La Bandina Valpolicela Superiore

La Bandina, Valpolicella Superiore, een ontdekking voor de Kerstdis!

Alle echte wijnhuizen die kwaliteit als eerste eigenschap van hun wijn zien, blenden hun product van wijn van verschillende eigen wijngaarden. De een is wat kruidiger, de ander gedijt een andere druivensoort beter op, de volgende geeft wat meer mineralen, ga zo maar door. Maar ieder wijnhuis heeft natuurlijk één béste wijngaard. Daar is de ligging ten opzichte van de zon het best, is de grond waar de druivenstokken staan van de beste soort, is de wind meestal het gunstigst en de temperatuur zoals die moet zijn!

Bij Tenuta Sant’Antonio, een van de mooiste Valpolicella producenten, is die beste wijngaard La Bandina.
Om de potentie van die wijngaard volledig te benutten, besloot de familie een geweldige Valpolicella Superiore te maken. De druiven ervoor worden half september handmatig geplukt en in kleine kratjes te rusten gelegd in een goed geventileerde ruimte. Ongeveer 3 weken na de oogst volgt een langzame persing en langdurige gisting. Het sap – in de verhouding 70% Corvinone, 20% Rondinella en 10% Croatina en andere minder bekende variëteiten – gaat vervolgens op Frans eiken waarna de wijn nog een jaar rust op fles. Alle moeite werd gegeven om een onbetwiste buitengewone wijn te maken waarop iedereen trots kon zijn. En dat is gelukt. Fantastische intense wijn, volledig in balans en waard om de naam van dé wijngaard, La Bandina te mogen dragen.

La Bandina is een geconcentreerde, diep robijnpaarse Italiaan met veel complexe aroma’s. In geur en smaak komen vlezige tonen van rode vruchten, drop, tabak, specerijen en cederhout naar voren. De wijn is zijdezacht van structuur en zelfs ietwat vettig. Al met al dus een zeer verleidelijke Valpolicella die het beste tot zijn recht komt bij gegrild rood vlees, geroosterd wild en gevogelte, suddergerechten en gerijpte zoute kazen.

Deze wijnen hebben wij nu in 2 varianten te koop: de ‘gewone’ 0,75-liter fles van 2015  (nu al goed op dronk!) voor € 22,99. En de 10 jaar langer(!!) gerijpte variant alleen te koop in Magnum flessen; 1,5 liter La Bandina Magnum voor € 55,-. Deze laatsten zijn beperkt verkrijgbaar en op=op!