NIKKA SINGLE MALT – APPLE BRANDY WOOD FINISH

Ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van de bruiloft van Nikka-oprichter Masataka Taketsuru met Rita Cowan, lanceert Nikka Apple Brandy Wood Finish-edities van hun NAS Yoichi en Miyagikyo Single Malts.

Taketsuru-san leerde whisky maken in Schotland en leerde daar ‘zijn’ Rita kennen. Ze trouwden uiteindelijk op 8 januari 1920, waarmee in 2020 het honderdjarig huwelijksfeest van het paar wordt gevierd.
Hij zou het volgende decennium doorbrengen met de oprichting van de eerste malt whiskystokerij in Japan. Een paar jaar later kwam Dai Nippon Kaju, tegenwoordig bekend als Nikka Whisky, in Hokkaido’s Yoichi.

Zoals we van Taketsuru-san’s autobiografie hebben geleerd, was een van de eerste producten van Dai Nippon Kaju een appelsap met de beroemde appels van Yoichi – kaju is Japans voor ‘vruchtensap’. Het verkocht niet zo goed, maar het was genoeg om het bedrijf draaiende te houden terwijl ze aan de slag gingen met whisky.

Het bedrijf zou later appelwijn en brandewijn verkopen, zoals ze nog steeds doen. In feite werd het 80-jarig jubileum van Taketsuru en Rita’s huwelijk in 2000 gevierd met een 30-jarige appelbrandewijn genaamd “Rita”.

Voor het 100-jarig jubileum krijgt whisky nu een behandeling met appelbrandewijn.

SINGLE MALT YOICHI & MIYAGIKYO APPLE WOOD BRANDY FINISH

Beide zijn NAS-whisky’s. Ze doorlopen hetzelfde rijpingsproces dat je zou vinden achter een normale fles Yoichi of Miyagikyo. Daarna brengen ze echter nog zes maanden door in vaten die voorheen meer dan 28 jaar lang  appelbrandewijn bevatten.

Nikka zegt dat we voor de Yoichi mogen verwachten dat de ex-appelbrandewijnvaten een zachte zoetheid met een diepe turfigheid harmoniseren. In de neus is er een zoete geur van appelcompote naast moutigheid, dan brengt het gehemelte hartige zoetheid van gebakken snoepjes zoals appeltaart en fruitvat. De afdronk sluit met een lichte turf en een blijvende moutzoetheid.

Voor de Miyagikyo brengt de appelbrandewijnafwerking heldere zoetheid en een zachte diepte samen. De neus heeft de koude houtigheid van een vat terwijl hij zoet en levendig blijft. In de mond krijgen we verse, sappige appels en bitterzoete fruitcake. Daarna volgt een afdronk van licht bitter en zoet vat, gevolgd door kruidigheid van kaneel.

Om ervoor te zorgen dat we het maximale uit de ex-apple brandy cask finish halen, zijn de whisky’s non-chill filtered.

Deze beperkte oplage van 6700 flessen / 6450 flessen (Yoichi / Miyagikyo) is bij ons alleen per set te koop, voor € 499,99 per set

U kunt deze set online bestellen zo lang de voorraad strekt (we hebben slechts een paar sets beschikbaar)