Ga naar de inhoud

Mars Komagatake Limited Editions!

Deze week kregen we een 3-tal whisky’s binnen van de Japanse Shinshu* Distillery.

  • Mars Komagatake Single Malt Tsunuki Aging 2018
  • Mars Komagatake Yakushima Aging 2019
  • Mars Komagatake 27 Years Old

Stuk voor stuk unieke en zeer gelimiteerde bottelingen waar we maar enkele flessen van hebben.

MARS KOMAGATAKE 27 YEARS OLD: Een vatting van 4 verschillende vaten, te weten; American White Oak #382; distilled 1986 – Sherry Cask #327; distilled 1986 – Sherry Cask #570; distilled 1988 – Sherry Cask #1068; distilled 1990. Deze vier vaten hebben een essentie van fruitige smaken, wat kruiden en zoetheid. Om dit af te ronden heeft het een behoorlijke hoeveelheid turf. Kenji Taniguichi heeft geweldige vaten geselecteerd en deze tot in de perfectie gemengd. De whisky werd gebottled in Maart 2018, en er zijn in totaal 1246 flessen geproduceerd. 46% alc. – € 1395,- p/fles [online bestellen]

MARS KOMAGATAKE YAKUSHIMA AGING 2019: Deze nieuwe uitdrukking is gedistilleerd in de Mars Shinshu-distilleerderij, op 800 meter boven de zeespiegel, in centraal Japan, vervolgens gerijpt op het eiland Yakushima, in het zuiden van Japan. Yakushima is een UNESCO-werelderfgoed sinds 1993. Het eiland heeft een zeer eigenaardig klimaat, met een luchtvochtigheid van 75%, waardoor aan de single malt nieuwe aroma’s worden gegeven, waaronder een duidelijke maritieme noot. 58% alc. – € 249,- p/fles [online bestellen]

MARS KOMAGATAKE TSUNUKI AGING 2018: Het hart van de Tsunuki-faciliteit werd geopend in 2016 en ligt net naast het ouderlijk huis van Humbo Shuzo (nu omgetoverd tot een proefcafé en -winkel). Deze editie heeft, zoals de naam al doet vermoeden, gerijpt in het tropische klimaat van Kagoshima in vaten in de Tsunuki-distilleerderij. Aroma’s en smaken van appel en kers naast karamel komen voor in wat wordt omschreven als een volle whisky met een vleugje turf. 57% alc. – € 219,- p/fles [online bestellen]

MARS WHISKY

Hombo Shuzo Co. werd in 1872 opgericht door Honbu Matsusa als een kleine producent van alcoholische dranken, voornamelijk als een Japanse shochu-maker. Het duurde tot 1949 voor het bedrijf een licentie kreeg om whisky te produceren in Kagoshima Distillery, in de zuidoostelijke hoek van Kyushu. Hombo Shuzo verbleef tot 1984 in de zuidelijkste whiskystokerij in Japan, toen het zijn whiskyproductie naar Shinshu Distillery* verhuisde, dat glorieus gelegen was tussen de stijgende Zuidelijke Alpen van Japan en de torenhoge Centrale Alpen in de stad Miyata in de prefectuur Nagano.

Compleet met een prachtig uitzicht op de imperious Mt. Komagatake op iets meer dan 2.600 voet (798 meter) boven zeeniveau, is Shinshu Distillery niet alleen een van de hoogste whisky distilleerderijen die momenteel wereldwijd whisky produceert, maar het is ook de absoluut hoogste in Japan. Deze locatie werd echter niet gekozen vanwege het schilderachtige uitzicht, maar omdat Hombo Shuzo wilde dat zijn whisky zou worden beïnvloed door de gematigde vochtigheidsgraad, die de rijping zou verlengen, en de hoogwaardige waterbron.

Mars’ Shinshu-distilleerderij, gebouwd in de jaren 1980, is de belichaming van Japans praktisch en minimalisme; dat wil zeggen dat het van buitenaf lijkt op de meeste andere fabrieken die je overal in het buitenstedelijke landschap van Japan vindt en waar elke soort huisindustrie kan zijn. Het lijkt zeker niet op de pittoreske traditionele distilleerderijen van Schotland met hun wegwerp pagode-achtige rookstapels.

En alleen de gepensioneerde set stills uit de jaren 60 bij de ingang van de fabriek gaf enige indicatie dat dit een distilleerderij was. Inderdaad, zo niet voor de oude stills, zou je dit kunnen verwarren met een brouwerij – Mars Whisky deelt deze ruimte met Minami Shinshu, een bierbrouwerij die toevallig een van de pioniers is in Japans ambachtelijk bier.

Als je eenmaal binnen bent, is het onmiskenbaar een distilleerderij gewijd aan het maken van whisky. Loop langs de moutkamer – Mars gebruikt zowel Engelse als Duitse mout, waarvan sommige tot 50 ppm worden geturfd – en de korenmolen en je komt bij de gistingstanks. Toen we op bezoek waren, waren ze bezig met het vervangen van de oude gietijzeren gistingstanks – die teruggrijpen op een tijdperk in Japanse whiskybereiding vóór het gebruik van houten washbacks of roestvrijstalen tanks – naar roestvrijstalen tanks.

En als je geluk hebt, wordt je mogelijk naar het compacte rijpingsmagazijn van de distilleerderij gebracht. Hier verblijven ongeveer 2.000 gevulde vaten van verschillende vormen en oorsprong – standaardvaten, hogsheads, puncheons en sherry-uiteinden – knus. Er is ons verteld dat ze in totaal op 3.000 gevulde vaten streven.

In 2016 startte Hombo Shuzo een andere whisky’fabriek’, de Tsunuki-distilleerderij, die naast zijn Kishogura shochu-distilleerderij in zijn thuis prefectuur Kagoshima zit. Die faciliteit slaat ook een ongeveer gelijk aantal gevulde vaten op. Maar de whiskymaker stuurt ook een onbekend aantal met whisky gevulde vaten naar nog een rijpingsmagazijn op het eiland Yakushima – een eiland ver ten zuiden van Kagoshima – waar het een andere sochu-producerende faciliteit heeft…

Dit is wat het maken van Mars Whisky echt interessant en duidelijk anders dan dat van andere whiskyproducenten over de hele wereld maakt. De meeste whisky’s die je op de markt ziet, zijn blended whisky’s – die mout- en graanwhisky’s van verschillende distilleerderijen in één expressie mengt – of single malt whisky’s wat betekent dat ze uit één distilleerderij komen. Voor de eerste is het idee om een kenmerkend profiel te creëren voor een bepaalde markt; in het laatste geval is het om whisky’s te maken die specifiek zijn voor een huiskarakter en die rechtstreeks afhankelijk zijn van stijl en terroir. 

Wat Mars heeft is ‘spirit’ uit twee distilleerderijen die in een brede portfolio van vaten gaan, en drie verouderde pakhuizen in verschillende delen van Japan met duidelijk ongelijke klimaten die natuurlijk van invloed zijn op het verouderingsregime. Shinshu, gelegen in het bergachtige gebied van de centrale Alpen van het land, is de hoogste distilleerderij van Japan, met een koud klimaat met winters diep in de sneeuw en dus resulterend in een langzamere rijping van whisky – denk aan de Schotse hooglanden, zoals Dalageinn van Diageo. Mars’s Tsunuki heeft in vergelijking een warmer en veel milder klimaat dat beter is afgestemd op wat je zou verwachten in bijvoorbeeld Kentucky, waar bourbon wordt gemaakt. Dan is er Yakushima die uitkijkt op de Stille Oceaan en veel neerslag krijgt.

Door 2 types spirit te kunnen rijpen in 3 verschillende warelhouses met elk zijn eigen micro-klimaat zijn de mogelijkheden enorm! Hier kan worden gespeeld met terroir, klimaat, type spirit en stijl van de spirit. Allerlei variabelen die Mars whisky’s interessant en uniek maken!

* De distilleerderij wordt vaak Shinshu, of Shinshu Mars, of gewoon Mars of Hombo Mars genoemd – het is allemaal een beetje verwarrend. Dus laten we dingen ophelderen. De officiële naam van de distilleerderij is Shinshu, deze is echter eigendom van Hombo Shuzo (soms ook wel Hombo Brewing Co. genoemd) en de geproduceerde whisky wordt verkocht onder de merknaam Mars Whisky.