de gist zelf zouden verliezen, die maximaal was in het nieuwe merk. Daarom hebben we alleen vaten van de 2nd-fill en refill ex-Bourbon gebruikt. Glenmorangie Allta opent overtuigende mogelijkheden voor de toekomst van Scotch whisky”

Als een van de drie ingrediënten die worden gebruikt bij de productie van Scotch single malt whisky, naast gerst en water, speelt gist een belangrijke rol bij het creëren van smaak.

De meeste whisky-distilleerderijen gebruiken distillerende gist om de opbrengst te maximaliseren, hoewel sommigen hebben geëxperimenteerd met minder efficiënte soorten die verschillende smaken kunnen produceren.

Glenmorangie’s gistonderzoek begon rond de eeuwwisseling nadat whisky-schrijver Michael Jackson beweerde dat de distilleerderij zijn eigen huisgist had verbouwd in zijn boek ‘The World Guide to Whiskey’ (1987). Er was echter geen enkel bewijs dat de stam bestond, en dus besloot Dr. Bill Lumsden, die een achtergrond heeft in gistfysiologie en op dat moment distilleerderijmanager was, Glenmorangie’s eigen huisstam van gist te verbouwen. De distilleerderij begon rond 2010 met de introductie van de huisstam in het productieproces, hoewel hij nog steeds gist van industriële kwaliteit voor het grootste deel van zijn whisky gebruikt.

Lumsden voegde toe: “We zouden het niet voor alles willen gebruiken; het zou het karakter van Glenmorangie veranderen”De 10-jarige editie van de Glenmorangie Private Edition serie heeft smaakinnovatie in Scotch whisky verkend, waarbij elke uitdrukking werd uitgebracht als een experimentele draai aan de Glenmorangie Original 10 Year Old.

De Glenmorangie Allta is de 10e editie in de Private Edition serie, en te koop vanaf 1 Februari 2019. De whisky kost € 99,95 per fles en is zeer beperkt verkrijgbaar [online bestellen]