Ga naar de inhoud

Het verhaal van Chichibu

Een aantal maanden geleden alweer werden wij benoemd tot ‘Official Chichibu Store’. Een eer. Wij waren enorm content met deze benoeming, maar merkten al gauw dat de meeste whisky-liefhebbers niets of nauwelijks iets wisten over deze Japanse whisky’s. Niet zo heel gek gezien het feit dat de whisky’s die uitkomen van het merk haast niet in de winkels terecht komen vanwege de enorme vraag en het zeer geringe aanbod…

Deze week kregen wij een (zeer beperkt!) aantal nieuwe Chichibu whisky’s binnen, waarvan tenminste één variant vast op de markt zal komen. Alle reden om eens meer te vertellen over deze distilleerderij!!

CHICHIBU DISTILLERY

Ichiro Akuto, kleinzoon van de oprichter van de Hanyu-distilleerderij ( opereerde van 1946 tot 2000) besloot in 2007 om een ​​nieuwe whiskydistilleerderij te bouwen 100 kilometer ten noordwesten van Tokyo, in de stad Chichibu. Gelegen in de buurt van de oude Hanyu-distilleerderij, waar het lokale klimaat met strenge winters en hete, natte zomers zorgt voor de rijping van de whisky’s die in Chichibu worden geproduceerd.

Ondanks hun jonge leeftijd (de productie begon in 2008) worden de whisky’s van Ichiro Akuto wereldwijd hoog gewaardeerd.
De kleine distilleerderij in Chichibu produceert small batches maar de resterende oude voorraden van Hanyu, Kawasaki en Karuizawa die ter plaatse liggen opgeslagen stellen Ichiro in de gelegenheid zeldzame en uitzonderlijke malt whisky’s te maken. 

De eerste uitgaven hadden in verhouding iets meer Hanyu whisky, nu wordt er steeds meer Chichibu whisky gebruikt.

De distilleerderij is gebouwd op een manier die garandeert dat de whisky speciaal wordt… Het hout dat gebruikt is voor de productiemiddelen is Mizunara hout. Dit hout zorgt er voor dat gedurende het productieproces speciale geuren en smaken later in de whisky terug te vinden zijn.

Ichiro heeft uitgebreide contacten in de hele industrie, zowel in Japan als in de whiskywereld, en combineert vaak met componenten van andere distilleerderijen in binnen- en buitenland.

DE WHISKY’S VAN CHICHIBU

Hanyu, gesloten sinds 2000, werd opgericht in 1946, maar de familie distilleerde al sinds de zeventiende eeuw. Het zijn deze contacten en de verstandige beslissing om alle Hanyu-aandelen te kopen toen deze werd gesloten, waardoor Ichiro oudere whisky’s kon aanbieden, gezien de leeftijd van zijn distilleerderij.

Ichiro erkende dit en noemde zijn eerste release “The First” en de daaropvolgende releases “On The Way”.

Hij maakt voor een kleine operatie een breed scala aan whisky’s, sommige slechts een paar honderd flessen. Eén uitgave bevatte zelfs slechts 26 flessen – geen wonder dat het zulke verzamelobjecten zijn en de prijzen  omhoog zijn geschoten!

Qua rijping van de whisky zijn allerlei experimenten aan de orde van de dag bij Chichibu. Sommige whisky’s worden gerijpt in Japanse / Mongoolse Mizunara-eiken vaten, anderen in vaten die vroeger werden gebruikt voor Pinot Noir in Nieuw-Zeeland, etc. 

CHICHIBU WHITE LABEL “MALT & GRAIN”

Deze whisky is de enige van de momenteel verkrijgbare whisky’s die vast in het assortiment zal blijven. Alhoewel ook hiervan de voorraad zeer beperkt is overigens…

Deze ongewone whisky maakt gebruik van de relatief lakse regelgeving van Japan voor het bottelen van “Japanese Whisky”. In Japan kan elke in Japan gerijpte whisky worden gebotteld als Japanse whisky. Chichibu’s eigenaar en meester-distilleerder Ichiro Akuto reist de wereld rond om vaten te kopen van elke whisky producerende natie. Die worden naar zijn rack-huizen in Chichibu verzonden en vele jaren gerijpt. Hij maakt vervolgens een gepatenteerde mix van de internationale whisky’s en zijn eigen single malt en bottelt het onder het Chichibu “White Label”.

Deze speciale All-World blend bestaat uit whisky’s uit Schotland, Ierland, Canada en de Verenigde Staten, allemaal gerijpt en gemengd in de Chichibu-distilleerderij. De whisky’s in deze blend zijn tussen de 4-8 jaar oud, maar de kwaliteit van het hout en de blending resulteert in een whisky die op een veel hoger niveau drinkt! Niemand doet het zoals Ichiro… Een van de allerbeste whisky’s van Japan.

CHICHIBU LIMITED EDITIONS

CHICHIBU ‘THE PEATED’ -2018 edition- The Peated, gebotteld in 2018, is een zwoele, rokerige Japanse single malt whisky uit de immer populaire Chichibu-distilleerderij. Verse aroma’s van roze grapefruit, citroenen, honing en rokerige turf worden vergezeld door dennennaalden, bloemen en groene appels. De smaak biedt aanvankelijk tonen van paardebloem, zoethoutwortel en citroenmelisse, die zich ontwikkelen tot roze grapefruit, koekjesdeeg en rijke vreugdevuurrook.

Gebotteld op 55,5% alc. en ter ere van de 10e verjaardag van de distilleerderij!

CHICHIBU MWR (mizunara wood reserve) – De MWR is een pure malt whisky, grotendeels gedistilleerd in Hanyu en gerijpt in Mizunara-vaten na ‘blenden’ met verschillende andere malt-whisky’s.

CHICHIBU WINE WOOD RESERVE – De Wine Wood Reserve is opnieuw een ‘pure malt’  bestaande uit componenten van zowel de distilleerderijen van Hanyu als van Chichibu.

Tonen van Pinot Noir (rode fruittonen) met wat toffee, noten en zelfs een menthol / grassigheid samen met een vleugje traditionele kokosnoot.

CHICHIBU WORLD BLEND ‘MALT & GRAIN’ (PREMIUM lim.edition) – Net als de klassieke Malt & Grain, is Ichiro’s Malt & Grain World Blended Whisky een limited edition waarin je granen uit verschillende landen vindt, waaronder Schotland en Canada, waardoor deze blend een “World Blended Whiskey” wordt, zoals de oprichter van de Chichibu-distilleerderij graag zegt 🙂
 
Voor het Japanse gedeelte bevat deze editie single malts van de Chichibu-distilleerderij, waarvan sommige deel uitmaken van de oudste voorraden. Een symbool voor deze distilleerderij, die zijn 10e verjaardag vierde in 2018.

Deze limited editions van Chichibu zijn momenteel zéér beperkt verkrijgbaar. De White Label “Malt & Grain” is in grotere mate beschikbaar maar zal ook maar beperkt voorradig zijn bij de importeur…