Penderyn Welsh Malt Whisky. Een dijk van een dram!

In Mei mocht ik samen met 5 andere goede whiskyverkopers naar de Penderyn Distillery in Penderyn, Wales. Een distilleerderij die in 2000 opgericht werd als de Welsh Whisky Company.

Wij spraken daar met Stephen Davies, de CEO van de distillery. Hij sprak met ons over het speciale van Penderyn whisky en waarom hij een distilleerderij opgericht had terwijl er al zoveel distilleerderijen wereldwijd bestonden.

Hij gaf aan dat de whisky die hij in zijn bedrijf ging maken echt anders moest zijn dan de al bestaande whisky’s. In Penderyn bestond in de achttiende eeuw al een Penderyn Distillery. De beschermheer was natuurlijk van oudsher de Prince of Wales, de kroonprins van de Britse troon, en dat is nu weer zo. Maar wat was er zo anders aan de whisky die hij in zijn hoofd had?

De whisky moest de beste balans hebben van alle whiskybrands in de wereld. De whisky moest vooral nergens, in geen enkele uitvoering, een overheersende en dominante smaak/geur/karakter hebben die de balans zou verstoren. Daarom heeft hij op een speciale manier de indeling van de distilleerderij gemaakt; met het water uit natuurreservaat Brecon Beacons, en de speciale Farraday Distilleerketel naast de traditionele Potstill. 

Maar ook de gehele bereidingswijze van de whisky gaat om balans. Als er een sherry finish is, dan is die smaak subtiel en herkenbaar, maar nooit overdreven. Is er een peated type, dat is die niet met peated Barley gemaakt, maar wordt de neutrale whisky (deels) gerijpt op Islay-vaten. Dus je ervaart een lichte turfrook geur en smaak, maar deze is in balans met de ander typische Penderyn geuren en smaken. Altijd is er een bepaalde verfijning, altijd is de balans perfect, altijd is er een fruitige invloed, en altijd zijn de whisky’s gewoon buitengewoon toegankelijk en superlekker!

Ik ben echt fan van het merk geworden. Omdat ze doen wat ze bedacht hebben, en omdat de zuiverheid en intensiteit van de whisky altijd hoog is en aan de verwachting voldoet. Een whisky die iedereen geproefd moet hebben.

Wij hebben in Wales gezamenlijk een vat whisky mogen selecteren, welke exclusief voor ons is gebotteld. Deze Single Cask is een speciale Peated uitvoering. Je begrijpt al, geen turfmonster maar een prachtige, fruitige (tropisch fruit, cocos, abrikoos en ananas,) en een prachtige ingetogen turfrook smaak (bacon!). Natuurlijk Cask Strength gebotteld, op 60,5% alc. en natuurlijk te koop & te proeven in onze winkel, maar ook op het aanstaande Zoomer Whisky & Rumfestival op 31 Augustus a.s.!

Geniet, Johan Rijnart

PENDERYN WHISKY’S:

Vanaf nu zijn de volgende Penderyn whisky’s bij ons te koop & te proeven:

  • Penderyn Icons – Bryn Terfel € 77,50
  • Penderyn Icons – Royal Welsh € 61,99
  • Penderyn Madeirawood € 45,99
  • Penderyn Portwood € 86,99
  • Penderyn Sherrywood € 55,99
  • Penderyn Rich Oak € 60,99
  • Penderyn Single Cask – exclusief geselecteerd door Johan! € 94,99