Port Ellen 39yo. ‘Untold Stories’

Port Ellen kondigde een aantal weken geleden een nieuwe release aan, een 39-jarige gelimiteerde editie, en de eerste in de nieuwe ‘Untold Stories Series‘.

Port Ellen is al sinds 1983 gesloten, en is van alle gesloten Schotse distilleerderijen de meest gewilde onder verzamelaars en investeerders. Tot voor kort verscheen er ieder jaar een officiële editie van Port Ellen als onderdeel van de Special Releases van Diageo, maar vorig jaar was dat voor het eerst niet het geval.

Met de aankondiging van deze nieuwe 39-jarige Port Ellen is nu duidelijk waarom. Port Ellen wordt apart in de spotlight gezet, en dat heeft alles te maken met de gedurfde toekomstplannen. In 2021 heropent de distilleerderij namelijk weer haar deuren.

Met de ‘Untold Stories’ serie brengt Port Ellen zijn laatste voorraden whisky uit van voor de sluiting in 1983.

De eerste release, Port Ellen: Untold Stories The Spirit Safe, is een 39-jarige single-malt whisky gerijpt in een selectie van ex-Bourbon en ex-refill Europese eiken Sherry-vaten en gebotteld op 50,9% abv. Deze eerste editie vertelt het verhaal van de spirit safe. Met de spirit safe maakt de distillateur de scheiding tussen het hart van een distillaat en de voor- en naloop. De spirit safe is altijd netjes met een slot afgesloten, en dat geldt ook voor de Port Ellen. Twee sleutels worden er bijgeleverd, en je hebt ze allebei nodig om de verpakking te openen.

De whisky heeft aroma’s van zachte turfrook en een overvloed aan fruit: sultana-rozijnen, meloen, limoen met een vleugje ginger ale, met een zachte textuur en een zoete, zoute dan rokerige smaak.

Wereldwijd zijn er slechts 1.500 flessen beschikbaar van deze Port Ellen, die gebotteld is op 50,9 procent. Ook DH17 krijgt een fles van deze bijzondere en zéér gelimiteerde whisky, de prijs is € 5199,99 (uitverkocht)