Ga naar de inhoud

Nieuw! Turntable Whisky; super toffe blended whisky's van topkwaliteit!

Van de broers Ally (Alisdair) en Gordon Stevenson komt een nieuw merk blended malt whisky’s: Turntable. Met als doel hun meer dan 20 jaar ervaring in de industrie te benutten en de aantrekkingskracht van de kunst van het blenden te helpen verbreden en verdiepen. In de 2023-collectie vindt je de eerste release in beperkte oplage en bevat drie blended whisky’s, elk een ander ‘nummer’ (Turntable is een muziekreferentie voor wie het zich afvraagt… ;-)). Elke whisky wordt gehuwd en dan minimaal drie maanden tezamen gerijpt voordat hij wordt gebotteld en alle whisky is non-chill-filtered, natuurlijk van kleur en gebotteld op 46% alc.

Maar de belangrijkste term uit die eerste alinea is blended whisky’s… Dat is wat Turntable onderscheidt. Ze maken blended whisky’s in kleine batches. Terwijl de meeste nieuwe whiskybedrijven zich vaak richten op onafhankelijk bottelen en slechts af en toe een blended malt uitbrengen. (Natuurlijk geen blended whisky, want dat zou malt whiskydrinkers kunnen afschrikken.) Turntable Spirits is hierin niet uniek, Compass Box slaat al tientallen jaren op de trom van small batch blended whisky’s. En de afgelopen jaren heeft Billy Walker geweldig werk verricht met de White Heather blend (GlenAllachie) Maar ook al hebben branchelegendes als Billy Walker en John Glaser baanbrekend werk verricht, niet veel mensen hebben het aangedurfd het te bewandelen. Turntable-oprichters (en broers) Gordon en Ally Stevenson wel!

Gordon bracht tien jaar door aan de verkoopkant van Inver House Distillers en Douglas Laing & Co., waarbij hij markten als Scandinavië en Noord-Europa, Noord-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten bestreek. Ally begon zijn carrière met een periode van vijf jaar bij de BenRiach Distillery Company voordat hij overstapte naar GlenAllachie. In beide rollen leerde hij de subtiele kunst van het blenden van whisky, inderdaad werkend onder de auspiciën van master blender Billy Walker. En de invloed van Walker is zeker terug te vinden in de recepten van de eerste releases van Turntable Spirits… Of misschien moet ik zeggen het Debuutalbum, dat meer in lijn is met hun whisky’s met een muziekthema 🙂

“Gordon en ik hebben het geluk gehad om de wereld rond te reizen met whisky”, zegt Ally. “Een echte frustratie van ons in de afgelopen jaren was de wereldwijde perceptie van blended whisky – de wijdverbreide mening dat single malt de kwaliteit is en dat blends volumemerken zijn. Waarom moet dat zo zijn?”

“Blending opent eindeloze mogelijkheden voor innovatie en smaakontwikkeling. We begonnen Turntable met de overtuiging dat we het beste van twee werelden konden combineren – de aandacht voor detail, transparantie en herkomst van single malts, en de reikwijdte van creativiteit en smaakontwikkeling binnen melanges. Met Turntable willen we de plaat gewoon omdraaien en iets heel speciaals creëren.”

De eerste drie whisky's van Turntable:

Turntable Blended Scotch Track 01 – Joy.Discovery.Invention

Deze blend is gemaakt van 4 whisky’s, te weten;

 • 17% Knockdhu Chinkapin Barrel
 • 40% Linkwood Virgin Oak Barrel
 • 24% Girvan ex-Red Wine Barrel
 • 19% Strathclyde ex-Cognac Barrel

Neus: tonen van vanille, butterscotch en fudge, maar bedekt met een helder, fruitig fineer. De invloed van Linkwood lijkt vrij prominent op de neus. Toetsen van ingeblikte ananas, frambozen en nectarines.
Smaak: Goed romig mondgevoel en een zoete aankomst. Stroopsoldaatjes, fudge, verwarmende kruiden en zachte toetsen van eikenhout, maar ook een vleugje sinaasappellikeur. De grain whisky is hier wat meer aanwezig.
Afdronk: Gemiddelde lengte. Aanhoudende kruiden, butterscotch en een vleugje eucalyptus. Eindelijk zacht gefluister van tropisch fruit.

Zeer toegankelijke, frisse, uitnodigende whisky waarbij het graan een fruitigheid lijkt toe te voegen die de hele ervaring naar een hoger niveau tilt.

€ 69,99 per fles [online bestellen]

Turntable Blended Scotch Track 02 – Firestarter

Deze whisky is samengesteld uit de volgende 4 componenten:

 • 40% Caol Ila Virgin Oak Barrel
 • 23% Cameronbridge Virgin Oak Barrel
 • 22% Benrinnes Chinkapin Barrel
 • 15% Invergordon Virgin Oak Barrel

Neus: Een vleugje echte kampvuurrook met een vleugje gedroogd zeewier, een zachte minerale rand en zachte paptonen. Maar ook toetsen van met karamel geglazuurde appel, sandelhout en abrikozen.
Smaak: Mondgevoel is wat vettig, terwijl op het gehemelte de Caol Ila erg naar voren komt, zoals te verwachten is. Gerookte schillen, smeulende sintels en as, maar ook een heerlijk ziltgehalte. Toetsen van vanille en een vleugje coniferen.
Afdronk: Medium tot lang. Een snufje zout, wat groenveen en henneptouw.

Omdat de turf iets naar de achtergrond wordt gedraaid, komt dit over als een meer volwassen geturfde whisky, wat je bonuspunten oplevert in mijn boek… 😉

€ 69,99 per fles [online bestellen]

Turntable Blended Scotch Track 03 – Purple Haze

Deze whisky is opgebouwd uit deze 3 verschillende whisky’s;

 • 42% Craigellachie Oloroso Sherry Butt
 • 44% Balmenach Pedro Ximenez Sherry Puncheon
 • 14% Invergordon ex-Sherry Barrel

Neus: Deze whisky is samengesteld met al het goede wat sherry-cask aged whisky zo mooi maakt! Verse rode bessen vergezeld van pralines en donkere chocolade, maar ook tonen van vijgen, tabak en hazelnoten. Eindelijk iets meer snoepachtig. Ik denk aan een snoepgoed met kersensmaak.
Smaak: Verwarmende bakkruiden met meer van die donkere chocolade-invloed, maar ook vochtige eik, rozijnen in overvloed en zachte tonen van toffee. Wat geplette muntblaadjes en een vleugje framboos dragen bij aan de balans.
Afdronk: Gemiddelde lengte. Een vleugje kaneel, zachte tannines en chocolade.

De sherry-invloed is dominant, maar ik zou dit nooit een sherrybom noemen. Er is hier een delicaat evenwicht dat gewoon buitengewoon plezierig is 🙂

€ 69,99 per fles [online bestellen]

Proef de whisky's van Turntable tijdens de proeverij o.l.v. Alisdair Stevenson op 20 Juli a.s.!

Op donderdag 20 Juli a.s. komt Alisdair Stevenson naar Bergen op Zoom om zijn gloednieuwe whiskymerk “Turntable” te laten proeven! We gaan deze avond de 3 whisky’s van Turntable proeven die in Juli gelanceerd zullen worden in Nederland, maar óók een paar hele toffe nieuwe whisky’s van het merk die pas in September/Oktober in Nederland uit zullen komen, hoe gaaf is dat?!?

 • Datum: donderdag 20 Juli 2023
 • Tijd: van 20:00 uur tot ca. 22:00 uur (met na afloop de mogelijkheid in de bar nog een drankje te bestellen)
 • Lokatie: F.D. Roosevelt Whiskybar & Club (in de kelder van DH17 Dranken Speciaalzaak!)
 • Kaarten: slechts € 15,- per persoon!! [online bestellen]