Kingsbarns Lowland Single Malt

Een gloednieuwe single malt whisky, van een gloednieuwe Distillery in de Lowlands!

Op 25 Januari j.l. werd de allereerste single malt whisky van de Kingsbarns Distillery gelanceerd in Schotland. Kingsbarns Dream to Dram (46% ABV) is gerijpt in zowel first-fill-bourbonvaten van Heaven Hill in Kentucky, als in (STR) geschaafde, geroosterde en verkoolde wijnvaten.

Deze eerste release botteling van de Kingsbarns distilleerderij werd afgelopen donderdag (24/1) gelanceerd en was afgelopen vrijdag al te proeven bij DH17 tijdens de jaarlijkse VIP-whisky proeverij. En daar werd ‘ie super enthousiast ontvangen!! De rijping van de ‘Dream to Dram’ vindt voornamelijk plaats (90%) in bourbonvaten. Deze zullen uitsluitend afkomstig zijn van Isabella Wemyss uit Heaven Hill, Kentucky. De resterende 10% wordt gerijpt in geschoren, geroosterde en opnieuw verkoolde wijnvaten uit Portugal (de zogeheten STR vaten, een uitvindingen van de in overleden Dr. Jim Swan)

De combinatie van deze mooie cask-selectie en een lange, langzame gisting geven Dream to Dram een opmerkelijk complex en onmiskenbaar Lowland-karakter:

De whisky is intens fruitig, bloemig en evenwichtig, en geeft tonen van banaan, ananassiroop en zomerbessen op de neus, gevolgd door tonen van zachte toffee, custardgebak, aalbessen en gemberstroop in de mond


De Kingsbarns ‘Dream to Dram’ Lowland Single Malt is vanaf nu te koop bij DH17 voor € 49,99 p/fles [online bestellen]

OVER DE DISTILLERY

De nieuwe release is genoemd naar de visie van de Wemyss Family om malt whisky te distilleren in hun eigen Fife regio en is een echte lokale dram, langzaam opgebouwd met gerst uitsluitend geoogst uit de gouden velden van East Fife.

Eigenaren William en Isabella Wemyss verzamelen vrienden, buren en whiskyliefhebbers van over de hele wereld op de distilleerderij om een ​​eerste voorproefje van Dream to Dram te vieren en te delen terwijl deze wereldwijd worden verzonden. De familie Wemyss heeft generaties lang gewoond en gewerkt in Fife en heeft een jarenlange passie voor whisky die dateert uit de 19e eeuw, en gaat nog steeds door met hun succesvolle Wemyss Malts-assortiment. Hun lang gekoesterde droom was echter om hun ‘eigen’ single malt whisky te maken in Fife.

Toen Caddy Douglas Clement, voormalig professioneel Kingsbarns Golf Links in 2010, met het idee om de semi vervallen, op de boerderij stammende boerderij in Kingsbarns om te bouwen naar een nieuwe distilleerderij voor de ‘thuisbasis van golf’, begon hun droom vorm te krijgen. Na een restauratieproject van drie jaar, waarin zorgvuldig de oude kenmerken en charme van het gebouw werden bewaard, werd de distilleerderij officieel geopend op St. Andrew’s Day 2014, met de eerste whisky die in maart 2015 werd neergelegd.

In December 2018 kwam er een eerste Single Malt uit, de ‘Founder’s Reserve’ welke uitsluitend beschikbaar was voor leden van de Kingsbarns Distillery Founders Club. Op 24 Januari 2019 werd de ‘Dream to Dram’ Single Malt gelanceerd, de eerste wereldwijde release.