Kinahan's Kasc Project Irish Whiskey - terug van weggeweest!
Het KASC Project van Kinahan’s is ’s werelds eerste Hybrid Cask gerijpt Irish Whiskey. Geïnspireerd door de oorspronkelijke whiskeycultuur die de status quo verwierp, is dit een ontsnapping naar de nieuwe en voorheen onbekende manieren van whiskey maken, met behulp van op maat gemaakte hybride vaten!
Het KASC Project is een gedurfd experiment in het maken van whiskey waarbij de herkomst van hout de belangrijkste factor is voor het ontwerp en de constructie van smaken. Elke whiskey wordt gemaakt in een handgemaakt “hybride” vat, individueel samengesteld uit een mix van 5 verschillende soorten bomen van unieke oorsprong:
- Portugese eiken,
- Amerikaanse eiken,
- Franse eiken,
- Hongaarse eiken
- Kastanje hout
De individuele habitat van elk type boom brengt een volledig unieke smaakvariant naar deze innovatieve whiskey, waardoor een multidimensionale smaak en karakter ontstaat. Kinahan’s whiskey-maken zal vaak lang gekoesterde stereotypen tarten. Een oudere whisky is niet altijd de betere whiskey, en leeftijd draagt niet per se bij aan de rijpheid van de smaak. Veel belangrijker is het begrijpen van het effect van hout, de manier waarop het wordt behandeld, hoe het zal interacteren met de spirit en hoe dat zal veranderen in de loop van de tijd, of het nu 3 of 25 jaar is. Krijg de juiste combinatie en je zult een heerlijke, goed uitgebalanceerde whiskey hebben.
Alle whiskey’s van Kinahan’s worden gemaakt in houten vaten, die van verschillende oorsprong bij hen binnenkomen en in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Vaak hebben de houten vaten een verleden in verschillende industrieën, zoals Amerikaanse bourbon, Franse wijn of Spaanse sherry, maar ze gebruiken ook een groot aantal op maat gemaakte vaten die zijn gebouwd voor deze specifieke behoeften. De whiskyvaten zijn gemaakt van houten duigen (een standaardvat van 200 liter heeft tussen de 30-34 duigen), de metalen hoepels die ze bij elkaar houden en de uiteinden van het vat. Er is ook het spongat waardoor vaten zowel worden gevuld als geleegd. Het zijn de vaten die Kinahans whiskey voorzien van veel van de verbindingen die zorgen voor zijn unieke smaken en al zijn rijke kleur. De verschillende houtsoorten en bereidingsmethoden kunnen whiskey doordrenken met verschillende eigenschappen.
De kunst van vatrijping
Het is de taak van het hout om vijf verschillende soorten verbindingen door te geven aan whisky die de smaken bepalen.
- Cellulose – Draagt niet veel bij aan de smaak, maar helpt het hout bij elkaar te houden.
- Hemicellulose – Dit zijn bepaalde soorten suikers die tijdens de rijping worden afgebroken tot verbindingen die niet alleen de kleur van whisky bepalen, maar ook de smaken, zoals karamel, boter en amandelaroma’s.
- Ligninen – Aanwezig in alle hardhoutsoorten, wanneer lignine wordt afgebroken, komen er bepaalde zoete en kruidige aroma’s vrij, met name vanille (vanwege de aanwezigheid van de chemische stof vanilline).
- Tanninen – Diepere, rijkere en complexere aroma’s, evenals enkele fruitige. Wordt vaak meer aanwezig bij langere rijping, omdat het in de loop van de tijd met zuurstof interageert.
- Lactonen – De belangrijkste lactonen zijn de ‘whiskylactonen’ trans- en cisoaklactonen die kokosnoot- en kruidige aroma’s creëren.
Verschillende soorten hout geven verschillende hoeveelheden van deze verbindingen door. Bijvoorbeeld, Frans eikenhout (van de soort Quercus robur) bevat een hogere hoeveelheid tannines dan andere eikensoorten en levert gekookte appelachtige geuren. Amerikaans wit eikenhout (van de soort Quercus alba) bevat veel meer vanilline en lactonen.
Whiskeyvaten moeten een toasting- of verkoolingsproces ondergaan, waarbij het hout hitte van verschillende niveaus ondergaat. Dit heeft invloed op de aanwezigheid van verschillende unieke smaakcomponenten en de kleur van de whisky. Een lichtere toasting en/of verkooling levert meestal lichtere en zoetere smaken op, terwijl zwaardere verkooling nootachtige, karamelachtige en zelfs bittere whisky kan creëren.
Nr. 1 Char: 15 seconden
Nr. 2 Char: 30 seconden
Nr. 3 Char: 45 seconden
Nr. 4 Char: 55 seconden (ook wel ‘alligatorverkooling’ genoemd vanwege de getextureerde huid)
Een hybride vat kan duigen van verschillende soorten en herkomsten van bomen mixen en matchen om een diepere smaakimpact te creëren. Deze praktijk wordt zelden gebruikt bij het maken van whisky, vanwege de zeer hoge kosten en arbeidsintensiteit. In 2019 lanceerde Kinahans “The Kasc Project”, met hybride vaten die zijn gemaakt van duigen die zijn gebouwd van 5 verschillende soorten hout.
De whiskey's van Kinahan's;
Kinahan's Kasc Project [B] Blended irish Whiskey
Volledig gerijpt op het Hybride whiskyvat, met zijn 5 verschillende soorten hout gemaakt waardoor een prachtig samenspel van verschillende lagen en smaken tevoorschijn komen! Een uitstekende whiskey die een spelletje smaakbingo zou kunnen uitlokken: kaneel, nootmuskaat, zoet gebak, abrikoos en kruiden zijn er maar een paar die uw kaart zullen vullen, terwijl een lading houtachtige tonen gestaag doorsijpelt en overal doorheen prikt
De whiskey werd gebotteld op 43% alc. en kost € 34,99 per fles >> online bestellen
- Neus: Rode pruim, zachte hint van peer, rode appel en tropisch fruit + mediterrane karamelkruiden.
- Smaak: Vanille verkoolde eikenhouten tonen van rijpe mango met gekarameliseerde tropische vruchten & chocoladekaramel, aanhoudende zongedroogde rozijn & vijg.
- Finish: Zachte nootmuskaat, sinaasappel, kruidnagel, bloemige zoete honingraat & stroperige ananas.


Kinahan's Kasc Project [M] Single Malt whiskey
Het Kasc Project [M] is ’s werelds eerste Hybrid Cask Single Malt Irish whiskey. Een uitbreiding op de unieke en populaire Hybrid Cask Whiskey-collectie van Kinahan’s, en een voortzetting van hun reis naar de nieuwe en voorheen onbekende manieren van whiskey maken, met behulp van ongebruikelijke en op maat gemaakte vaten. De whiskey werd gebotteld op 45% alc. en kost € 43,99 per fles >> online bestellen
- Neus: vers gesneden mango en ananas, gepocheerde gekruide peer, melasse met een vleugje vanille-eik.
- Smaak: geblakerde abrikoos, gekarameliseerde tropische vruchten, zoete zongedroogde Malvasia-druiven en espresso-gebrande suiker.
- Afdronk: madeiracake, meer ananas en geroosterde ontbijtgranen met aangename romige tannines.
Kinahan's [LL] Blended Irish Whiskey - unconventional Hybrid Cask Matured
The KASC Project [LL] is een blended Irish Whiskey die is gecreëerd als de zachtere, soepelere uitbreiding van de reeds succesvolle THE KASC PROJECT [B] (’s werelds eerste Hybrid Cask Irish whiskey)
The KASC Project [LL] is de enige release als onderdeel van de KASC Project-familie die niet volledig is gerijpt in de op maat gemaakte hybride vaten van Kinahan’s, om een smaakresultaat te verkrijgen dat wat zachter en toegankelijker is dan The KASC Project [B]. Niettemin zijn de kernsmaken en karaktertonen van deze release geïnspireerd op en strikt ontworpen op basis van de originele The KASC Project [B]-stijl! Gebotteld op 40% alc. – € 24,99 per fles >> online bestellen
- Neus: zachte hint van peer, licht gerookte tropische en mediterrane vruchten, nootmuskaat, kaneel en vanille
- Smaak: gekarameliseerde mango en tropisch fruit, zongedroogde rozijnen, vijg en karamel-expresso.
- Afdronk: zoete kaneelkruidencake met een vleugje vanille.
