Ga naar de inhoud

Talisker X Parley "Wilder Seas" Limited Edition

Talisker lanceert 'Wilder Seas' Limited Edition met allereerste 100% gerecyclede glazen fles

Talisker kondigt een nieuwe release (in beperkte oplage) aan, Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky. Dit is de eerste productsamenwerking van Talisker en partner in oceaanbehoud; Parley for the Oceans. Talisker doneert £ 3 van elke gemaakte fles (in totaal meer dan een half miljoen pond) aan Parley-initiatieven die de bescherming en het behoud van de oceaan ondersteunen.

De verpakking is de meest innovatieve tot nu toe van Talisker, gepresenteerd in de eerste 100% gerecyclede glazen fles van de distilleerderij, gemaakt van biobrandstof en prachtig ontworpen met een keramische decoratie om etikettering te verminderen. De Wilder Seas-fles is ontworpen in samenwerking met Parley en heeft topografische lijnen die zijn geïnspireerd op het golvende onderwaterlandschap van de kustlijn van Skye. De decoratie creëert een textuur die doet denken aan golven die op de kust beuken, en aan het gebladerte van de zeebossen zelf.

Dit is de eerste keer dat Talisker een kartonvrije whisky uitbrengt met een neklabel van 100% gerecycled papier in plaats van in een doos. Uit onderzoek blijkt dat Talisker door deze initiatieven de uitstoot van glazen flessen voor dit product met 82% en de totale CO2-uitstoot van verpakkingen met 77% heeft verminderd. Door de koolstofemissies aanzienlijk te verminderen, helpt Talisker Whisky de gezondheid van de oceanen te beschermen. Stijgende niveaus van CO2 in de atmosfeer leiden tot hogere watertemperaturen en verzuring van de oceaan, die beide schadelijk zijn voor mariene ecosystemen.

OVER DE WHISKY:

Deze Talisker x Parley; “Wilder Seas” Single Malt Scotch Whisky is de allereerste release van de distilleerderij die is gefinisht in XO-cognacvaten van Frans eiken, wat resulteert in een rijke en complexe whisky, met golven van rook en kruiden die overgaan in zeezout. De zachte tonen van pruimen en gestoofde rozijnen vangen de formidabele, diepblauwe kracht van onze zee met hernieuwde diepte en rijke fruitigheid. De veelgeprezen whiskyschrijver Charles Maclean beschreef het als: “Een rijk, complex en nauw geïntegreerd aroma en een smaak die puur Talisker is, met toegevoegde gedroogde fruitigheid”.

Proefnotities:

NEUS: Mild en droog aanvoelend, maar over het algemeen rijk. Strakke topnoten van fruit en mout suggereren moutbrood met rozijnen, dadels en gedroogde vijgen. Daaronder leidt een lichte minerale hint van krijt tot opzwepende maritieme tonen van pekel, zoutkristallen en scheepsreling in volle zee, allemaal op een licht fruitige, wijnachtige basis, met een vleugje pijptabak. Een beetje water toevoegen zorgt voor een rokerige noot.

SMAAK: Het romig-zachte mondgevoel introduceert een grote smaak die rijkelijk zoet begint en dan snel zout, rokerig en fruitig wordt, met weelderige, zoete hints van rozijnen en vijgen in het midden van het gehemelte, omhuld met stijgende peperige kruiden en rokerigheid. Rijk en intens op natuurlijke sterkte, het wordt iets zoeter, fruitiger (weer een suggestie van rijpe vijgen) en pittiger als er water wordt toegevoegd.

FINISH: Lang, verwarmend en licht drogend, met een bekende late peperige toets en een zeer aansprekende rokerig-fruitige afdronk.

De Talisker x Parley “Wilder Seas” is beperkt verkrijgbaar en kost € 79,99 per fles. Je kunt de whisky hier online bestellen en natúúrlijk is ‘ie te koop in onze winkel! (zo lang de voorraad strekt)

Over Talisker x Parley:

Het langdurige partnerschap van Talisker en Parley blijft de bescherming en het behoud van oceaanecosystemen over de hele wereld ondersteunen. Inheems op het eiland Skye, de thuisbasis van Talisker, zijn zeebossen uitstekende onderwaterhabitats die 25% van de kustlijn van de wereld bedekken en een cruciale rol spelen in de gezondheid van de planeet, maar ze verdwijnen vier keer sneller dan regenwouden. De nieuwe Talisker x Parley: Wilder Seas Single Malt Scotch Whisky zal geld inzamelen om vitale projecten te ondersteunen voor de bescherming en het behoud van drie van deze zeebossen voor de kust van Schotland, Zuid-Afrika en Chili.

Cyril Gutsch, oprichter en CEO van Parley: “Zeebossen zijn even cruciaal voor de gezondheid van onze planeet als elk terrestrisch ecosysteem, maar hun verdwijning is grotendeels onopgemerkt gebleven. Net als vergeten bewakers van de zee, de lucht en het land herbergen torenhoge kelpen onder het oppervlak een enorme mariene biodiversiteit, zuiveren ze de omringende wateren, reguleren ze de pH, houden ze koolstof vast, geven ze zuurstof af, beschermen ze kustlijnen tegen stormen en erosie en beschermen ze ons allemaal tegen de ergste gevolgen van het klimaat wijziging. Samen met Talisker slaan we een brug tussen design, eco-innovatie en natuurbehoud in een eerbetoon dat de schoonheid en kwetsbaarheid van deze magische bossen eer aandoet en het werk voor hun bescherming ondersteunt.”

Talisker en Parley ondersteunen baanbrekend wetenschappelijk onderzoek op de afgelegen Orkney-eilanden in Schotland door partners Plymouth Marine Laboratory, Heriot-Watt University en Blue Marine Foundation, dat de vitale rol van zeebossen bij het voorkomen van klimaatverandering aantoont. De bevindingen zullen helpen om beter te begrijpen waar de koolstof die door deze kelpbossen wordt vastgelegd, naartoe gaat en om hun bijdrage aan de biodiversiteit van lokale mariene ecosystemen te bewijzen.