Kinahan's Irish Whiskey Pioniers!

Vanaf de oprichting in 1779 stond het merk van Kinahan’s in de voorhoede van de geschiedenis van het maken van whisky. Kinahans, ook wel ‘de pionier van de Ierse whiskey’ genoemd, verwierf zijn wereldwijde erkenning in de jaren 1800 vanwege zijn onconventionele benadering van het maken van whiskey en innovatie in houten vaten. Het nieuwe team van Kinahan’s zet dit werk vandaag de dag voort…

Sinds de oprichting in 1779 is het pionieren in de selectie en het gebruik van hout bij Kinahan’s verreweg de belangrijkste focus en de belangrijkste toegangspoort tot wat Kinahan’s al generaties lang tot een geweldige en unieke whiskey maakt. Het maken van Kinahans whiskey zal vaak lang gekoesterde stereotypen trotseren. Een oudere whiskey is niet altijd de betere whiskey en leeftijd draagt ​​niet noodzakelijkerwijs bij aan de rijpheid van de smaak. Veel belangrijker is het begrijpen van het effect van hout, de manier waarop het wordt behandeld, hoe het in wisselwerking staat met de ‘spirit’ en hoe dat in de loop van de tijd zal veranderen, of het nu 3 of 25 jaar is. Kies de juiste combinatie en je hebt een heerlijke, goed uitgebalanceerde whiskey. Dit is de filosofie van Kinahan’s en die zie je dan ook zeker terug in hun whiskey’s.

DH17 heeft sinds deze week enkele zeer exclusieve whiskey’s van Kinahan’s kunnen inkopen, en het allerleukste van die whiskey’s is dat wij de enige winkel in Nederland zijn die deze verkopen! Er zijn slechts een paar doosjes naar Nederland gekomen en die hebben wij allemaal mogen kopen 🙂 Super! 

Kinahan's The Kasc Project

Zo’n gaaf project van Kinahan’s!! Kinahan’s heeft The Kasc Project geïntroduceerd, dat zich richt op het verkennen van het onbekende met betrekking tot het maken van whiskey, met behulp van hybride vaten. Elk vat is gemaakt van vijf verschillende houtsoorten; Portugees, Amerikaans, Frans en Hongaars eiken, evenals Kastanje.

Het is een zeldzaam gezicht om te zien dat veel van deze houtsoorten überhaupt in whisky worden gebruikt, laat staan ​​gemengd in aangepaste vaten. Het resultaat is een jonge, gedurfde en onconventionele whisky.

Elke verschillende houtsoort creëert onderscheidende kleuren en smaken in de uiteindelijke whisky, waarbij de specifieke houtsoorten zijn geselecteerd op de unieke smaken en aroma’s. 

  • Neus: Sappig herfstfruit, namelijk pruim, naast peer en appelkruimeltaart. Zoetere aroma’s van rijke karamel en ananas komen door, ondersteund door een pittige ondertoon.
  • Smaak: Enigszins siropen, met prominente verkoold eiken, gebarbecued mango en meer gekarameliseerd tropisch fruit met een verstrooiing van vanillestokje. Romige fruit- en notenchocolade besprenkeld met vloeibare karamel.
  • Afdronk: Aromatische, kerstachtige tonen van nootmuskaat en kruidnagel, sinaasappelolie en bruine suiker, met gekarameliseerde ananas.

 

TER INTRODUCTIE € 27,50 PER FLES  [online bestellen]

Kinahan's "Special Release Project"

Nog zo’n gaaf project waarbij houtrijping voorop staat; het “Special Release Project”. SRP is een verzameling jaarlijkse releases die zich richten op het brengen van smaak door hout, zoals het Kasc Project, maar maakt gebruik van single casks van hetzelfde materiaal in plaats van hybride vaten. De eerste uitdrukking in het assortiment is de Merlot Cask Finish, en het merk experimenteert met rijping op armagnacvaten, Portugees eiken, amaronevaten en kastanje.

Dit soort whisky’s is wat Zak Oganian (managing director van Kinahan’s Irish Whiskey) ziet als de toekomst van Kinahan’s, en als een belangrijk onderdeel van de toekomst van de whiskey-categorie als geheel: “Ik begrijp niet hoe je anders kunt innoveren in het rijpen van whisky, tenzij je je concentreert op verschillende houtsoorten. verschillende smaken geven”, zegt hij. “Dit is de volgende golf voor whiskey”

DH17 heeft een Online Whiskey Proeverij met de whiskey’s van Kinahan’s ingepland op 26 Maart, waarbij 2 van deze “SRP” whiskey’s geproefd gaan worden! Speciaal voor deze proeverij hebben wij enkele flessen van deze exclusieve en gelimiteerde uitgaven kunnen bestellen, we hebben slechts 24 flessen Merlot Cask en 12 flessen Amarone Cask. De prijs van deze whiskey’s is voor beiden gelijk; € 139,99 per fles. Beiden zijn gelimiteerd tot 300 flessen wereldwijd. Pretty rare stuff dus…

  • KINAHAN’S 12YO. MERLOT CASK: Deze uitzonderlijke 12 jaar oude Merlot Cask whiskey met een ongebruikelijke rose gloed, heeft de eerste 8 jaar van zijn rijping doorgebracht in first-fill ex-bourbon witte Amerikaanse eikenhouten vaten en werd nog eens 4 jaar gerijpt in Merlot wijnvaten.
    Het profiel onthult een zeer zachte en bloemige smaak met hints van druif, appel, groen paar en milde likeur {online bestellen}
  • KINAHAN’S 12YO. AMARONE CASK: Deze uitzonderlijke 12 jaar oude Amarone cask whisky heeft de eerste 8 jaar van zijn rijping doorgebracht in first-fill ex-bourbon witte Amerikaanse eikenhouten vaten en werd nog eens 4 jaar gerijpt in de beroemde Italiaanse Amarone wijnvaten.
    De smaak zal een rijke en fruitige smaak onthullen met tonen van droge rozijnen en vijgen, in de zon gebakken amandel, met een droge nootachtige afdronk {online bestellen}