The Balvenie Stories

The Balvenie heeft afgelopen week een nieuwe collectie whisky’s gelanceerd. De whisky’s halen hun inspiratie uit de verhalen van medewerkers van de distilleerderij.

In totaal bestaat The Balvenie Stories uit drie verschillende whisky’s: 

1) The Balvenie The Stories 12 years old American Oak is het eerste deel in een serie van 3 bottelingen genaamd The Stories of Balvenie. Deze botteling was een idee van leerling Malt Master Kelsey McKechnie. De virgin oak vaten uit Kentucky kregen in de Balvenie kuiperij een zeer zware toasting. Vervolgens werden ze gevuld met op bourbonvat gerijpte whisky Balvenie. Het resultaat: “the sweet toast of American oak”. Een zachte en elegante Speyside single malt gebotteld op 43%. – € 51,50 p/fles

2) The Balvenie The Stories 14 years old Week of Peat is het tweede deel in een serie van 3 bottelingen genaamd The Stories of Balvenie. Deze boteling was een idee van distillery manager Stewart en voormalig distillery manager Ian Miller. Als experiment werd een week met geturfde gerst gestookt in 2002. Een botteling die sinds 2017 op de markt is als de Peat Week die in The Stories terugkeert als Week of Peat. Een elegant geturfde Speyside single malt gebotteld op 48,3%. – € 69,99 p/fles

3) The Balvenie The Stories 26 years old A Day of Dark Barley is het hoogtepunt uit de ‘stories’-serie. (Het is in wezen een oude bekende. In 2006 werd eenmalig een veertien jaar oude Roasted Malt gebotteld… Dit is het verder gerijpte resultaat.) Het begon ooit in 1992 met een eenmalige batch donker geroosterde mout -normaal gebruikt voor stout bier-. Malt Master David Stewart was nieuwsgierig naar mogelijkheden om de smaak van de spirit te beïnvloeden, dus zonder de invloeden van de gebruikte vaten. De whisky is stroperig met tonen van toffee, citrusfruit, sinaasappelschilletjes, vanille, eikenhout, gember en zoete specerijen. In de lange afdronk heeft hij verfijnde tonen van vanille en kruidig eikenhout! – € 699,99

Elke editie vertelt een ander verhaal over de distilleerderij in Dufftown, zoals het gebruik van Kentucky virgin oak door leerling malt master Kelsey McKechnie om een fruitigere Balvenie te maken. Voormalig manager van Balvenie Ian Millar gebruikte voor zijn creatie turf uit Speyside, terwijl malt master David Stewart zwaar geroosterde donkere gerst gebruikte voor de whisky waarop zijn handtekening staat.