Kilchoman Am Bùrach

Am Bùrach, Gaëlisch voor ‘The Mess’, lijkt misschien een vreemde naam voor een limited edition single malt… Dat zou zijn als je niet op de hoogte was van het verhaal achter deze unieke botteling; het heerlijke gevolg van een incident in 2014 waarbij twee verschillende Kilchoman-expressies abusievelijk werden gecombineerd.

De -niet nader genoemde- stillman, mengde per ongeluk Machir Bay en Port-gerijpte Kilchoman, waardoor Islay Heads, General Manager, de resulterende whisky omschreef als ‘Am Bùrach’. De naam is blijven hangen. Een echte eenmalige editie, om nooit te herhalen! Am Bùrach heeft een ietwat gecompliceerde rijping van negen jaar achter de rug; een deel bourbon en sherrygerijpte Kilchoman werd gecombineerd met een deel portvat-gerijpte whisky in 2014. De whisky werd na dit ‘foutje’ vervolgens opnieuw gevuld in bourbonvaten waar deze nog eens zes jaar werd gerijpt. Als laatste werd de whisky zes maanden gefinisht in ex-Ruby portvaten.

Ongeacht hoe Am Bùrach tot stand kwam, zijn diepte van karakter is onderscheidend! Rijk, fruitig en zoet op de neus, het bedekt het gehemelte met rood fruit, romige zoetheid en kruidige turfrook in de mond voor een lange finish van gedroogd fruit en citruszoetheid. Een single malt die je niet mag missen met slechts 10.550 flessen die wereldwijd worden uitgebracht. Gebotteld op 46% alcohol. Deze nieuwe, eenmalige release van Kilchoman Am Bùrach is vanaf nu beschikbaar bij DH17!

De Kilchoman Am Bùrach is uitverkocht